Vi ser på: Baneheia-saken

(Artikkelen er sist oppdatert: søndag, 18 ,sep, 2022 02:41)

19. mai 2000, omtrent klokken 19.30 ble to jenter voldtatt, knivstukket og drept i friluftsområdet Baneheia i Kristiansand. De to ofrene var, Lena Sløgedal Paulsen 10 år og Stine Sofie Sørstrønen 8 år.

Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen

I 2002 ble Viggo Kristiansen dømt for voldtekten og drapet på Paulsen og voldtekten av Sørstrønen.

Jan Helge Andersen på sin side ble dømt for voldtekt og drapet på Sørstrønen

Bevisene i saken

Andersen tilstod etter å ha blitt forelagt DNA-bevis som knyttet ham til saken, men la i avhør all skyld på Kristiansen.

Dette skjedde etter at politiets avhørs-leder, Geir Olaf Hansen, hadde nevnt for Jan Helge Andersen en teori om at Kristiansen kunne ha vært delaktig i voldtektene og drapene.

Jan Helge Andersen under en rekonstruksjon.
Foto: Politiet

Andersens forklaring ble derfor endret til at det var han og Kristiansen sammen som hadde lokket jentene opp i et skogholt for å se på kattunger.

Der skulle de i følge Andersens forklaring ha truet jentene til å kle av seg, før de voldtok dem og drepte de med kniv.

Etter de grusomme handlingene skal de så ha skjult likene.

 

Viggo Kristiansen benekter enhver kjennskap til saken.

Viggo Kristiansen nektet hele tiden enhver befatning med saken. Påtalemyndigheten har heller aldri hatt noen bevis som knytter Kristiansen til saken. De eneste “bevisene” i saken, har hele tiden vært Jan Helge Andersens vitnemål mot Viggo Kristiansen. Det har heller ikke foreligget DNA funn mot Viggo Kristiansen, i motsetning til DNA funn som kan knyttes til Jan Helge Andersen.

Mobilbeviset

Samtidig sa tekniske undersøkelser utført av Telenor, at Kristiansen, eller i hvert fall hans telefon, har et alibi for tidspunktet da drapene fant sted, siden telefonen innenfor aktuell tidsramme “pinget” (Ett ping er en slags melding fra en mobil til en basestasjon som fortellers telefonsystemet at “her er jeg”. Red Anm.) til en basestasjon som ikke hadde dekning på åstedet. Tvert i mot, dette “pinget” anga en sannsynlig lokasjon som ville støtte alibiet som ble gitt av Kristiansens mor før hun kjente til den tekniske rapporten. Mobildata viste at Kristiansens telefon befant seg utenfor dekningsområdet ved åstedet, og hadde ikke bare pinget, men også mottatt og sendt meldinger på tidspunktet for drapshandlingen.

Med andre ord, hadde dette tekniske beviset blitt vurdert seriøst i retten, hadde aldri Kristiansen kunne blitt kjent skyldig.
Kristiansen ble altså kun funnet skyldig basert på Andersens forklaring, og de mer reelle tekniske bevis ble sett bort fra.

Andersens forklaring om at Kristiansen var den dominerende kraft bak utførelsen av forbrytelsen ble lagt til grunn i dommen.

Manglende bevis

Til tross for at Viggo Kristiansen sa at han ikke var involvert i drapene, og at det ikke finnes bevis mot ham utover Jan Helge Andersens vitnemål, noe som sterkt indikerer at han er uskyldig dømt, måtte han flere ganger forsøke å få saken gjenopptatt, første gang i 2008, sist i 2017. Til tross for hele fire begjæringer og to klager ble gjenopptakelse av saken avvist.  Saken ble tilslutt besluttet gjenopptatt av Gjenopptakelseskommisjonen 18. februar 2021.

2. mars 2021 ble det kjent at Borgarting lagmannsrett skal behandle saken.

Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie Sørstrønen, opprettet Stine Sofies Stiftelse etter drapene.

I boken Drapene i Baneheia. To historier. Én sannhet hevdet forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr at Kristiansen var uskyldig og utsatt for et justismord. Påstanden vekket sterke reaksjoner, ikke minst fra Stine Sofies Stiftelse, som hele tiden har støttet seg til en dom som enhver kan se er tvilsom. Jan Helge Andersen på sin side avviste også påstandene om at han hadde voldtatt og drept jentene alene. Han har sonet ferdig straffen for ett drap, men kan risikere å måtte sone for ett drap til dersom Viggo Kristiansen frikjennes.

19. Juli 2022 ble det også offentliggjort at Jan Helge Andersen er siktet for drapet han tidligere ble frikjent for å ha begått.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.