Vi ser på: “Mordbrannene på Scandinavian Star” Del 2

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 29 ,okt, 2020 00:26)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Natten til 7. april 1990 oppsto det brann ombord på “Scandinavian Star” under en seilas fra Oslo til Frederikshavn. Det var 383 passasjer og 99 besetningsmedlemmer ombord. 159 mennesker omkom.
Hvordan kunne to senger bli sporløst borte på lugar 315?

La oss gå litt tilbake. Den andre brannen herjer ombord.
En familie på fem som sover i de fire sengene på lugar 315. Plutselig bråvåkner en av kvinnene. Det lukter røyk! Det brenner!
Familien består av to søstre som er på tur med hver sin mann. Den yngste av kvinnene har i tillegg med seg sin 12 år gamle sønn. Raskt er de ute av lugaren, og forsøker å unnslippe brannkatastrofen. De må komme seg ut gjennom tykk, grå røyk, og ser ikke mer enn en meter foran seg. Sammen kommer de seg etter hvert ut på dekk. En ting er sikkert, ingen av de tok med seg sengene ut fra lugaren. Hvorfor mangler sengene fra Lugar 315 etter brannen? Det er ikke engang forkullede rester igjen. Sengene blir funnet når brannen er slukket. Ikke i lugaren, men det blir funnet fire utbrente senger i korridoren, rett under ett mye omdiskutert hydraulikkrør.

Ble sengene plassert der for å gi ekstra næring til brannen? Skumgummi brenner svært godt.

Med god hjelp av branndører, sperret i åpen stilling, og det sterke ventilasjonssystemet på bildekk som planmessig ble styrt, spredte brannen seg med voldsom fart opp 3 dekk i områder med passasjerlugarer. Den kraftige varmeutviklingen antente også de flammesikre plastbelagte asbest veggplatene i korridorene og trappeløpene og disse utviklet en meget giftig cyanid/blåsyregass samt CO (karbonmonoksid) når de brant.

Dødsårsaker

Kun ett mindre antall av passasjerene, ca 10 mennesker, omkom av hetepåvirkning, For 125 av de omkomne var innånding av karbonmonoksid (kullos) sannsynligvis den viktigste dødsårsaken. For de resterende er det grunn til å tro at andre faktorer har spilt en mer avgjørende rolle. For enkelte kan cyanforgiftning ha vært viktigste dødsårsak, selv om CO-forgiftning også her kan ha hatt en viss betydning. Passasjerene som var i live, ble evakuert over til minst syv skip som var kommet havaristen Scandinavian Star til unnsetning. Blant de er frakteskipet Radnes og danskebåten Stena Saga.

Når offiserene forlater skipet, står fortsatt flere titalls passasjerer igjen på dekk.

Lysekil

Etter brannen ble skipet slept til Lysekil i Sverige. På vei til Lysekil, på ett tidspunkt hvor det bare var brannmenn og tre fra mannskapet ombord, oppstod en ny voldsom brann. De tre fra mannskapet var sjefsmaskinist Heinz Steinhauser, sjefselektriker Hans Rytter og Gerard Guimbatan, som hadde bedt om å bli fløyet tilbake til havaristen for å hjelpe brannvesenet med slukkingen som han sa.

Midt på natten, natt til søndag, altså over et døgn etter dødsbrannen, blusser det opp en voldsom brann i diskoteket på toppen av skipet.

Like før klokken 3 på natten, etter at «Scandinavian Star» har ligget til kai i Lysekil i tre-fire timer, blusser det som tilsynelatende er flere branner opp forskjellige steder på skipet. Felles for disse brannene er at de eneste som skal ha vært ombord var svensk brannvesen, og de tre fra det originale “Florida-mannskapet”, sjefsmaskinist Heinz Steinhauser, sjefselektriker Hans Rytter og Gerard Guimbatan.


Første artikkel i serien finner du her

Neste artikkel i serien kan du lese her.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!