Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert torsdag, 29 ,okt, 2020 00:30 av Redaksjonen
Natten til 7. april 1990 oppsto det brann ombord på “Scandinavian Star” under en seilas fra Oslo til Frederikshavn. Det var 383 passasjer og 99 besetningsmedlemmer ombord. 159 mennesker omkom.
En serie av uhell.
Vi vår tilbake i tid. Tiden da skipet ble bygget, og ikke minst skipets tid som casinoskip i Miami.
MS Massalia
Skipet ble sjøsatt 19. januar 1971 og overlevert rederiet Compagnie de Paquebots som «Massalia» 5. juli samme år.
I 1983 ble skipet lagt i opplag i Toulon og lagt ut for salg, og det er her vi begynner å gå dypere i saken.
I oktober 1983 ble skipet solgt, og januar 1984 ble skipet overtatt av det Bahamas-registrerte rederiet Stena Cargo Line Ltd og omdøpt til Stena Baltica.
Hun ble etter en tid, nok en gang ombygd. Skipet befinner seg på dette tidspunktet i Tampa, Florida i november 1984 og ble omdøpt til Island Fiesta.
I desember samme år ble skipet utleid til Scandinavian World Cruises og omdøpt til Scandinavian Star.
Scandinavian World Cruises, var et rederi som ble etablert i 1980 og som har drevet flere cruiseskip. Det opprinnelige selskapet gikk konkurs i i 1991, ble gjenopplivet i 1997, og lagt ned igjen i 2008.
I februar 1982 ble det de to cruisefergene Scandinavian Sea og Scandinavian Sun satt inn i rute mellom Freeport i New York, Port Canaveral i Sentral-Florida, og Miami i Sør-Florida. Ruten ble senere utvidet til også å inkludere Jacksonville i Nord-Florida.
Disse cruisefergene hadde tidligere operert kortere cruiseruter mellom Florida og Bahamas, og hadde nå blitt ombygd i Hamburg for det nye formålet. Ruten ble ikke umiddelbart noen suksess, ettersom passasjertallene var lavere enn forventet og ombygningene hadde kostet mer enn forventet.
En større cruiseferge ble også bestilt fra Dubigeon-Normandie i Nantes , Frankrike, og fikk navnet Scandinavia. Denne cruisefergen ble satt i drift sammen med de to andre cruisefergene i oktober 1982, og gikk dermed glipp av sommersesongen. I tillegg hjalp ikke svært dårlig vær under de første turene på oppmerksomheten.
I 1985 ble selskapet omstrukturert og gitt det nye navnet Sea Escape.
Tidlig i 1985 ble Scandinavia en kort tid overført til DFDS-ruten mellom Oslo og København mens man lette etter en kjøper, og skipet ble overført til Sundance Cruises i april 1985.
De to andre skipene var heller ikke lønnsomme, og ble overført til et det nye selskapet Sea Escape Ltd, hvor DFDS hadde eierandel inntil 1987.
Frem til 1987 var DFDS medeier i rederiet hvorpå Sea Escape ble uavhengig. Fire år senere i 1991 ble det igjen økonomiske vanskeligheter i Sea Escape.
Etter mordbrannen på Scandinavian Star i 1990 gikk Sea Escape konkurs i 1991. De neste seks årene var ikke rederinavnet i bruk.
Brannene
- Scandinavian Sea brant ved Port Canaveral i Florida 9. mars 1984. Når brannene var slukket ett sted, dukket det opp nye branner ett annet sted. Brannene varte i 18 timer. Det skal ha begynt å brenne i en lugar, uten varmekilder, eller elektriske installasjoner i nærheten. Vi har fått tilgang til NTSB sin rapport, som konkluderer med at brannen var påsatt.
DFDS Seacruises og forsikringsselskapet Baltica anla sak mot brannvesenet, men tapte saken.
«The National Transportation Safety Board determines that the probable cause of the fire aboard the SCANDINAVIAN SEA was the deliberate or accidental ignition of an accelerant on the carpet in room 414. Contributing to the fire damage was the failure of ship’s firefighters to follow up and investigate any possible further heat source after extinguishing the flames in room 414. « - Scandinavian Sun brant ved Miami i Florida 20. august 1984 Brannen skal ha startet ved ett kjølerør til en hjelpemotor i maskinrommet, i utstyr som ikke hadde fått nødvendig vedlikehold. En elektriker som var ombord sier at brannen var «umulig», altså at det var umulig at det kunne oppstå brann der. to mennesker mistet livet. Brannen spredte seg via branndører som sto åpne.
- Scandinavian Star brant i Mexicogulfen 9. mars 1984 Brannen oppsto i maskinrommet, og nok en gang var dårlig vedlikehold satt som årsaken til brannen. Røykdetektorene virket ikke, det samme gjaldt nødaggregatene ombord.
Mordbrannen på Scandinavian Star var ikke den første brannen på skipet. Ikke på de andre skipene til Sea Escape (Scandinavian Sea Cruises) heller. Administrerende direktør i selskapet var danske Niels Erik Lund.
1.juli 1985 selger DFDS 72% av aksjene i Scandinavian World Cruises. Niels Erik Lund fortsetter som direktør i Sea Escape. På slutten av 1987 går Niels Erik Lund av som administrerende direktør i Sea Escape, men blir styremedlem uten stemmerett.
Forvirret?
Du er ikke alene, her er en oversikt over interessante datoer.
-
- 30. mars 1990:
Stena selger Scandinavian Star til SeaEscape. - 30. mars 1990:
Niels-Erik Lund registreres som ansvarlig reder i Bahamas skipsregister. - 1. april 1990:
Scandinavian Star settes inn i rute mellom Oslo og Frederikshavn. - 1. april 1990:
International Shippingpartners registreres i Danmark - 1. april 1990:
Fristen for Henrik Johansens skattefritak på 40 millioner går ut, om han ikke får skipet i gang - 7. april 1990:
Scandinavian Star brenner. - 30. mai 1990:
Marne og Niels-Erik Lund skriver kjøpeavtale for Sun Fiesta. - 30. august 1990:
KS Scandinavian Star registreres som eier av Scandinavian Star. Athanassi Yannoulatos etterfølger Niels-Erik Lund som ansvarlig reder. Begge registreringene tilbakedateres til 5. april. - 21. september 1990:
Henrik Johansens selskap Ferry Charter Florida overtar Scandinavian Song. - 27. september 1990:
Henrik Johansens selskap Ferry Charter St. Thomas overtar Sun Fiesta. - 3. desember 1992:
Den danske Sø- og handelsretten avsier dom mot kaptein Hugo Larsen, direktør Ole B. Hansen og reder Henrik Johansen. - 22. november 1993:
Dansk Høyesterett dømmer kaptein Hugo Larsen, direktør Ole B. Hansen og reder Henrik Johansen til seks måneders «hæfte». Johansen og Hansen fradømmes også retten til å drive rederivirksomhet.
- 30. mars 1990:
International Shipping Partners
Våren 1994 kjøpte et selskap ved navn International Shipping Partners Scandinavian Star på tvangsauksjon i Storbritannia.
International Shipping Partners er ett navn som er interessant. International Shipping Partners Denmark, eies av Niels-Erik Lund, ett navn man stadig vekk møter på, i forskjellige roller, i denne saken.
Hvis vi ser i skipsregisteret over hvem som sto som eier av Scandinavian Star den fatale natten, vil vi møtes av navnet Niels-Erik Lund. Her kjøper han altså, fire år senere, tilbake ett skip han har eid når katastrofen inntraff.
Det var altså ikke rederen Henrik Johansen som ble dømt, som eide skipet, men at han var involvert er det ingen tvil om. Mer om Henrik Johansen senere.
International Shipping Partners ble registrert i Danmark samme dag som dødsfergen startet seilasene mellom Oslo og Frederikshavn.
Tilfeldig? Ja, helt tilfeldig, sier Niels Erik Lund i et intervju utført av Jan Harsem, en av de overlevende etter brannen, som har fått møte den ellers mediesky forretningsmannen.
Dette kommer frem i dokumentarfilm serien «Scandinavian Star», som har blitt vist på NRK.
Den norske avisen Aftenposten skriver at i Danmark fikk pressen forbud mot å nevne hans navn i sammenheng med at han sto som eier i skipsregistrene. Oslo tingrett konkluderte med at han var eier.
Den norske journalisten Tron Strand, som lagde dokumentarfilmen «Gåten Scandinavian Star», ble truet med å bli saksøkt for 50 millioner. Filmen ble vist på norsk TV 2, som også ble innklaget til PFU. Klagen ble avvist.
I neste artikkel denne serien, skal vi se på de andre danske aktørene, og om penger kan ha vært et motiv for å starte en brann som krevde 159 menneskeliv.
Første artikkel i serien finner du her
Andre artikkel i serien finner du her
Neste artikkel i serien kan du lese her. (Link kommer når artikkelen er publisert)