Vi ser på: «Estonia forliset»

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Sist oppdatert torsdag, 19 ,nov, 2020 22:48 av Redaksjonen

MS «Estonia» var en stor og moderne bilferge bygd i 1979 av verftet Jos. L. Meyer i Papenburg i Tyskland. Skipet ble drevet under flere navn og med flere eiere:

 • «Viking Sally» fra 1980 til 1990 i trafikk mellom Åbo og Stockholm. Eier Viking Line.
 • «Silja Star» fra 1991. Eier Silja line
 • «Wasa King» fra 1991 til 1993, da det gikk mellom Vasa og Umeå. Eier Wasa line.
 • MF «Estonia» fra januar 1993. Eier det svensk-estiske shippingselskapet EstLine Marine Company, som også drev fergeruten.

EstLine Maritime Company, var halvt estisk statseid og halvt svenskeid av rederiet Nordström & Thulin. MF Estonia gikk fra 1. februar 1993 til forliset i rutetrafikk mellom Tallinn i Estland og Stockholm i Sverige.

Etter oppløsningen av Sovjetunionen og jernteppets fall, ble det enklere å reise mellom de nordiske landene og de baltiske statene. Den første overfarten mellom Tallinn og Stockholm fant sted 1. februar 1993. Trafikken pågikk med avganger annenhver dag fra henholdsvis Tallinn og Stockholm. Fergen ble benyttet i hovedsak av svensker og estere, men også av mange nordmenn.

Forliset

MF «Estonia» skulle ha anløpt Stockholm kl. 09:30. Været var dårlig, med en vind på 20–25 m/s og 6–10 meter høye bølger. Noen meldte om 15 meter høye bølger og vind på over 30 m/s. I motsetning til andre ferger på ruten, gikk hun for full fart mot bølgene.

Fartøyet var et roroskip (Roll-on/roll-off) med store porter i baug og akterende som tillot hurtig lasting og avlasting av kjøretøy.

Var havarikommisjonens konklusjon feilaktig?

Den offisielle årsaken til forliset var at låsene på løftebaugen sviktet under belastningen fra bølgene. Da baugen brakk løs fra båten dro den med seg rampen som dekket for åpningen til bildekket bak løftebaugen. Dette førte til at vann trengte inn på bildekket og destabiliserte skipet, noe som satte i gang en katastrofal kjede av hendelser som førte til at skipet sank. Problemet med denne teorien er tidsaspektet ved havariet. Under Bildekk er nemlig et stort vanntett rom, avdelt i skott.

En RoRo ferge av denne typen ville, som f.eks Herald of free enterprise, ville kantre. Herald of free enterprise kantret, men gikk ikke rundt, da den veltet ned på en sandbanke.

Estonia hadde ingen sandbanke å hvile på da hun kantret, så skipet skulle ha blitt liggende med kjølen i været en god stund, holdt flytende av luften i kjølen (under bildekk) før hun eventuelt sank. Det skjedde ikke, Estonia sank nærmest umiddelbart.
En annen ferge som havarerte i Østersjøen var Jan Heweliusz som kantret i Østersjøen 14. januar 1993. Fergen holdt seg flytende i rundt en uke med kjølen i været før den til slutt sank. Jan Heweliusz var kjent for å være ett svært ustabilt skip, i motsetning til Estonia, men Jan Heweliusz brukte altså nesten en uke på å synke, mens Estonia sank nærmest umiddelbart. Dette er nok grunnen til at svært mange, inkludert skipskonstruktører, mener at det må ha vært noe mer enn en åpen baugport som fikk Estonia til å synke.

Baugvisiret var borte, men selve baugporten holdt seg på plass.

I følge besetningsmedlemmer som så baugporten, altså den indre delen som fungerer som kjørebru, på overvåkingskameraer skal det kun ha kommet inn svært små mengder vann i skipet på den tiden hvor Estonia begynte å få slagside.

Grunnen til slagsiden må ha vært en annen. Besetning og passasjerer på lavere dekk forteller om vanninntrenging før skipet fikk slagside. Vann som i disse mengdene kun kan ha kommet fra ett hull i skroget i følge skipsteknikere og passasjerer som var på dekket der vanninntrenging i skipet ble observert først. Helt i strid med tidslinjen og konklusjonen som er beskrevet ti Havarikommisjonens rapport.

De første skrittene mot katastrofen

De første faresignalene var uvanlige lyder av metall mot metall rundt kl. 01:00, da skipet befant seg utenfor Åbos skjærgård. På dette tidspunktet viste en inspeksjon av baugporten ingen tydelig skade.

Tyve minutter senere, ca. kl. 01:20 ropte en svak kvinnerøst «Häire, häire, laeval on häire» (estisk som betyr «Alarm, alarm, det går alarm på båten») over høyttaleranlegget. Sekunder senere ble et internt alarmanrop utsendt til mannskapet over høyttaleranlegget. Livbåtalarmen ble utløst sent, og i tillegg formidlet kun på estisk, så det var derfor en stor andel av passasjerene som ikke klarte å evakuere til livbåtene.

Stor slagside ga store problemer

Raskt hadde fartøyet fått 30–40 grader slagside mot styrbord, som gjorde det nærmest umulig å bevege seg trygt om bord i skipet. Dører og korridorer ble omgjort til dødsfeller. De som skulle komme til å overleve befant seg da allerede på dekk.

Mayday ble sendt ut av skipets mannskap kl. 01:22, men utsendingen fulgte ikke internasjonale standarder. På grunn av strømbrudd fikk man ikke oppgitt posisjon, noe som forsinket redningsoperasjonen noe.

Passasjerfergen MF «Mariella» fra Viking Line var på plass ved ulykkesstedet kl. 02:12. Det første redningshelikoptret ankom kl. 03:05.

Problemer med rutiner

Ulykken avdekket et stort antall feil i rutinene for redningsoperasjoner ved havari av en stor passasjerferge. Noen av de viktigste konklusjonene var:

 • En tydelig beskjed til passasjerene kunne ha reddet mange liv. De fleste av de omkomne klarte aldri å komme seg ut av skipet. Da skipet krenget 30 grader eller mer, var det å bevege seg på innsiden omtrent umulig og svært farlig på grunn av faren for å falle eller bli knust under fallende gjenstander.
 • Livbåter kunne ikke sjøsettes på grunn av slagsiden (sideveis helling) skipet hadde.
 • De fleste passasjerene forsto ikke hvordan de skulle blåse opp redningsflåtene eller bruke de utdelte redningsvestene.
 • Redningsflåtene var vanskelige å borde, kantret lett og var svært vanskelige å sette sammen av menneskene som kom om bord. En kantret redningsflåte ga omtrent ingen beskyttelse mot vannet.
 • Til å begynne med ble det sløst med tid fra redningsmannskapene, siden de ofte gjennomførte kontroller av flåter som allerede var gjennomsøkt. Da redningsfolkene ble klar over dette, startet de å kutte tak-duken på flåtene så allerede gjennomsøkte flåter lett kunne oppdages fra helikoptre.
 • Flere av redningshelikoptrenes vinsjer var av for dårlig kvalitet. Mange brant opp eller vaierne fliset seg opp. De var ikke laget for å tåle belastningen.
 • Én redningsmann per helikopter var ikke nok. Minst to burde vært med ut ettersom redningsarbeidet var utmattende. Flere av redningsmennene ble skadet.

Etterforskning og tvil

Havariundersøkelsen som ble publisert i 1997 fastslo at den direkte årsaken til ulykken var svikt i låsene på baugporten som gikk i stykker under belastningen av bølgene. Da porten brakk løs fra båten dro den med seg rampen som dekket for åpningen til bildekket bak porten. Dette førte til at vann trengte inn på bildekket, noe som destabiliserte skipet og satte i gang en katastrofal kjede av hendelser som førte til at skipet sank.

Ikke alle tips som kom inn til havarikommisjonen ble fulgt opp. Øyenvitner skal ha fortalt om ett stort hull, eller en revne på skipets styrbord side. Det har vært teorier om alt fra bomber, til spionoppdrag, og sabotasje, som skulle være årsaken til havariet, men disse har blitt avskrevet som rene konspirasjonsteorier.

Ulykke eller sabotasje?

Estonia-forliset blir tv-dokumentarserie

Konspirasjonsteorier eller ikke. Mye har vært diskutert, og mange påstander har blitt fremsagt. En påstand som har blitt avvist som en konspirasjonsteori er at Estonia ble brukt til smugling av militært materiell. Det er for lengst avkreftet som konspirasjonsteori, men derimot bekreftet av blant andre Svenske myndigheter. Det anses også som svært sannsynlig at MI6, altså Britisk etterretning sammen med svensk etterretning har hatt en finger med i dette spillet.

Det ble så tidlig som i 2005 slått fast at det ble fraktet militært utstyr med Estonia ved to anledninger i september 1994. Om dette hadde en direkte sammenheng med forliset er ikke mulig å vite før vraket er undersøkt i detalj.

Det var, på ett tidlig tidspunkt etter forliset, planer om å heve skipet, og dette ønsket fra mange, er definitivt aktualisert etter siste tids avsløringer. Det er kanskje for sent. Bilder som er publisert fra vraket, viser at noen har skåret vekk rekkverk i forbindelse med kjørebroen/baugporten bak baugvisiret. De ligger på bunnen ved siden av vraket.

Det er dermed rimelig klart at det har vært noen inne i vraket, etter forliset, som ikke har hatt noe med etterforskningen av ulykken å gjøre. Dette styrker etter vår mening dramatisk teorien om at forliset kanskje ikke var ett «vanlig» forlis.

To av de overlevende hevder at de så en militær transport kjøre inn på Estonia kvelden før havariet, og det bekrefter i så fall at det var slikt utstyr på skipet også ulykkesnatten. Det er fra før kjent at slikt utstyr altså ble smuglet med fergen de to foregående ukene.

Dokumentar kan lede til svar

En dokumentarserie som hadde premiere i høst på D-play har gravd godt i materialet, og også vært nede på vraket med undervannsdrone. Dykking er forbudt ved vraket da det regnes som ett gravsted, De som står bak dokumentaren er produksjonsselskapet Monster, og produsent for dokumentaren er Frithjof Jacobsen, som er tidligere kommentator for VG.

I TV-dokumentarserien  dokumenteres et fire meter høyt hull i skipssiden på styrbord side – siden som ligger ned. dette hullet har vært nevnt av overlevende, men har opplysningene har ikke blitt fulgt opp i særlig grad.

Tvert i mot ble en undervannsvideo, filmet av tyske dykkere/journalister, som tydelig viser ett hull, avvist som tøv av medlemmer i Havarikommisjonen til tross for at det hadde blitt filmet.

Nå er altså ett hull i skroget dokumentert for andre gang. Denne gang av produksjonsselskapet Monster og produsent Frithjof Jacobsen.

Som en følge av dokumentarens avsløringer er nå saken tatt opp igjen, og flere spor vil bli etterforsket. Her har etterforskerne en del å lære av den Norsk/Danske Scandinavian Star etterforskningen som også var svært mangelfull, slik at de ikke gjør samme feil.

MS Estonia Memorial
Galarkyrkogarden Stockholm

852 omkom i havariet som fremdeles ikke er oppklart. Av et totalt antall på 989 mennesker om bord på skipet ble bare 137 reddet. Ulykken krevde 852 liv. 501 av de omkomne var svensker og seks av nordmennene som befant seg om bord var blant de omkomne.

Dødsårsaken var drukning og nedkjøling (vanntemperaturen var bare ca 8 °C). Bare 92 av det totale antallet omkomne er blitt funnet.

Skrogets posisjon er 59°22′N 21°41′Ø, 22 nautiske mil (41 km) 157° sør-sørøst for den lille finske øya Utö.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!
Become a patron at Patreon!

INNENRIKS

 • Politiet i Sør-Øst har torsdag, på dagen en måned etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen, pågrepet og siktet en mann for ugjerningen. Det er politiet selv som melder om dette i en pressemelding. Pågripelsen skal ha funnet sted i Innlandet politidistrikt torsdag formiddag. Politiet har siden drapet gjort undersøkelser ved og i området rundt hytta han ble funnet ved. Hytta ligger skjermet til i skogen. Jonas ble funnet drept i en bil ved hytta 17. august. Jonas Aarseth Henriksen var en kjent «Tik Toker» med en betydelig følger-skare, og han hadde status som fornærmet i flere pågående straffesaker som gikk på trusler og hærverk i tiden før han ble funnet drept. I følge NRK hadde flere vanner av Jonas fortalt at at han har vært mye redd og har fryktet for sin egen sikkerhet, og at da han hadde flyttet hjem til Hønefoss i vår, ville han ikke fortelle dem hvor han bodde.

 • Det du fikk presentert her klokken 21.00 er en landsprognose, først og fremst basert på forhåndsstemmene som har kommet inn. Så mange som nesten 1,3 milloner har forhåndsstemt. Prognosen har INGEN betydning for din kommune, men forteller mye om hvordan partiene ville gjort det dersom det var Stortingsvalg, og alle stemmene var opptalt. Tall fra NRK: H 24,3% +4,2 AP 21,3% -3,5 SP 9,7% -4,7 FRP 11,4% +3,2 SV 7,0% +0,9 V 4,8% +0,9 MDG% 3,9 -2,8 R 3,7% -0,1 KRF 3,9% -0,1 Enda bedre gjør Høyre det på TV2 sin prognose. Der skårer de hele 26,2%

 • 6. februar i år ble 52 år gamle Johny Vassbakk dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995.Kort tid etter han fikk opplest dommen, falt han om i rettssalen. Vassbakk har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre, og anket naturlig nok saken. I morgen starter rettforhandlingene i Gulating Lagmannsrett og alle spør seg hvilke muligheter han har for å bli frikjent. For å gi svaret på det, må man kunne se inn i fremtiden. Forsvarets muligheter ligger i DNAet som er påvist på Birgittes strømpebukse. dersom de kan skape rimelig tvil om det kan være påført på annen måte enn gjennom gjerningen og gjerningsøyeblikket vil de kunne klare det. Alt dette skal retten gjennomgå gjennom rettforhandlingene som altså starter i morgen 5 september. Statistikken taler mot Vassbakk I følge NRK taler statistikken for å omgjøre dommen i lagmansretten mot Vassbakk. De kan melde at kun tre av 47 drapsdommer er omgjort siden 2015. Om statistikk er til å stole på? Det får vi se når saken er ferdigbehandlet i Gulating lagmannsrett. Det som er sikkert er at Vassbakks DNA ble funnet på strømpebuksa til Birgitte Tengs, og at forsvarerne sår tvil om hvordan dette DNAet kan ha havnet på strømpebuksa. De mener at det har skjedd på ett annet tidspunkt enn ved selve gjerningstidspunktet, noe de også gjorde i tingretten. Denne gangen har de hentet inn en ny ekspert.

 • Oslo politidistrikt har i dag sendt forslag om tiltalebeslutning mot Zaniar Matapour til Oslo statsadvokatembeter, etter den skalte Pride-skytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022. I siktelsen mot Matapour står det at han er siktet for å ha begått en grov terrorhandling, jf. straffeloven § 132. Det er til nå riksadvokaten som skal ta stilling til om det skal reises tiltale, og i så fall hvordan tiltalen skal utformes, melder Oslo politidistrikt i en pressemelding. Siktelsene mot Arfan Bhatti og to andre personer opprettholdes. Førstnevnte er begjært utlevert fra Pakistan, og dag ble Arfan Bhatti avhørt i den lokale rettsinstansen i Pakistan som behandler utleveringssaken mot ham. Bhatti hevdet i retten i Islamabad i dag, at han blir forfulgt av norsk politi på grunn av sin religion. Etter flere uker med forsinkelser og utsettelser fikk Bhatti i dag endelig mulighet til å forklare seg muntlig og svare på dommerens spørsmål. Arfan Bhatti erklærte seg selv uskyldig og sa at beskyldningene mot ham framsatt av PST og norsk politi er falske. Neste rettsmøte skal være den 6. september, som da vil gi det føderale politiet mulighet til å foreta ett kryssforhør av Bhatti og konfrontere ham med de norske bevisene for hans mulige innblanding i skyteepisoden i Oslo. Det er ikke klart når utleveringen kan skje. På denne bakgrunnen er det nå opp til statsadvokaten og riksadvokaten å vurdere om det bør gjennomføres en separat hovedforhandling mot Matapour, eller om hovedforhandlingen bør vente til etterforskningen mot alle de siktede er avsluttet, skriver politiet.

 • I følge en pressemelding fra Politiet, var det Fredrik Løvbrøtte Holthe (33) fra Kolbu og Odd Normann Strande (56) fra Raufoss som omkom  etter at et småfly havarerte nær Reinsvoll flyplass i går. Pårørende er varslet og orientert om at navnene frigis. Flyet som havarerte var et amatørbygget fly,  fra 1991, og er spesialkonstruert for å kunne brukes til introduksjon, opplæring og konkurranse innen såkalt fly-akrobatikk. Manufacturer: MPL Aviation LT Model: Christen Eagle II MSN: S308 Airworthiness Category: Aerobatic, Amateur Built, Experimental Production year: 1991 (32 years old) Det er sjelden ulykker med denne flytypen, og  i motsetning til mikrofly er slike fly sertifiserte, noe som betyr at både fly og pilot er godkjent av Luftfartstilsynet. Flyplassen på Reinsvoll drives av Gjøvik og Toten flyklubb. Åstedet vil bli undersøkt av flyhavarikommisjonen og politiets kriminalteknikere for å finne årsaken til flyhavariet. Politiet opplyste mandag klokken 20.56 at det var to menn fra Toten som var forulykket og bekreftet omkommet. Flere pårørende av de omkomne befant seg på flyplassen da ulykken inntraff. Politiet og havarikommisjonen er på plass for å undersøke flyvraket. Årsaken til ulykken er det foreløpig ikke mulig å si noe om enda, sier politiet i en pressemelding. Havarikommisjonen har bedt Meteorologisk institutt om en utfyllende værrapport fra området og vil, så snart det lar seg gjøre, frakte flyvraket fra ulykkesstedet til Statens Havarikommisjons hangar på Kjeller for videre undersøkelser.  

UTENRIKS

 • Den kenyansk-britiske sangeren og komponisten Roger Whittaker er død, 87 år gammel. Ifølge avisen Bild gikk musikeren bort på et sykehus sør i Frankrike. Han hadde familien ved sin side. – Roger var en ikonisk kunstner, en fantastisk ektemann og far. Han rørte så mange hjerter med musikken sin gjennom hele livet og vil alltid leve videre i minnene våre, heter det i en uttalelse fra familien. Roger Whittaker The last farewell Roger Whittaker fikk sitt første gjennombrudd som musiker da han opptrådte i et TV-show for Ulster Television kalt This And That. Våren 1964 møtte han sin framtidige ektefelle, Natalie, og de ble gift 15. august. De bosatte seg i England og fikk etter hvert fem barn: Emily, Lauren, Jessica, Guy og Alexander. I løpet av tiden han arbeidet som lærer i Sør-Afrika, begynte han å synge og underholde i lokale puber, og han begynte å skrive sine egne sanger. Han gjorde en demo-innspilling som fant veien til en musikkpublisher som lot han spille inn sin første singel, The Charge of the Light Brigade. Hans neste utgivelse, Steel Man, ble spilt en god del i radioen før den også gikk inn på de engelske listene. Det ble hans første hit, og han begynte å satse på en musikalsk karriere. Etter flere plater deltok han på et britisk lag i den årlige musikkfestivalen i Knokke i Belgia, hvor han sang musikalmelodien If I Were a Rich Man. Han sang også sin egen komposisjon, Mexican Whistler, og det var utslagsgivende for at det britiske laget vant konkurransen. Mexican Whistler begynte deretter å gå verden rundt på hitlistene. Han begynte å turnere i Europa og delta i ulike lands fjernsynsprogram. Skjønt han var fortsatt bortimot ukjent i England inntil sangen The Leavin’ (Durham Town) begynte å klatre på de engelske listene høsten 1969, til Whittakers egen overraskelse. «Jeg hadde ingen tro på den sangen i det hele tatt,» har han uttalt. Hans mest kjente sang ble The Last Farewell. som først ble innspilt i 1971. Sangteksten ble skrevet i Birmingham i England. En sølvsmed hadde skrevet et dikt til en konkurranse der vinneren fikk diktet tonsatt av Roger Whittaker. Last Farewell var ironisk nok ikke vinnerdiktet, men ble innspilt sammen med en annen sang, Why. The Last Farewell fikk stor oppmerksomhet i USA fordi innringere spurte etter den i et radioprogram. I ukene etter ble den en stor slager over hele verden. I USA ble den en Top 20-hit i 1975 og solgte 11 000 000 eksemplarer og åpnet USA for Whittaker, men han var spesielt populær i Tyskland, en berømmelse som også nådde Norge, og Whittaker dro på en Europaturne i kjølvannet av suksessen med The Last Farewell.>The last farewell>>

 • SISTE: Ti mennesker omkom i en flystyrt i Russland. Russiske luftfartsmyndigheter har nå bekreftet at Wagner-sjef Prigozjin og Wagner-grunnlegger Dmitrij Utkin var blant de omkomne. Flyet var på vei fra Moskva til St. Petersburg, og Jevgenij Prigozjin samt Wagners grunnlegger Dmitrij Utkin skal ha stått på passasjerlisten. Wagner gruppen hevder at Jevgenij Prigozjin, og Dmitrij Utkin er blant de omkomne. Det er foreløpig mange ubekreftede påstander i forbindelse med styrten, men det regnes som svært sikkert at alle de 10 som var ombord omkom, selv om bare 8 så langt er bekreftet drept. Det spekuleres i om flyet kan ha blitt skutt ned av Russland. Videoen under, som ikke er bekreftet, skal vise flyet som styrter. På den russiske nettsiden Fontanka i St. Petersburg, kan man lese: – Vi bekrefter, med henvisning til våre kilder, at Prigozjin var ombord i det nedskutte privatflyet. Sammen med ham var også hele ledelsen i den private leiesoldat-gruppen Wagner, inkludert Dmitrij Utkin. Flystyrten skjedde i følge russiske medier i nærheten av landsbyen Kuzhenkino, som ligger mellom Moskva og St. Petersburg. Det russiske departementet for krisehåndtering melder på meldingstjenesten Telegram at det private jetflyet dro fra Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i den russiske hovedstaden og skulle til St. Petersburg, og at det var ti mennesker om bord, inkludert tre besetningsmedlemmer. Ifølge foreløpige opplysninger omkom alle som var om bord.

 • Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at en militærbase har blitt angrepet, og russiske militærbloggere har publisert bilder av bombefly i brann på basen som ligger i Novgorod fylke nordvest i Russland. Angrepet skal ha funnet sted på lørdag. Ifølge flere uavhengige kilder dreier det seg om to fly av typen TU-22M3 som er ødelagt i angrepet. Det anerkjente amerikanske instituttet Institute for the study of war ISW bekrefter angrepet gjennom russiske kilder, og at det skal ha ført til tap på russisk side. TU-22M3 er et fly av en eldre type som har blitt oppgradert og modernisert. Denne flytypen er den samme som tidligere har blitt brukt til å sende krysserraketter mot Ukraina. Det ses som en stor seier for Ukraina at landet har klart å angripe mål langt inne i Russland.

 • Den irske artisten og låtskriveren Sinéad O’Connor er død, 56 år gammel. Dødsårsaken er foreløpig ukjent. O’Connor har vært svært åpen i mediene om sine psykiske lidelser. – Det er med stor sorg at vi kunngjør bortgangen til vår kjære Sinéad. Hennes familie og venner er knust og ber om respekt for privatlivet i denne svært vanskelige tiden, sier familien i en uttalelse, ifølge irske RTE. Hun er mest kjent for sin versjon av Prince-låten «Nothing Compares 2 U» fra 1990, som for alvor satte fart på karrieren. Hun ga ut 10 album gjennom karrieren. O’Connor har vært gift fire ganger, og fikk et barn med hver av ektemennene. I fjor mistet hun sin 17 år gamle sønn. Hun etterlater seg ellers tre barn, skriver Irish Times. O’Connor har gjennom flere år vært åpen om sine problemer med den mentale helsen. For albumet The Lion and the Cobra fikk hun en Grammy-pris for beste kvinnelige rock-vokal.

 • Hun ble regnet som en av verdens mest populære artister og ble ofte omtalt som The Queen of Rock ‘N’ Roll. Da hun døde hadde Turner solgt over 200 millioner plater. Anna Mae Bullock, som var hennes egentlige navn, startet sin karriere i 1956 sammen med Ike Turner og The Kings of Rhythm, der hun sang B.B. Kings «You Know I Love You». Etter den kvelden ble hun fast medlem av bandet og ble bare kalt Little Ann. I 1958 spilte de inn og ga ut sin første singel «Boxtop». Gjennombruddet kom i 1960 med sangen «A Fool in Love». Hun ble gitt navnet Tina i forbindelse med utgivelse av singelen, og bandet ble da hetende The Ike & Tina Turner Revue. I 1966 spilte hun inn sangen «River Deep – Mountain High» som ble produsert av Phil Spector og regnes som en av rockemusikkens klassikere. Hun ga ut sitt første soloalbum i 1974, Tina Turns the Country On!. Turner har gjort en del coverversjoner på låter av blant andre Kris Kristofferson, Bob Dylan, Olivia Newton-John, James Taylor og Dolly Parton. I 1975 spilte hun rollen som The Acid Queen i rockeoperaen Tommy og ga ut albumet Acid Queen senere. Albumet Rough ble gitt ut i 1978. Love Explosion ble gitt ut i 1979. Våren 1984 gjorde Turner stor suksess med albumet Private Dancer som solgte over 20 millioner kopier verden over. Albumet fikk også tre Grammypriser i 1985. Senere samme år kom filmen Mad Max Beyond Thunderdome ut, der hun spilte rollen som Aunty Entity. Hun var også med på sangen «We Are the World» og spilte inn en egen sang på albumet We Are the World som het «Total Control». 13 juli sto hun på scenen på John F. Kennedy Stadium i Philadelphia under Live Aid. Selvbiografien I, Tina, ført i pennen av Kurt Loder, ble utgitt i 1986. Disney kjøpte rettighetene til boka som de i 1993 brukte for å lage filmen Tina, What’s Love Got to Do with It. Senere samme år kom albumet Break Every Rule som ble tildelt en Grammy i 1987. 27. august 1986 fikk hun en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Albumet Foreign Affair ble gitt ut i 1989. I 1991 ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av duoen Ike & Tina Turner. Filmmusikken til selvbiografien Tina, What’s Love Got to Do with It spilte Turner inn selv og ga den ut som sitt åttende album, What’s Love Got to Do with It, i 1993. I 1995 spilte hun inn «GoldenEye», tittellåten til James Bond-filmen med samme navn. Dette ble begynnelsen på Turners album Wildest Dreams som kom i 1996. Hennes siste album, Twenty Four Seven, ble spilt inn og gitt ut i 1999. I mars 2000 la Turner ut på sin Twenty Four Seven Millennium Tour. Den 28. september 2002 ble en del av Tennessee State Route 19 døpt Tina Turner Highway. I 2008 la hun ut på sin avskjedsturne 50th Anniversary Tour. Sin foreløpige siste konsert ble avholdt 5. mai 2009 på Sheffield Arena i Storbritannia. I april 2013, i en alder av 73 år, var Turner på forsiden av den tyske utgaven av magasinet Vogue. Hun er den eldste personen i verden som har vært på forsiden av Vogue. 4. juli samme år giftet Turner seg med Erwin Bach, som hun hadde vært sammen med siden 1986. Den 21. mars 2018 var det verdenspremiere på musikalen Tina – The Tina Turner Musical. Sommeren 2018 fikk hun Grammy Lifetime Achievement Award, og i oktober 2018 kom hennes selvbiografi My Love Story. Den 17. juni 2020 ga Kygo og Turner ut singelen «What’s Love Got to Do with It». Høsten 2020 kom det to bøker; den første var en bilde-biografi med tittelen That’s My Life, og den andre var en bok om Turners innstilling til livet og de problemene hun hadde opplevd i årenes løp, med tittelen Happiness Becomes You. Den 27. mars 2021 hadde dokumentaren Tina premiere på HBO. Den 31. oktober ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som soloartist.