I dag er det 20 år siden Joachim “Jokke” Nielsen døde

Joachim “Jokke” Nielsen var en norsk musiker som var mest kjent som komponist, pianist, vokalist, gitarist og frontfigur i de norske rockebandene Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes.

Nielsen dannet Jokke & Valentinerne i 1982, og bandet ble raskt et av de mest populære bandene i Oslos rockemiljø. I 1985 ble låtene “Spenn” og “Alt kan repareres” gitt ut på en samlekassett med nye norske band, og året etter gav Jokke & Valentinerne ut sitt første album, Alt kan repareres.

Tekstene til Nielsen handler ofte om mennesker på livets skyggeside, enten det gjelder sosiale forhold, økonomi eller rusproblematikk.

Nielsen fikk Spellemannprisen i 1991 for albumet Frelst!.

Joachim Nielsens tekster er blitt betegnet som personlige uten å bli private, og fulle av ironi både over seg selv, musikkbransjen og det “vellykkede samfunnet”, og da de “hippe” og “kule” især.

I løpet av 1990-årene økte bruken av rusmidler. Han var flere ganger innlagt på avrusingsklinikker for sin heroinavhengighet.

Mot slutten var det trist. Joachim “Jokke” Nielsens rusproblemer hadde fått overtaket.– Han endte med å sitte i hjørnet på barer og synge for 1500 kroner for å få råd til ‘medisinen’ sin

sier vennen Petter Baarli

Det beskrives i “Bestevenner” fra 1997 at han hadde sluttet med heroin – han «vendte hjem til Kong Alkohol». På permisjon fra Tyrilikollektivet for å lage et nytt album døde han av en overdose heroin hjemme hos en venn den 17. oktober 2000, 36 år gammel.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!