Vi ser på: «Mordbrannene på Scandinavian Star» Del 1

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Sist oppdatert tirsdag, 27 ,okt, 2020 03:30 av Redaksjonen

Natten til 7. april 1990 oppsto det brann ombord på «Scandinavian Star» under en seilas fra Oslo til Frederikshavn. Det var 383 passasjer og 99 besetningsmedlemmer ombord. 159 mennesker omkom.

Det har fremkommet flere påstander om at omstendighetene rundt brannen ble mangelfullt etterforsket, slik at de egentlige brannårsakene ikke er kommet frem. Det har, i tillegg har det kommet frem informasjon om en svært uoversiktlig eierstruktur i forhold til skipet, og mulig forsikringssvindel.
Vi skal forsøke å legge frem informasjon om hva som har kommet frem av fakta i saken. Det er nærmest umulig å få alle fakta på bordet da Norske og Danske myndigheter nærmest har utvist en motvilje mot å komme til bunns i saken.
Hva skjedde egentlig? La oss gå helt tilbake til sjøsettingen av Scandinavian Star.

Sjøsetting og cruisefart

Skipet ble sjøsatt 19. januar 1971 og overlevert rederiet Compagnie de Paquebots hvor skipet ble døpt «Massalia».

13. juli forlot hun verftet og satte kursen mot Marseille hvor hun ble satt inn i ruten Marseille – Málaga – Casablanca. I 1974 ble «Massalia» satt inn på ruten Marseille – Dakar, og i 1976 på ruten Marseille – Sète – Alicante – Casablanca.

Skipet seilte også på cruise i Middelhavet i denne perioden. I 1981 ble hun ombygd til cruiseskip og seilte mellom Toulon, Ceuta, Tanger, Casablanca, Safi, Agadir, Tenerife, Funchal. I 1983 ble skipet lagt i opplag i Toulon og lagt ut for salg.

Karibisk karriere for Stena

I oktober 1983 ble skipet solgt, og januar 1984 ble skipet overtatt av det Bahamas-registrerte rederiet Stena Cargo Line Ltd og omdøpt til «Stena Baltica».

Hun ble ombygd i Tampa, Florida i november 1984 og deretter omdøpt til «Island Fiesta».

I desember samme år ble skipet utleid til Scandinavian World Cruises (SeaEscape Ltd, Bahamas) og omdøpt til «Scandinavian Star».

 

Brann ombord

Hun seilte på cruise til mars 1988 da det brøt ut brann i maskinrommet underveis fra Cozumel i Mexico til St. Petersburg i Florida. «Scandinavian Star» ble slept til Miami for reparasjon.

Solgt igjen

I mars 1990 benyttet SeaEscape seg av en tre år gammel opsjon og kjøpte skipet.

SeaEscape solgte så skipet videre til det Bahamas-registrerte rederiet Vognmandsruten KS AS, som satte det inn i DA-NO Linjen mellom Oslo og Frederikshavn i Danmark.

Noen viktigre datoer i forkant av katastrofen man bør merke seg er:

30. mars 1990: Stena solgte Scandinavian Star til SeaEscape.
30. mars 1990: Niels-Erik Lund ble registrert som ansvarlig reder i Bahamas’ skipsregister.
30. mars 1990: Forsikringer ble tegnet av Niels Erik Lunds SeaEscape.
1. april 1990: Scandinavian Star begynte i ruten mellom Oslo og Frederikshavn.

Niels Erik Lund sto altså registrert som eier av skipet denne skjebnesvangre aprilnatten. Hvorfor direktøren for  Vognmandsruten KS AS Ole B. Hansen, og den danske reder, Henrik Johansen, ble ansett som eiere, er usikkert, og bidrar ytterligere til forvirringen rundt eierskapet og ansvaret.

Det skal vi se på etter hvert, men først ser vi på selve tragedien.

Katastrofenatten

Natt til 7. april var «Scandinavian Star» underveis fra Oslo til Frederikshavn da det brøt ut brann ombord. 158 omkom ombord, og en person døde senere av skadene fra ulykken.

Christine Harsem, en av de som mistet livet i mordbrannen.
Screendump: konghalvor.blogg.no

En gravid kvinne, Christine Harsem, omkom også i brannen, så man kan kanskje si at katastrofen tok 160 liv.

Informasjoner som ligger til grunn for det som er kjent om brannen, er vitneavhør samt beregninger og brannforsøk gjort av Dansk Institutt for Prøvning og Justering (Dantest) og av Norges Branntekniske Laboratorium (SINTEF NBL).

Kaos allerede før avgang

Allerede ved innsjekking møter kaoset passasjerene. De som jobber i resepsjonen har det travelt.

Sardinia Nova Var innleid for DA-NO linjen 1989-1990

Klagene strømmer nemlig inn. De hadde ikke bestilt turen med dette skipet, men med et innleid skip ved navn «Sardinia Nova», som hadde trafikkert strekningen. Mange av passasjerene har derfor fått tildelt lugarer utfra layout-en på «Sardinia Nova».

«Scandinavian Star» ser helt annerledes ut. Flere får feil lugar, nøkler som ikke passet osv. Problemene sto altså i kø.

Flere av passasjerene sier at Scandinavian Star var den dårligste båten de hadde vært på.

Brannene starter

Første branntilløp om bord, startet om natten 7. april 1990 mellom klokka 01.45 og kl. 02.00. Det hadde begynt å brenne i noe henslengt sengetøy utenfor en lugar. Denne brannen ble raskt slukket av to passasjerer, Kristen Blindheim, og Arvid Rusten som hadde blitt oppmerksom på brannen når Kristen hadde hørt knitring og spraking i fra korridoren . Da de gikk for å sjekke, oppdaget de brannen i korridoren. Etter at de hadde klart å slukke brannen, ga de beskjed til besetningen om at det var en pyroman ombord. Dette varselet ble ikke tatt veldig seriøst av besetningen sier de. Resepsjonisten konkluderte med at faren var over, siden brannen var slukket.

Kaptein Hugo Larsen

Scandinavian Star hadde ikke automatisk brannvarslingsanlegg, kun et manuelt.

Det fungerte slik at dersom noen løste ut en manuell brannmelder, ville det lyse på en tavle på skipets bro, hvor besetningen manuelt kan utløse full brannalarm over hele skipet. Det ble ikke gjort. Kaptein Hugo Larsen befant seg på dette tidspunktet på sin lugar.

 

Brann nummer to

Vi skal ikke gå i detaljer på branntekniske forhold nå, for vi skal se på hovedforskjellene i de tekniske teorier som er fremsatt senere. Foreløpig skal vi fortsette å se på brannen slik det fortonet seg fra en mer menneskelig side.

En ny brann startet litt etter kl 02.00. Arnestedet var etter all sannsynlighet i korridorområdet i nærheten av en lugar, like ved inngangen til trappeløp 2 på styrbord side av dekk 3. Denne brannen var også antent med overlegg, noe som nok en gang indikerer at det er en pyroman ombord.

Fra dette tidspunktet utviklet brannen seg svært raskt, og det er på dette tidspunktet at teoriene til etterforskerne begynner å sprike.

Mens brannen nå herjet dypt inne i skipet, hadde folk det trivelig i barer, og publikumsområdene ombord. Ingen brannalarm hadde gått på dette tidspunktet.

Så utviklet brannen seg, ild og røyk bredte seg til enkelte områder i skipet.  store deler av fluktveiene har røyken vært svært tett, med sikt på langt under en meter. En resepsjonist forsøkte å benytte en manuell brannmelder, men den virket ikke. Resepsjonisten valgte da å varsle passasjerene ved å banke på lugardørene i håp om å vekke passasjerene, mens en annen resepsjonist purret Kaptein Hugo Larsen, som så gikk til broen. Da ble alarmen utløst.
To av mannskapet iførte seg røykdykkerutstyr og klarte å redde ut noen passasjerer.

Redningsaksjonen

Stena Saga var blant de skipene som fikk en nøkkelrolle i redningsaksjonen. Det er også video og radiokommunikasjon som vil vise at kaptein Hugo Larsen forlot skipet før alle passasjerene var i sikkerhet, noe han har fått mye kritikk for i ettertid. Kapteinen forlot skipet kl. 03.20.

I den neste artikkelen, skal vi se på brannen som oppsto etter at hovedbrannen var slukket. Den brannen oppsto under slepet til Lysekil
Les del 2

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!
Become a patron at Patreon!

INNENRIKS

  • Politiet i Sør-Øst har torsdag, på dagen en måned etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen, pågrepet og siktet en mann for ugjerningen. Det er politiet selv som melder om dette i en pressemelding. Pågripelsen skal ha funnet sted i Innlandet politidistrikt torsdag formiddag. Politiet har siden drapet gjort undersøkelser ved og i området rundt hytta han ble funnet ved. Hytta ligger skjermet til i skogen. Jonas ble funnet drept i en bil ved hytta 17. august. Jonas Aarseth Henriksen var en kjent «Tik Toker» med en betydelig følger-skare, og han hadde status som fornærmet i flere pågående straffesaker som gikk på trusler og hærverk i tiden før han ble funnet drept. I følge NRK hadde flere vanner av Jonas fortalt at at han har vært mye redd og har fryktet for sin egen sikkerhet, og at da han hadde flyttet hjem til Hønefoss i vår, ville han ikke fortelle dem hvor han bodde.

  • Det du fikk presentert her klokken 21.00 er en landsprognose, først og fremst basert på forhåndsstemmene som har kommet inn. Så mange som nesten 1,3 milloner har forhåndsstemt. Prognosen har INGEN betydning for din kommune, men forteller mye om hvordan partiene ville gjort det dersom det var Stortingsvalg, og alle stemmene var opptalt. Tall fra NRK: H 24,3% +4,2 AP 21,3% -3,5 SP 9,7% -4,7 FRP 11,4% +3,2 SV 7,0% +0,9 V 4,8% +0,9 MDG% 3,9 -2,8 R 3,7% -0,1 KRF 3,9% -0,1 Enda bedre gjør Høyre det på TV2 sin prognose. Der skårer de hele 26,2%

  • 6. februar i år ble 52 år gamle Johny Vassbakk dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995.Kort tid etter han fikk opplest dommen, falt han om i rettssalen. Vassbakk har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre, og anket naturlig nok saken. I morgen starter rettforhandlingene i Gulating Lagmannsrett og alle spør seg hvilke muligheter han har for å bli frikjent. For å gi svaret på det, må man kunne se inn i fremtiden. Forsvarets muligheter ligger i DNAet som er påvist på Birgittes strømpebukse. dersom de kan skape rimelig tvil om det kan være påført på annen måte enn gjennom gjerningen og gjerningsøyeblikket vil de kunne klare det. Alt dette skal retten gjennomgå gjennom rettforhandlingene som altså starter i morgen 5 september. Statistikken taler mot Vassbakk I følge NRK taler statistikken for å omgjøre dommen i lagmansretten mot Vassbakk. De kan melde at kun tre av 47 drapsdommer er omgjort siden 2015. Om statistikk er til å stole på? Det får vi se når saken er ferdigbehandlet i Gulating lagmannsrett. Det som er sikkert er at Vassbakks DNA ble funnet på strømpebuksa til Birgitte Tengs, og at forsvarerne sår tvil om hvordan dette DNAet kan ha havnet på strømpebuksa. De mener at det har skjedd på ett annet tidspunkt enn ved selve gjerningstidspunktet, noe de også gjorde i tingretten. Denne gangen har de hentet inn en ny ekspert.

  • Oslo politidistrikt har i dag sendt forslag om tiltalebeslutning mot Zaniar Matapour til Oslo statsadvokatembeter, etter den skalte Pride-skytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022. I siktelsen mot Matapour står det at han er siktet for å ha begått en grov terrorhandling, jf. straffeloven § 132. Det er til nå riksadvokaten som skal ta stilling til om det skal reises tiltale, og i så fall hvordan tiltalen skal utformes, melder Oslo politidistrikt i en pressemelding. Siktelsene mot Arfan Bhatti og to andre personer opprettholdes. Førstnevnte er begjært utlevert fra Pakistan, og dag ble Arfan Bhatti avhørt i den lokale rettsinstansen i Pakistan som behandler utleveringssaken mot ham. Bhatti hevdet i retten i Islamabad i dag, at han blir forfulgt av norsk politi på grunn av sin religion. Etter flere uker med forsinkelser og utsettelser fikk Bhatti i dag endelig mulighet til å forklare seg muntlig og svare på dommerens spørsmål. Arfan Bhatti erklærte seg selv uskyldig og sa at beskyldningene mot ham framsatt av PST og norsk politi er falske. Neste rettsmøte skal være den 6. september, som da vil gi det føderale politiet mulighet til å foreta ett kryssforhør av Bhatti og konfrontere ham med de norske bevisene for hans mulige innblanding i skyteepisoden i Oslo. Det er ikke klart når utleveringen kan skje. På denne bakgrunnen er det nå opp til statsadvokaten og riksadvokaten å vurdere om det bør gjennomføres en separat hovedforhandling mot Matapour, eller om hovedforhandlingen bør vente til etterforskningen mot alle de siktede er avsluttet, skriver politiet.

  • I følge en pressemelding fra Politiet, var det Fredrik Løvbrøtte Holthe (33) fra Kolbu og Odd Normann Strande (56) fra Raufoss som omkom  etter at et småfly havarerte nær Reinsvoll flyplass i går. Pårørende er varslet og orientert om at navnene frigis. Flyet som havarerte var et amatørbygget fly,  fra 1991, og er spesialkonstruert for å kunne brukes til introduksjon, opplæring og konkurranse innen såkalt fly-akrobatikk. Manufacturer: MPL Aviation LT Model: Christen Eagle II MSN: S308 Airworthiness Category: Aerobatic, Amateur Built, Experimental Production year: 1991 (32 years old) Det er sjelden ulykker med denne flytypen, og  i motsetning til mikrofly er slike fly sertifiserte, noe som betyr at både fly og pilot er godkjent av Luftfartstilsynet. Flyplassen på Reinsvoll drives av Gjøvik og Toten flyklubb. Åstedet vil bli undersøkt av flyhavarikommisjonen og politiets kriminalteknikere for å finne årsaken til flyhavariet. Politiet opplyste mandag klokken 20.56 at det var to menn fra Toten som var forulykket og bekreftet omkommet. Flere pårørende av de omkomne befant seg på flyplassen da ulykken inntraff. Politiet og havarikommisjonen er på plass for å undersøke flyvraket. Årsaken til ulykken er det foreløpig ikke mulig å si noe om enda, sier politiet i en pressemelding. Havarikommisjonen har bedt Meteorologisk institutt om en utfyllende værrapport fra området og vil, så snart det lar seg gjøre, frakte flyvraket fra ulykkesstedet til Statens Havarikommisjons hangar på Kjeller for videre undersøkelser.  

UTENRIKS

  • Den kenyansk-britiske sangeren og komponisten Roger Whittaker er død, 87 år gammel. Ifølge avisen Bild gikk musikeren bort på et sykehus sør i Frankrike. Han hadde familien ved sin side. – Roger var en ikonisk kunstner, en fantastisk ektemann og far. Han rørte så mange hjerter med musikken sin gjennom hele livet og vil alltid leve videre i minnene våre, heter det i en uttalelse fra familien. Roger Whittaker The last farewell Roger Whittaker fikk sitt første gjennombrudd som musiker da han opptrådte i et TV-show for Ulster Television kalt This And That. Våren 1964 møtte han sin framtidige ektefelle, Natalie, og de ble gift 15. august. De bosatte seg i England og fikk etter hvert fem barn: Emily, Lauren, Jessica, Guy og Alexander. I løpet av tiden han arbeidet som lærer i Sør-Afrika, begynte han å synge og underholde i lokale puber, og han begynte å skrive sine egne sanger. Han gjorde en demo-innspilling som fant veien til en musikkpublisher som lot han spille inn sin første singel, The Charge of the Light Brigade. Hans neste utgivelse, Steel Man, ble spilt en god del i radioen før den også gikk inn på de engelske listene. Det ble hans første hit, og han begynte å satse på en musikalsk karriere. Etter flere plater deltok han på et britisk lag i den årlige musikkfestivalen i Knokke i Belgia, hvor han sang musikalmelodien If I Were a Rich Man. Han sang også sin egen komposisjon, Mexican Whistler, og det var utslagsgivende for at det britiske laget vant konkurransen. Mexican Whistler begynte deretter å gå verden rundt på hitlistene. Han begynte å turnere i Europa og delta i ulike lands fjernsynsprogram. Skjønt han var fortsatt bortimot ukjent i England inntil sangen The Leavin’ (Durham Town) begynte å klatre på de engelske listene høsten 1969, til Whittakers egen overraskelse. «Jeg hadde ingen tro på den sangen i det hele tatt,» har han uttalt. Hans mest kjente sang ble The Last Farewell. som først ble innspilt i 1971. Sangteksten ble skrevet i Birmingham i England. En sølvsmed hadde skrevet et dikt til en konkurranse der vinneren fikk diktet tonsatt av Roger Whittaker. Last Farewell var ironisk nok ikke vinnerdiktet, men ble innspilt sammen med en annen sang, Why. The Last Farewell fikk stor oppmerksomhet i USA fordi innringere spurte etter den i et radioprogram. I ukene etter ble den en stor slager over hele verden. I USA ble den en Top 20-hit i 1975 og solgte 11 000 000 eksemplarer og åpnet USA for Whittaker, men han var spesielt populær i Tyskland, en berømmelse som også nådde Norge, og Whittaker dro på en Europaturne i kjølvannet av suksessen med The Last Farewell.>The last farewell>>

  • SISTE: Ti mennesker omkom i en flystyrt i Russland. Russiske luftfartsmyndigheter har nå bekreftet at Wagner-sjef Prigozjin og Wagner-grunnlegger Dmitrij Utkin var blant de omkomne. Flyet var på vei fra Moskva til St. Petersburg, og Jevgenij Prigozjin samt Wagners grunnlegger Dmitrij Utkin skal ha stått på passasjerlisten. Wagner gruppen hevder at Jevgenij Prigozjin, og Dmitrij Utkin er blant de omkomne. Det er foreløpig mange ubekreftede påstander i forbindelse med styrten, men det regnes som svært sikkert at alle de 10 som var ombord omkom, selv om bare 8 så langt er bekreftet drept. Det spekuleres i om flyet kan ha blitt skutt ned av Russland. Videoen under, som ikke er bekreftet, skal vise flyet som styrter. På den russiske nettsiden Fontanka i St. Petersburg, kan man lese: – Vi bekrefter, med henvisning til våre kilder, at Prigozjin var ombord i det nedskutte privatflyet. Sammen med ham var også hele ledelsen i den private leiesoldat-gruppen Wagner, inkludert Dmitrij Utkin. Flystyrten skjedde i følge russiske medier i nærheten av landsbyen Kuzhenkino, som ligger mellom Moskva og St. Petersburg. Det russiske departementet for krisehåndtering melder på meldingstjenesten Telegram at det private jetflyet dro fra Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i den russiske hovedstaden og skulle til St. Petersburg, og at det var ti mennesker om bord, inkludert tre besetningsmedlemmer. Ifølge foreløpige opplysninger omkom alle som var om bord.

  • Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at en militærbase har blitt angrepet, og russiske militærbloggere har publisert bilder av bombefly i brann på basen som ligger i Novgorod fylke nordvest i Russland. Angrepet skal ha funnet sted på lørdag. Ifølge flere uavhengige kilder dreier det seg om to fly av typen TU-22M3 som er ødelagt i angrepet. Det anerkjente amerikanske instituttet Institute for the study of war ISW bekrefter angrepet gjennom russiske kilder, og at det skal ha ført til tap på russisk side. TU-22M3 er et fly av en eldre type som har blitt oppgradert og modernisert. Denne flytypen er den samme som tidligere har blitt brukt til å sende krysserraketter mot Ukraina. Det ses som en stor seier for Ukraina at landet har klart å angripe mål langt inne i Russland.

  • Den irske artisten og låtskriveren Sinéad O’Connor er død, 56 år gammel. Dødsårsaken er foreløpig ukjent. O’Connor har vært svært åpen i mediene om sine psykiske lidelser. – Det er med stor sorg at vi kunngjør bortgangen til vår kjære Sinéad. Hennes familie og venner er knust og ber om respekt for privatlivet i denne svært vanskelige tiden, sier familien i en uttalelse, ifølge irske RTE. Hun er mest kjent for sin versjon av Prince-låten «Nothing Compares 2 U» fra 1990, som for alvor satte fart på karrieren. Hun ga ut 10 album gjennom karrieren. O’Connor har vært gift fire ganger, og fikk et barn med hver av ektemennene. I fjor mistet hun sin 17 år gamle sønn. Hun etterlater seg ellers tre barn, skriver Irish Times. O’Connor har gjennom flere år vært åpen om sine problemer med den mentale helsen. For albumet The Lion and the Cobra fikk hun en Grammy-pris for beste kvinnelige rock-vokal.

  • Hun ble regnet som en av verdens mest populære artister og ble ofte omtalt som The Queen of Rock ‘N’ Roll. Da hun døde hadde Turner solgt over 200 millioner plater. Anna Mae Bullock, som var hennes egentlige navn, startet sin karriere i 1956 sammen med Ike Turner og The Kings of Rhythm, der hun sang B.B. Kings «You Know I Love You». Etter den kvelden ble hun fast medlem av bandet og ble bare kalt Little Ann. I 1958 spilte de inn og ga ut sin første singel «Boxtop». Gjennombruddet kom i 1960 med sangen «A Fool in Love». Hun ble gitt navnet Tina i forbindelse med utgivelse av singelen, og bandet ble da hetende The Ike & Tina Turner Revue. I 1966 spilte hun inn sangen «River Deep – Mountain High» som ble produsert av Phil Spector og regnes som en av rockemusikkens klassikere. Hun ga ut sitt første soloalbum i 1974, Tina Turns the Country On!. Turner har gjort en del coverversjoner på låter av blant andre Kris Kristofferson, Bob Dylan, Olivia Newton-John, James Taylor og Dolly Parton. I 1975 spilte hun rollen som The Acid Queen i rockeoperaen Tommy og ga ut albumet Acid Queen senere. Albumet Rough ble gitt ut i 1978. Love Explosion ble gitt ut i 1979. Våren 1984 gjorde Turner stor suksess med albumet Private Dancer som solgte over 20 millioner kopier verden over. Albumet fikk også tre Grammypriser i 1985. Senere samme år kom filmen Mad Max Beyond Thunderdome ut, der hun spilte rollen som Aunty Entity. Hun var også med på sangen «We Are the World» og spilte inn en egen sang på albumet We Are the World som het «Total Control». 13 juli sto hun på scenen på John F. Kennedy Stadium i Philadelphia under Live Aid. Selvbiografien I, Tina, ført i pennen av Kurt Loder, ble utgitt i 1986. Disney kjøpte rettighetene til boka som de i 1993 brukte for å lage filmen Tina, What’s Love Got to Do with It. Senere samme år kom albumet Break Every Rule som ble tildelt en Grammy i 1987. 27. august 1986 fikk hun en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Albumet Foreign Affair ble gitt ut i 1989. I 1991 ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av duoen Ike & Tina Turner. Filmmusikken til selvbiografien Tina, What’s Love Got to Do with It spilte Turner inn selv og ga den ut som sitt åttende album, What’s Love Got to Do with It, i 1993. I 1995 spilte hun inn «GoldenEye», tittellåten til James Bond-filmen med samme navn. Dette ble begynnelsen på Turners album Wildest Dreams som kom i 1996. Hennes siste album, Twenty Four Seven, ble spilt inn og gitt ut i 1999. I mars 2000 la Turner ut på sin Twenty Four Seven Millennium Tour. Den 28. september 2002 ble en del av Tennessee State Route 19 døpt Tina Turner Highway. I 2008 la hun ut på sin avskjedsturne 50th Anniversary Tour. Sin foreløpige siste konsert ble avholdt 5. mai 2009 på Sheffield Arena i Storbritannia. I april 2013, i en alder av 73 år, var Turner på forsiden av den tyske utgaven av magasinet Vogue. Hun er den eldste personen i verden som har vært på forsiden av Vogue. 4. juli samme år giftet Turner seg med Erwin Bach, som hun hadde vært sammen med siden 1986. Den 21. mars 2018 var det verdenspremiere på musikalen Tina – The Tina Turner Musical. Sommeren 2018 fikk hun Grammy Lifetime Achievement Award, og i oktober 2018 kom hennes selvbiografi My Love Story. Den 17. juni 2020 ga Kygo og Turner ut singelen «What’s Love Got to Do with It». Høsten 2020 kom det to bøker; den første var en bilde-biografi med tittelen That’s My Life, og den andre var en bok om Turners innstilling til livet og de problemene hun hadde opplevd i årenes løp, med tittelen Happiness Becomes You. Den 27. mars 2021 hadde dokumentaren Tina premiere på HBO. Den 31. oktober ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som soloartist.