Vi ser på: «Mordbrannene på Scandinavian Star» Del 1

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Sist oppdatert tirsdag, 27 ,okt, 2020 03:30 av Redaksjonen

Natten til 7. april 1990 oppsto det brann ombord på «Scandinavian Star» under en seilas fra Oslo til Frederikshavn. Det var 383 passasjer og 99 besetningsmedlemmer ombord. 159 mennesker omkom.

Det har fremkommet flere påstander om at omstendighetene rundt brannen ble mangelfullt etterforsket, slik at de egentlige brannårsakene ikke er kommet frem. Det har, i tillegg har det kommet frem informasjon om en svært uoversiktlig eierstruktur i forhold til skipet, og mulig forsikringssvindel.
Vi skal forsøke å legge frem informasjon om hva som har kommet frem av fakta i saken. Det er nærmest umulig å få alle fakta på bordet da Norske og Danske myndigheter nærmest har utvist en motvilje mot å komme til bunns i saken.
Hva skjedde egentlig? La oss gå helt tilbake til sjøsettingen av Scandinavian Star.

Sjøsetting og cruisefart

Skipet ble sjøsatt 19. januar 1971 og overlevert rederiet Compagnie de Paquebots hvor skipet ble døpt «Massalia».

13. juli forlot hun verftet og satte kursen mot Marseille hvor hun ble satt inn i ruten Marseille – Málaga – Casablanca. I 1974 ble «Massalia» satt inn på ruten Marseille – Dakar, og i 1976 på ruten Marseille – Sète – Alicante – Casablanca.

Skipet seilte også på cruise i Middelhavet i denne perioden. I 1981 ble hun ombygd til cruiseskip og seilte mellom Toulon, Ceuta, Tanger, Casablanca, Safi, Agadir, Tenerife, Funchal. I 1983 ble skipet lagt i opplag i Toulon og lagt ut for salg.

Karibisk karriere for Stena

I oktober 1983 ble skipet solgt, og januar 1984 ble skipet overtatt av det Bahamas-registrerte rederiet Stena Cargo Line Ltd og omdøpt til «Stena Baltica».

Hun ble ombygd i Tampa, Florida i november 1984 og deretter omdøpt til «Island Fiesta».

I desember samme år ble skipet utleid til Scandinavian World Cruises (SeaEscape Ltd, Bahamas) og omdøpt til «Scandinavian Star».

 

Brann ombord

Hun seilte på cruise til mars 1988 da det brøt ut brann i maskinrommet underveis fra Cozumel i Mexico til St. Petersburg i Florida. «Scandinavian Star» ble slept til Miami for reparasjon.

Solgt igjen

I mars 1990 benyttet SeaEscape seg av en tre år gammel opsjon og kjøpte skipet.

SeaEscape solgte så skipet videre til det Bahamas-registrerte rederiet Vognmandsruten KS AS, som satte det inn i DA-NO Linjen mellom Oslo og Frederikshavn i Danmark.

Noen viktigre datoer i forkant av katastrofen man bør merke seg er:

30. mars 1990: Stena solgte Scandinavian Star til SeaEscape.
30. mars 1990: Niels-Erik Lund ble registrert som ansvarlig reder i Bahamas’ skipsregister.
30. mars 1990: Forsikringer ble tegnet av Niels Erik Lunds SeaEscape.
1. april 1990: Scandinavian Star begynte i ruten mellom Oslo og Frederikshavn.

Niels Erik Lund sto altså registrert som eier av skipet denne skjebnesvangre aprilnatten. Hvorfor direktøren for  Vognmandsruten KS AS Ole B. Hansen, og den danske reder, Henrik Johansen, ble ansett som eiere, er usikkert, og bidrar ytterligere til forvirringen rundt eierskapet og ansvaret.

Det skal vi se på etter hvert, men først ser vi på selve tragedien.

Katastrofenatten

Natt til 7. april var «Scandinavian Star» underveis fra Oslo til Frederikshavn da det brøt ut brann ombord. 158 omkom ombord, og en person døde senere av skadene fra ulykken.

Christine Harsem, en av de som mistet livet i mordbrannen.
Screendump: konghalvor.blogg.no

En gravid kvinne, Christine Harsem, omkom også i brannen, så man kan kanskje si at katastrofen tok 160 liv.

Informasjoner som ligger til grunn for det som er kjent om brannen, er vitneavhør samt beregninger og brannforsøk gjort av Dansk Institutt for Prøvning og Justering (Dantest) og av Norges Branntekniske Laboratorium (SINTEF NBL).

Kaos allerede før avgang

Allerede ved innsjekking møter kaoset passasjerene. De som jobber i resepsjonen har det travelt.

Sardinia Nova Var innleid for DA-NO linjen 1989-1990

Klagene strømmer nemlig inn. De hadde ikke bestilt turen med dette skipet, men med et innleid skip ved navn «Sardinia Nova», som hadde trafikkert strekningen. Mange av passasjerene har derfor fått tildelt lugarer utfra layout-en på «Sardinia Nova».

«Scandinavian Star» ser helt annerledes ut. Flere får feil lugar, nøkler som ikke passet osv. Problemene sto altså i kø.

Flere av passasjerene sier at Scandinavian Star var den dårligste båten de hadde vært på.

Brannene starter

Første branntilløp om bord, startet om natten 7. april 1990 mellom klokka 01.45 og kl. 02.00. Det hadde begynt å brenne i noe henslengt sengetøy utenfor en lugar. Denne brannen ble raskt slukket av to passasjerer, Kristen Blindheim, og Arvid Rusten som hadde blitt oppmerksom på brannen når Kristen hadde hørt knitring og spraking i fra korridoren . Da de gikk for å sjekke, oppdaget de brannen i korridoren. Etter at de hadde klart å slukke brannen, ga de beskjed til besetningen om at det var en pyroman ombord. Dette varselet ble ikke tatt veldig seriøst av besetningen sier de. Resepsjonisten konkluderte med at faren var over, siden brannen var slukket.

Kaptein Hugo Larsen

Scandinavian Star hadde ikke automatisk brannvarslingsanlegg, kun et manuelt.

Det fungerte slik at dersom noen løste ut en manuell brannmelder, ville det lyse på en tavle på skipets bro, hvor besetningen manuelt kan utløse full brannalarm over hele skipet. Det ble ikke gjort. Kaptein Hugo Larsen befant seg på dette tidspunktet på sin lugar.

 

Brann nummer to

Vi skal ikke gå i detaljer på branntekniske forhold nå, for vi skal se på hovedforskjellene i de tekniske teorier som er fremsatt senere. Foreløpig skal vi fortsette å se på brannen slik det fortonet seg fra en mer menneskelig side.

En ny brann startet litt etter kl 02.00. Arnestedet var etter all sannsynlighet i korridorområdet i nærheten av en lugar, like ved inngangen til trappeløp 2 på styrbord side av dekk 3. Denne brannen var også antent med overlegg, noe som nok en gang indikerer at det er en pyroman ombord.

Fra dette tidspunktet utviklet brannen seg svært raskt, og det er på dette tidspunktet at teoriene til etterforskerne begynner å sprike.

Mens brannen nå herjet dypt inne i skipet, hadde folk det trivelig i barer, og publikumsområdene ombord. Ingen brannalarm hadde gått på dette tidspunktet.

Så utviklet brannen seg, ild og røyk bredte seg til enkelte områder i skipet.  store deler av fluktveiene har røyken vært svært tett, med sikt på langt under en meter. En resepsjonist forsøkte å benytte en manuell brannmelder, men den virket ikke. Resepsjonisten valgte da å varsle passasjerene ved å banke på lugardørene i håp om å vekke passasjerene, mens en annen resepsjonist purret Kaptein Hugo Larsen, som så gikk til broen. Da ble alarmen utløst.
To av mannskapet iførte seg røykdykkerutstyr og klarte å redde ut noen passasjerer.

Redningsaksjonen

Stena Saga var blant de skipene som fikk en nøkkelrolle i redningsaksjonen. Det er også video og radiokommunikasjon som vil vise at kaptein Hugo Larsen forlot skipet før alle passasjerene var i sikkerhet, noe han har fått mye kritikk for i ettertid. Kapteinen forlot skipet kl. 03.20.

I den neste artikkelen, skal vi se på brannen som oppsto etter at hovedbrannen var slukket. Den brannen oppsto under slepet til Lysekil
Les del 2

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!
Become a patron at Patreon!

INNENRIKS

  • KJÆRLIGHETEN HAR INGEN GRENSER!

  • Brannvesenet fikk kl 17.21 melding om en gress og lyngbrann i fjellsiden ved Husby-området i Hadsel kommune i Vesterålen Brannen oppsto som følge av en bråtebrann som kom ut av kontroll. De som foretok bråtebrenningen hadde varslet 110 sentralen på forhånd, men fikk problemer da vinden skal ha snudd. Innsatsleder Øyvind Stensø Skjørholm i Hadsel Brann og Redning kunne fortelle at syv brannfolk var i arbeid oppe i lia, og at de brukte en såkalt «pisk» for å slå ned flammene. En pisk er ett redskap bestående av flere metallblader som ligger oppå hverandre i en vifteform i enden av en stang.    

  • Politiet har gjort et særdeles stort beslag av narkotika denne uken i Oslo politidistrikt. 800 kilo kokain ble beslaglagt av Oslo-politiet. Det er det største kokainbeslaget som er gjort i Norge noensinne. Verdien på beslaget er flere hundre millioner kroner. – «Når det er snakk om så store verdier, kan dette også utgjøre en sikkerhetsrisiko. Derfor er budskapet til aktører som er tilknyttet til dette stoffet nasjonalt eller internasjonalt, at dette stoffet er beslaglagt», sier Oslo-politiet. Beslaget er gjort i sentrale Oslo. Ingen er så langt pågrepet i saken, i følge politiet. Tirsdag gjorde tysk politi et rekordbeslag av 1.200 kilo kokain i banankasser i Potsdam. Så tipset de norsk politi som fulgte opp med et rekordbeslag. «Vi har et godt internasjonalt samarbeid, med bakgrunn av informasjonen vi fikk, klarte tollere å spore dette partiet. Man fant et titalls kasser som inneholdt kokain» Områdeleder i Tolletaten. Politiet kan ikke utelukke at kokainet var ment til det som kan være et større narkotikanettverk tilknyttet til Norge.

  • Forsvareren til Philip Manshaus, Unni Fries,  har bedt om gjenopptakelse av straffesaken mot ham. Manshaus ble innlagt på psykiatrisk sykehus i januar i år, og er fremdeles innlagt. Den 10. august 2019, samme dag som moskéangrepet, skjøt og drepte Philip Manshaus den 17 år gamle søsteren Johanne Ihle Hansen. Hun ble drept i sin egen seng i familiehjemmet i Snaret i Eiksmarka i Bærum. Manshaus bodde på det tidspunktet i Oslo. Johanne satt da i sengen på sitt soverom og holdt på med sin bærbare datamaskin.  Manshaus har selv forklart at han ventet 20 minutter før han drepte søsteren, altså omkring kl 14:35. Manshaus brukte et våpen som tilhørte faren til å begå drapet. Philip Manshaus ble dømt til 21 års forvaring for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor Islamic Centre i Bærum 10. august 2019. Drapet på Johanne Drapet skjedde mellom 14:15 og kl 14:57 samme dag. Stemoren observerte henne sovende kl 14:15 på soverommet i boligen i Snaret på Eiksmarka, like før hun dro til Drammen sammen med venninner. Den siste GPS-registreringen som knytter seg til hjemmeadressen er 14:57. Manshaus har selv forklart at han ventet 20 minutter før han drepte søsteren, altså omkring kl 14:35. Obduksjonsrapporten viste at søsteren ble drept av fire skudd fra en 22 kalibret salongrifle, tre skudd mot hodet og et i brystet. Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt fra kloss hold og kort tid etter hverandre. Søsteren ble drept i sin egen seng, på sitt eget rom og uten noen tegn til kamp. Patronhylsen ble funnet bak søsterens seng, og drapsvåpenet ble senere funnet i Philip Manshaus sin bil. I avhør forklarte Manshaus at han pekte mot søsteren med salongriflen, og sa «nå er det nok». Deretter avfyrte han de fire skuddene. Manshaus sa ikke noe mer enn det, og hun sa heller ingenting. Deretter dekket han avdøde med dynen, og skjøv til side datamaskinen, før han forlot rommet hennes. Obduksjonsrapporten viste at søsteren ble drept av fire skudd fra en 22 kalibret salongrifle, tre skudd mot hodet og et i brystet. Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt fra kloss hold og kort tid etter hverandre. Søsteren ble drept i sin egen seng, på sitt eget rom og uten noen tegn til kamp. Manshaus utførte drapet fordi han fryktet en fremtidig rasekrig i Norge og ville beskytte foreldrene. Han mente at personer som omgås ikke-europeiske personer (deriblant foreldrene) ville lide, og kanskje måtte bøte med døden. Klokken 11:36 handlet han mel, ris, sukker, spaghetti, knekkebrød, pasta, hermetikk og melk for 660,50 kroner, som han betalte med kontanter hos Kiwi Eiksmarka i Niels Leuchs vei 46. Matvarene var ment for faren og stemoren, siden Manshaus i følge egen forklaring, trodde at han kom til å bli fengslet eller dø under angrepet. Han tenkte først å rekognosere rundt moskéen, men ombestemte seg fordi dette var for risikabelt. Derfor brukte han tiden på å handle tørrvarer, og ankom Kiwi-butikken kl 11:14 Holdninger og radikalisering Under rettssaken forklarte Manshaus at han var oppvokst med et ateistisk livssyn, men hadde blitt læstadiansk kristen rundt 2018. Ifølge en bekjent av ham hadde han et konservativt kvinnesyn og var skeptisk til innvandring. Han skal ha blitt radikalisert i det året han gikk på Fosen folkehøgskole, der han møtte nordnorske læstadianere. Manshaus var også opptatt av og forsvarte Donald Trump, og ytterligere radikalisering skal ha skjedd i forbindelse med at Trump ble president. Fornektet Holocaust Philip Manshaus mente Holocaust var løgn, og frekventerte ytterliggående nettsteder som 4chan og 8kun. Manshaus beskrev sin egen forvandling etter å ha oppsøkt nettsteder med nynazistisk innhold og konspirasjonsteorier. Søsteren var bekymret for holdningene til Phillip Manshaus. Dette kom til uttrykk i meldinger hun sendte med IP-telefoniprogrammet Discord til sin daværende kjæreste. Meldingene var skrevet på engelsk i perioden 1. juni 2019 til 9. august 2019. I meldingene uttrykker hun frustrasjon over at Manshaus snakker nedlatende om jøder og muslimer, og var bekymret for at Manshaus skulle drive sine holdninger ut i aktivisme. Snakket om rasehygiene, og homofili Søsteren skrev en form for dagbok hvor hun gjentatte ganger utrykket bekymring for Philip Manshaus sine holdninger og meninger. I slutten av juni 2019, skrev Johanne at Manshaus mener homofile kan lære å bli heterofile. Den 28. juni skrev hun: «Philip snakker om rase og renavl. Åpenbart er det hvite som anses å være mennesker.». Den 1. juli skrev hun videre: «Philip er så rasistisk og hatefull. Jeg føler meg ikke trygg.» Den 9. august skrev hun at Manshaus hører på en tale. Det vites ikke hvem taleren er og i hvilken sammenheng det er, men det skrives at «han hører på en tale om hvor skitne og ekle kinesere er som rase. Kan du forstå hva jeg gjennomgår? Dette er galskap.» Den 6. august nevnte søsteren at Manshaus har rommet fullt av nynazistisk propaganda, deriblant artikler om masseskytinger. Disse skal ha vært dekket over av et norsk flagg. Den 9. august skrev hun: «Min mor snakket med min far om Philip. Så dagen etter fjernet han artiklene fra veggen. Så godsnakket han med min mor. Det virket ikke ekte. Det syntes ikke hun heller. Philip snakker nesten aldri med henne.» Angrepet på moskeen. Terrorangrepet ble innledet ved at Philip Manshaus rundt klokken 16 skjøt seg inn gjennom en glassdør i moskéen.Han gikk ut av bilen klokken 15:59, forsøkte først å bruke hovedinngangen, men ble stoppet av en kodelås. Han fortsatte til en sidedør (nødutgangen), avfyrte fire skudd i døren og sparket inn resten av glasset. Manshaus var bevæpnet med et brunt, dobbeltløpet haglegevær av typen Baikal, som han ladet utenfor moskéen  og en ladd grovkalibret rifle av typen Carl Gustaf med kikkertsikte. Den 22 kalibrede Remington-riflen som han nettopp hadde skutt søsteren med, lå igjen i bilen hans. Det ble tidligere rapportert at han var bevæpnet med en spikerpistol, men etter pågripelsen kom det frem at spikerpistolen stammet fra et bygningsprosjekt i en utleieleilighet i moskéens andre eller tredje etasje. Han var ikledd en blå NATO-genser, en LES MER

  • En bybanevogn har kjørt inn i en mur på Bybanens endeholdeplass på Oasen kjøpesenter i Fyllingsdalen i Bergen. Flere passasjerer skal være skadd, ifølge politiet. Ingen personer skal i følge politiet være fastklemt eller bevisstløse. Politiet fikk melding om ulykken klokken 11.55. Meldingen gikk ut på  at en bybane-vogn hadde kollidert i ende-stoppet på Oasen. Nødetatene er fremme på stedet, og jobber nå med å få oversikt. Bybane-vognen skal være trykket en god del inn i fronten. De skadde befant seg i bybane-vognen, og årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Føreren av bybanen er siktet etter ulykken, sier vakthavende jurist Andreas Foxen Haldorsen til Bergens Tidende. – Han har status som siktet fordi det foreligger skjellig grunn til mistanke om uaktsom fremkalling av fare for allmennheten, sier Haldorsen til  BT.

UTENRIKS

  • Hun ble regnet som en av verdens mest populære artister og ble ofte omtalt som The Queen of Rock ‘N’ Roll. Da hun døde hadde Turner solgt over 200 millioner plater. Anna Mae Bullock, som var hennes egentlige navn, startet sin karriere i 1956 sammen med Ike Turner og The Kings of Rhythm, der hun sang B.B. Kings «You Know I Love You». Etter den kvelden ble hun fast medlem av bandet og ble bare kalt Little Ann. I 1958 spilte de inn og ga ut sin første singel «Boxtop». Gjennombruddet kom i 1960 med sangen «A Fool in Love». Hun ble gitt navnet Tina i forbindelse med utgivelse av singelen, og bandet ble da hetende The Ike & Tina Turner Revue. I 1966 spilte hun inn sangen «River Deep – Mountain High» som ble produsert av Phil Spector og regnes som en av rockemusikkens klassikere. Hun ga ut sitt første soloalbum i 1974, Tina Turns the Country On!. Turner har gjort en del coverversjoner på låter av blant andre Kris Kristofferson, Bob Dylan, Olivia Newton-John, James Taylor og Dolly Parton. I 1975 spilte hun rollen som The Acid Queen i rockeoperaen Tommy og ga ut albumet Acid Queen senere. Albumet Rough ble gitt ut i 1978. Love Explosion ble gitt ut i 1979. Våren 1984 gjorde Turner stor suksess med albumet Private Dancer som solgte over 20 millioner kopier verden over. Albumet fikk også tre Grammypriser i 1985. Senere samme år kom filmen Mad Max Beyond Thunderdome ut, der hun spilte rollen som Aunty Entity. Hun var også med på sangen «We Are the World» og spilte inn en egen sang på albumet We Are the World som het «Total Control». 13 juli sto hun på scenen på John F. Kennedy Stadium i Philadelphia under Live Aid. Selvbiografien I, Tina, ført i pennen av Kurt Loder, ble utgitt i 1986. Disney kjøpte rettighetene til boka som de i 1993 brukte for å lage filmen Tina, What’s Love Got to Do with It. Senere samme år kom albumet Break Every Rule som ble tildelt en Grammy i 1987. 27. august 1986 fikk hun en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Albumet Foreign Affair ble gitt ut i 1989. I 1991 ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av duoen Ike & Tina Turner. Filmmusikken til selvbiografien Tina, What’s Love Got to Do with It spilte Turner inn selv og ga den ut som sitt åttende album, What’s Love Got to Do with It, i 1993. I 1995 spilte hun inn «GoldenEye», tittellåten til James Bond-filmen med samme navn. Dette ble begynnelsen på Turners album Wildest Dreams som kom i 1996. Hennes siste album, Twenty Four Seven, ble spilt inn og gitt ut i 1999. I mars 2000 la Turner ut på sin Twenty Four Seven Millennium Tour. Den 28. september 2002 ble en del av Tennessee State Route 19 døpt Tina Turner Highway. I 2008 la hun ut på sin avskjedsturne 50th Anniversary Tour. Sin foreløpige siste konsert ble avholdt 5. mai 2009 på Sheffield Arena i Storbritannia. I april 2013, i en alder av 73 år, var Turner på forsiden av den tyske utgaven av magasinet Vogue. Hun er den eldste personen i verden som har vært på forsiden av Vogue. 4. juli samme år giftet Turner seg med Erwin Bach, som hun hadde vært sammen med siden 1986. Den 21. mars 2018 var det verdenspremiere på musikalen Tina – The Tina Turner Musical. Sommeren 2018 fikk hun Grammy Lifetime Achievement Award, og i oktober 2018 kom hennes selvbiografi My Love Story. Den 17. juni 2020 ga Kygo og Turner ut singelen «What’s Love Got to Do with It». Høsten 2020 kom det to bøker; den første var en bilde-biografi med tittelen That’s My Life, og den andre var en bok om Turners innstilling til livet og de problemene hun hadde opplevd i årenes løp, med tittelen Happiness Becomes You. Den 27. mars 2021 hadde dokumentaren Tina premiere på HBO. Den 31. oktober ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som soloartist.

  • «Nå er han en selverklært drapsmann». Det sier faren til Martine Vik Magnussen om Farouk Abdulhak`s uttalelser i en dokumentarserie fra TV 2 og BBC. Farouk Abdulhak rømte til Jemen kort tid etter at Martine Vik Magnussen ble Hun ble funnet voldtatt og drept i kjelleren i en boligblokk i mars 2008 som var en del av leilighetskomplekset hans. I dokumentarserien hevder Abdulhak at det var en ulykke som gjorde at Magnussen døde. «Det var en sex-ulykke som gikk galt», sier han i dokumentaren, og legger til at han «beklager dypt den uheldige ulykken som skjedde». Drapet Den 23 år gamle Magnussen ble siste gang observert rundt tretiden natt til 14. mars på utestedet Maddox i London. Hun fortalte til sine romvenninner da de forlot utestedet hun senere skulle på nachspiel. Magnussen kommer ikke hjem, og vennene hennes legger ut ettersøkning på Facebook fredag ettermiddag. Politiet tar seg deretter inn i medstudenten Farouk Abdulhaks leilighet i Great Portland Street etter å ha mottatt et konkret tips. Den 16. mars klokken 10.30 blir Magnussen funnet drept i kjelleren til leilighetskomplekset. Hun er påført store skader på halsen. Politiet går senere ut med at de tror Abdulhak har forlatt Storbritannia og reist til hjemlandet Jemen. De mener at dette har skjedd med farens private jetfly lørdag morgen. På samme tid har farens private jetfly forlatt Bergen. Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen og det er uklart hvordan politiet skal få Abdulhak inn til avhør, og hvordan Jemen vil forholde seg til dette. Seks måneder etter drapet var Scotland Yard fortsatt håpefulle at de skal få tatt den ettersøkte Farouk Abdulhak. Nå har mange år gått, og kanskje blir det pressen ved BBC og TV2 som klarer å bringe denne saken til en løsning. Venner av Martine har laget en video og en nettside om Martine og drapssaken, slik de ser den.  

  • Russland har flyttet 10 fly som kan frakte atomvåpen til Belarus. Det melder nyhetsbyrået Reuters, som på sin side siterer det russiske nyhetsbyrået Tass. Russland skal ha inngått en avtale med nabolandet Belarus om å plassere taktiske atomvåpen i landet. President Vladimir Putin har ifølge Tass forklart at de ikke vil overføre våpnene til landet, men stasjonere de der, slik USA gjør i Europa. Ifølge Putin vil ikke dette stride med internasjonale avtaler om spredning av atomvåpen. Den Belarussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko har nå bekreftet at Belarus deltar i det Russland kaller en «spesiell militæroperasjon»  i Ukraina.

  • Tornadoen har etterlatt seg skader langs en 160 kilometer lang strekning. Minst 23 personer omkom og flere titall mennesker er skadet i følge nyhetbyrået Reuters. ABC News melder at tornadoen har rammet fylkene Sharkey og Humphreys. Hustak er revet av, og noen nabolag er nesten jevnet med jorden, skriver CNN. I byen Silver City og Rolling Fork meldes det om store ødeleggelser. Brandy Showah, innbygger i byen Rolling Fork, beskriver byen  som «utslettet» etter tornadoens ødeleggelser. – Jeg har aldri sett noe lignende. Dette var en flott, liten by. Nå er den borte, sier Brandy Showah, bosatt i Rolling Fork til CNN. Det var utstedt en rekke tornadovarsler i området fredag kveld. Bygninger ble ødelagt, strømmen forsvant flere steder og det skal ha kommet hagl på størrelse med golfballer.

  • Den internasjonale straffedomstolen sier de har identifisert hundrevis av barn som er fjernet fra Ukrainske barnehjem, og har blitt adoptert til Russland. Karim Khan, sjefsanklager for den internasjonale straffedomstolen, sier at ICC har identifisert hundrevis av barn som har blitt tatt fra barnehjem i Ukraina for så å ha blitt gitt til adopsjon i Russland. Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist anklagene. Historisk avgjørelse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller arrestordren fra den internasjonale straffedomstolen «en historisk avgjørelse». Volodymyr Zelenskyj`s daglige tale til det Ukrainske folket Joe Biden sier at en arrestordre er berettiget Også USAs president Joe Biden sier at Putin har begått krigsforbrytelser, og at ICCs arrestordre på ham er berettiget. Arrestordren fra ICC innebærer at den russiske presidenten vil bli arrestert og utlevert til domstolen i Haag dersom har reiser til ett av de 123 landene som har ratifisert Roma-vedtektene. Arrestordrene på Putin og Lvova-Belova blir i stor grad sett på som symbolske siden Russland, i likhet med land som USA, Kina og India, ikke anerkjenner ICCs jurisdiksjon. Ukraina har heller ikke ratifisert Roma-vedtektene som domstolen er basert på.