Vi ser på: «Mordbrannene på Scandinavian Star» Del 3

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Sist oppdatert torsdag, 29 ,okt, 2020 00:30 av Redaksjonen

Natten til 7. april 1990 oppsto det brann ombord på “Scandinavian Star” under en seilas fra Oslo til Frederikshavn. Det var 383 passasjer og 99 besetningsmedlemmer ombord. 159 mennesker omkom.

En serie av uhell.

Vi vår tilbake i tid. Tiden da skipet ble bygget, og ikke minst skipets tid som casinoskip i Miami.

MS Massalia

Skipet ble sjøsatt 19. januar 1971 og overlevert rederiet Compagnie de Paquebots som «Massalia» 5. juli samme år.

M/S Massalia

I 1983 ble skipet lagt i opplag i Toulon og lagt ut for salg, og det er her vi begynner å gå dypere i saken.

MS Massalia blir etterhvert MS Scandinavian Star

I oktober 1983 ble skipet solgt, og januar 1984 ble skipet overtatt av det Bahamas-registrerte rederiet Stena Cargo Line Ltd og omdøpt til Stena Baltica.

Hun ble etter en tid, nok en gang ombygd. Skipet befinner seg på dette tidspunktet i Tampa, Florida i november 1984 og ble omdøpt til Island Fiesta.

I desember samme år ble skipet utleid til Scandinavian World Cruises og omdøpt til Scandinavian Star.

Scandinavian World Cruises, var et rederi som ble etablert i 1980 og som har drevet flere cruiseskip. Det opprinnelige selskapet gikk konkurs i i 1991, ble gjenopplivet i 1997, og lagt ned igjen i 2008.

Scandinavian Sun
Scandinavian Sea

I februar 1982 ble det de to cruisefergene Scandinavian Sea og Scandinavian Sun satt inn i rute mellom Freeport i New York, Port Canaveral i Sentral-Florida, og Miami i Sør-Florida. Ruten ble senere utvidet til også å inkludere Jacksonville i Nord-Florida.

Disse cruisefergene hadde tidligere operert kortere cruiseruter mellom Florida og Bahamas, og hadde nå blitt ombygd i Hamburg for det nye formålet. Ruten ble ikke umiddelbart noen suksess, ettersom passasjertallene var lavere enn forventet og ombygningene hadde kostet mer enn forventet.

Scandinavia

En større cruiseferge ble også bestilt fra Dubigeon-Normandie i Nantes , Frankrike, og fikk navnet Scandinavia. Denne cruisefergen ble satt i drift sammen med de to andre cruisefergene i oktober 1982, og gikk dermed glipp av sommersesongen. I tillegg hjalp ikke svært dårlig vær under de første turene på oppmerksomheten.

I 1985 ble selskapet omstrukturert og gitt det nye navnet Sea Escape.

Tidlig i 1985 ble Scandinavia en kort tid overført til DFDS-ruten mellom Oslo og København mens man lette etter en kjøper, og skipet ble overført til Sundance Cruises i april 1985.

De to andre skipene var heller ikke lønnsomme, og ble overført til et det nye selskapet Sea Escape Ltd, hvor DFDS hadde eierandel inntil 1987.

Frem til 1987 var DFDS medeier i rederiet hvorpå Sea Escape ble uavhengig. Fire år senere i 1991 ble det igjen økonomiske vanskeligheter i Sea Escape.

Etter mordbrannen på Scandinavian Star i 1990 gikk Sea Escape konkurs i 1991. De neste seks årene var ikke rederinavnet i bruk.

Brannene

 • Scandinavian Sea brant ved Port Canaveral i Florida 9. mars 1984. Når brannene var slukket ett sted, dukket det opp nye branner ett annet sted. Brannene varte i 18 timer. Det skal ha begynt å brenne i en lugar, uten varmekilder, eller elektriske installasjoner i nærheten. Vi har fått tilgang til NTSB sin rapport, som konkluderer med at brannen var påsatt.
  DFDS Seacruises og forsikringsselskapet Baltica anla sak mot brannvesenet, men tapte saken.
  «The National Transportation Safety Board determines that the probable cause of the fire aboard the SCANDINAVIAN SEA was the deliberate or accidental ignition of an accelerant on the carpet in room 414. Contributing to the fire damage was the failure of ship’s firefighters to follow up and investigate any possible further heat source after extinguishing the flames in room 414. «
 • Scandinavian Sun brant ved Miami i Florida 20. august 1984 Brannen skal ha startet ved ett kjølerør til en hjelpemotor i maskinrommet, i utstyr som ikke hadde fått nødvendig vedlikehold. En elektriker som var ombord sier at brannen var «umulig», altså at det var umulig at det kunne oppstå brann der. to mennesker mistet livet. Brannen spredte seg via branndører som sto åpne.
 • Scandinavian Star brant i Mexicogulfen 9. mars 1984 Brannen oppsto i maskinrommet, og nok en gang var dårlig vedlikehold satt som årsaken til brannen. Røykdetektorene virket ikke, det samme gjaldt nødaggregatene ombord.

Mordbrannen på Scandinavian Star var ikke den første brannen på skipet. Ikke på de andre skipene til Sea Escape (Scandinavian Sea Cruises) heller. Administrerende direktør i selskapet var danske Niels Erik Lund.

1.juli 1985 selger DFDS 72% av aksjene i Scandinavian World Cruises. Niels Erik Lund fortsetter som direktør i Sea Escape. På slutten av 1987 går Niels Erik Lund av som administrerende direktør i Sea Escape, men blir styremedlem uten stemmerett.

Forvirret?

Du er ikke alene, her er en oversikt over interessante datoer.

  • 30. mars 1990:
   Stena selger Scandinavian Star til SeaEscape.
  • 30. mars 1990:
   Niels-Erik Lund registreres som ansvarlig reder i Bahamas skipsregister.
  • 1. april 1990:
   Scandinavian Star settes inn i rute mellom Oslo og Frederikshavn.
  • 1. april 1990:
   International Shippingpartners registreres i Danmark
  • 1. april 1990:
   Fristen for Henrik Johansens skattefritak på 40 millioner går ut, om han ikke får skipet i gang
  • 7. april 1990:
   Scandinavian Star brenner.
  • 30. mai 1990:
   Marne og Niels-Erik Lund skriver kjøpeavtale for Sun Fiesta.

   Tidligere Sun Fiesta
  • 30. august 1990:
   KS Scandinavian Star registreres som eier av Scandinavian Star. Athanassi Yannoulatos etterfølger Niels-Erik Lund som ansvarlig reder. Begge registreringene tilbakedateres til 5. april.
  • 21. september 1990:
   Henrik Johansens selskap Ferry Charter Florida overtar Scandinavian Song.

   Scandinavian Song
  • 27. september 1990:
   Henrik Johansens selskap Ferry Charter St. Thomas overtar Sun Fiesta.
  • 3. desember 1992:
   Den danske Sø- og handelsretten avsier dom mot kaptein Hugo Larsen, direktør Ole B. Hansen og reder Henrik Johansen.
  • 22. november 1993:
   Dansk Høyesterett dømmer kaptein Hugo Larsen, direktør Ole B. Hansen og reder Henrik Johansen til seks måneders «hæfte». Johansen og Hansen fradømmes også retten til å drive rederivirksomhet.

International Shipping Partners

Våren 1994 kjøpte et selskap ved navn International Shipping Partners Scandinavian Star på tvangsauksjon i Storbritannia.
International Shipping Partners er ett navn som er interessant. International Shipping Partners Denmark, eies av Niels-Erik Lund, ett navn man stadig vekk møter på, i forskjellige roller, i denne saken.

Niels Erik Lund i dag.
Pressefoto fra Sunstone hvor han er CEO i dag.

Hvis vi ser i skipsregisteret over hvem som sto som eier av Scandinavian Star den fatale natten, vil vi møtes av navnet Niels-Erik Lund. Her kjøper han altså, fire år senere, tilbake ett skip han har eid når katastrofen inntraff.

Det var altså ikke rederen Henrik Johansen som ble dømt, som eide skipet, men at han var involvert er det ingen tvil om. Mer om Henrik Johansen senere.

International Shipping Partners ble registrert i Danmark samme dag som dødsfergen startet seilasene mellom Oslo og Frederikshavn.

Tilfeldig? Ja, helt tilfeldig, sier Niels Erik Lund i et intervju utført av Jan Harsem, en av de overlevende etter brannen, som har fått møte den ellers mediesky forretningsmannen.

Dette kommer frem i dokumentarfilm serien «Scandinavian Star», som har blitt vist på NRK.

Den norske avisen Aftenposten skriver at i Danmark fikk pressen forbud mot å nevne hans navn i sammenheng med at han sto som eier i skipsregistrene. Oslo tingrett konkluderte med at han var eier.

Den norske journalisten Tron Strand, som lagde dokumentarfilmen «Gåten Scandinavian Star», ble truet med å bli saksøkt for 50 millioner. Filmen ble vist på norsk TV 2, som også ble innklaget til PFU. Klagen ble avvist.


I neste artikkel  denne serien, skal vi se på de andre danske aktørene, og om penger kan ha vært et motiv for å starte en brann som krevde 159 menneskeliv.
Første artikkel i serien finner du her
Andre artikkel i serien finner du her
Neste artikkel i serien kan du lese her. (Link kommer når artikkelen er publisert)

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!
Become a patron at Patreon!

INNENRIKS

 • Politiet i Sør-Øst har torsdag, på dagen en måned etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen, pågrepet og siktet en mann for ugjerningen. Det er politiet selv som melder om dette i en pressemelding. Pågripelsen skal ha funnet sted i Innlandet politidistrikt torsdag formiddag. Politiet har siden drapet gjort undersøkelser ved og i området rundt hytta han ble funnet ved. Hytta ligger skjermet til i skogen. Jonas ble funnet drept i en bil ved hytta 17. august. Jonas Aarseth Henriksen var en kjent «Tik Toker» med en betydelig følger-skare, og han hadde status som fornærmet i flere pågående straffesaker som gikk på trusler og hærverk i tiden før han ble funnet drept. I følge NRK hadde flere vanner av Jonas fortalt at at han har vært mye redd og har fryktet for sin egen sikkerhet, og at da han hadde flyttet hjem til Hønefoss i vår, ville han ikke fortelle dem hvor han bodde.

 • Det du fikk presentert her klokken 21.00 er en landsprognose, først og fremst basert på forhåndsstemmene som har kommet inn. Så mange som nesten 1,3 milloner har forhåndsstemt. Prognosen har INGEN betydning for din kommune, men forteller mye om hvordan partiene ville gjort det dersom det var Stortingsvalg, og alle stemmene var opptalt. Tall fra NRK: H 24,3% +4,2 AP 21,3% -3,5 SP 9,7% -4,7 FRP 11,4% +3,2 SV 7,0% +0,9 V 4,8% +0,9 MDG% 3,9 -2,8 R 3,7% -0,1 KRF 3,9% -0,1 Enda bedre gjør Høyre det på TV2 sin prognose. Der skårer de hele 26,2%

 • 6. februar i år ble 52 år gamle Johny Vassbakk dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995.Kort tid etter han fikk opplest dommen, falt han om i rettssalen. Vassbakk har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre, og anket naturlig nok saken. I morgen starter rettforhandlingene i Gulating Lagmannsrett og alle spør seg hvilke muligheter han har for å bli frikjent. For å gi svaret på det, må man kunne se inn i fremtiden. Forsvarets muligheter ligger i DNAet som er påvist på Birgittes strømpebukse. dersom de kan skape rimelig tvil om det kan være påført på annen måte enn gjennom gjerningen og gjerningsøyeblikket vil de kunne klare det. Alt dette skal retten gjennomgå gjennom rettforhandlingene som altså starter i morgen 5 september. Statistikken taler mot Vassbakk I følge NRK taler statistikken for å omgjøre dommen i lagmansretten mot Vassbakk. De kan melde at kun tre av 47 drapsdommer er omgjort siden 2015. Om statistikk er til å stole på? Det får vi se når saken er ferdigbehandlet i Gulating lagmannsrett. Det som er sikkert er at Vassbakks DNA ble funnet på strømpebuksa til Birgitte Tengs, og at forsvarerne sår tvil om hvordan dette DNAet kan ha havnet på strømpebuksa. De mener at det har skjedd på ett annet tidspunkt enn ved selve gjerningstidspunktet, noe de også gjorde i tingretten. Denne gangen har de hentet inn en ny ekspert.

 • Oslo politidistrikt har i dag sendt forslag om tiltalebeslutning mot Zaniar Matapour til Oslo statsadvokatembeter, etter den skalte Pride-skytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022. I siktelsen mot Matapour står det at han er siktet for å ha begått en grov terrorhandling, jf. straffeloven § 132. Det er til nå riksadvokaten som skal ta stilling til om det skal reises tiltale, og i så fall hvordan tiltalen skal utformes, melder Oslo politidistrikt i en pressemelding. Siktelsene mot Arfan Bhatti og to andre personer opprettholdes. Førstnevnte er begjært utlevert fra Pakistan, og dag ble Arfan Bhatti avhørt i den lokale rettsinstansen i Pakistan som behandler utleveringssaken mot ham. Bhatti hevdet i retten i Islamabad i dag, at han blir forfulgt av norsk politi på grunn av sin religion. Etter flere uker med forsinkelser og utsettelser fikk Bhatti i dag endelig mulighet til å forklare seg muntlig og svare på dommerens spørsmål. Arfan Bhatti erklærte seg selv uskyldig og sa at beskyldningene mot ham framsatt av PST og norsk politi er falske. Neste rettsmøte skal være den 6. september, som da vil gi det føderale politiet mulighet til å foreta ett kryssforhør av Bhatti og konfrontere ham med de norske bevisene for hans mulige innblanding i skyteepisoden i Oslo. Det er ikke klart når utleveringen kan skje. På denne bakgrunnen er det nå opp til statsadvokaten og riksadvokaten å vurdere om det bør gjennomføres en separat hovedforhandling mot Matapour, eller om hovedforhandlingen bør vente til etterforskningen mot alle de siktede er avsluttet, skriver politiet.

 • I følge en pressemelding fra Politiet, var det Fredrik Løvbrøtte Holthe (33) fra Kolbu og Odd Normann Strande (56) fra Raufoss som omkom  etter at et småfly havarerte nær Reinsvoll flyplass i går. Pårørende er varslet og orientert om at navnene frigis. Flyet som havarerte var et amatørbygget fly,  fra 1991, og er spesialkonstruert for å kunne brukes til introduksjon, opplæring og konkurranse innen såkalt fly-akrobatikk. Manufacturer: MPL Aviation LT Model: Christen Eagle II MSN: S308 Airworthiness Category: Aerobatic, Amateur Built, Experimental Production year: 1991 (32 years old) Det er sjelden ulykker med denne flytypen, og  i motsetning til mikrofly er slike fly sertifiserte, noe som betyr at både fly og pilot er godkjent av Luftfartstilsynet. Flyplassen på Reinsvoll drives av Gjøvik og Toten flyklubb. Åstedet vil bli undersøkt av flyhavarikommisjonen og politiets kriminalteknikere for å finne årsaken til flyhavariet. Politiet opplyste mandag klokken 20.56 at det var to menn fra Toten som var forulykket og bekreftet omkommet. Flere pårørende av de omkomne befant seg på flyplassen da ulykken inntraff. Politiet og havarikommisjonen er på plass for å undersøke flyvraket. Årsaken til ulykken er det foreløpig ikke mulig å si noe om enda, sier politiet i en pressemelding. Havarikommisjonen har bedt Meteorologisk institutt om en utfyllende værrapport fra området og vil, så snart det lar seg gjøre, frakte flyvraket fra ulykkesstedet til Statens Havarikommisjons hangar på Kjeller for videre undersøkelser.  

UTENRIKS

 • Den kenyansk-britiske sangeren og komponisten Roger Whittaker er død, 87 år gammel. Ifølge avisen Bild gikk musikeren bort på et sykehus sør i Frankrike. Han hadde familien ved sin side. – Roger var en ikonisk kunstner, en fantastisk ektemann og far. Han rørte så mange hjerter med musikken sin gjennom hele livet og vil alltid leve videre i minnene våre, heter det i en uttalelse fra familien. Roger Whittaker The last farewell Roger Whittaker fikk sitt første gjennombrudd som musiker da han opptrådte i et TV-show for Ulster Television kalt This And That. Våren 1964 møtte han sin framtidige ektefelle, Natalie, og de ble gift 15. august. De bosatte seg i England og fikk etter hvert fem barn: Emily, Lauren, Jessica, Guy og Alexander. I løpet av tiden han arbeidet som lærer i Sør-Afrika, begynte han å synge og underholde i lokale puber, og han begynte å skrive sine egne sanger. Han gjorde en demo-innspilling som fant veien til en musikkpublisher som lot han spille inn sin første singel, The Charge of the Light Brigade. Hans neste utgivelse, Steel Man, ble spilt en god del i radioen før den også gikk inn på de engelske listene. Det ble hans første hit, og han begynte å satse på en musikalsk karriere. Etter flere plater deltok han på et britisk lag i den årlige musikkfestivalen i Knokke i Belgia, hvor han sang musikalmelodien If I Were a Rich Man. Han sang også sin egen komposisjon, Mexican Whistler, og det var utslagsgivende for at det britiske laget vant konkurransen. Mexican Whistler begynte deretter å gå verden rundt på hitlistene. Han begynte å turnere i Europa og delta i ulike lands fjernsynsprogram. Skjønt han var fortsatt bortimot ukjent i England inntil sangen The Leavin’ (Durham Town) begynte å klatre på de engelske listene høsten 1969, til Whittakers egen overraskelse. «Jeg hadde ingen tro på den sangen i det hele tatt,» har han uttalt. Hans mest kjente sang ble The Last Farewell. som først ble innspilt i 1971. Sangteksten ble skrevet i Birmingham i England. En sølvsmed hadde skrevet et dikt til en konkurranse der vinneren fikk diktet tonsatt av Roger Whittaker. Last Farewell var ironisk nok ikke vinnerdiktet, men ble innspilt sammen med en annen sang, Why. The Last Farewell fikk stor oppmerksomhet i USA fordi innringere spurte etter den i et radioprogram. I ukene etter ble den en stor slager over hele verden. I USA ble den en Top 20-hit i 1975 og solgte 11 000 000 eksemplarer og åpnet USA for Whittaker, men han var spesielt populær i Tyskland, en berømmelse som også nådde Norge, og Whittaker dro på en Europaturne i kjølvannet av suksessen med The Last Farewell.>The last farewell>>

 • SISTE: Ti mennesker omkom i en flystyrt i Russland. Russiske luftfartsmyndigheter har nå bekreftet at Wagner-sjef Prigozjin og Wagner-grunnlegger Dmitrij Utkin var blant de omkomne. Flyet var på vei fra Moskva til St. Petersburg, og Jevgenij Prigozjin samt Wagners grunnlegger Dmitrij Utkin skal ha stått på passasjerlisten. Wagner gruppen hevder at Jevgenij Prigozjin, og Dmitrij Utkin er blant de omkomne. Det er foreløpig mange ubekreftede påstander i forbindelse med styrten, men det regnes som svært sikkert at alle de 10 som var ombord omkom, selv om bare 8 så langt er bekreftet drept. Det spekuleres i om flyet kan ha blitt skutt ned av Russland. Videoen under, som ikke er bekreftet, skal vise flyet som styrter. På den russiske nettsiden Fontanka i St. Petersburg, kan man lese: – Vi bekrefter, med henvisning til våre kilder, at Prigozjin var ombord i det nedskutte privatflyet. Sammen med ham var også hele ledelsen i den private leiesoldat-gruppen Wagner, inkludert Dmitrij Utkin. Flystyrten skjedde i følge russiske medier i nærheten av landsbyen Kuzhenkino, som ligger mellom Moskva og St. Petersburg. Det russiske departementet for krisehåndtering melder på meldingstjenesten Telegram at det private jetflyet dro fra Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i den russiske hovedstaden og skulle til St. Petersburg, og at det var ti mennesker om bord, inkludert tre besetningsmedlemmer. Ifølge foreløpige opplysninger omkom alle som var om bord.

 • Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at en militærbase har blitt angrepet, og russiske militærbloggere har publisert bilder av bombefly i brann på basen som ligger i Novgorod fylke nordvest i Russland. Angrepet skal ha funnet sted på lørdag. Ifølge flere uavhengige kilder dreier det seg om to fly av typen TU-22M3 som er ødelagt i angrepet. Det anerkjente amerikanske instituttet Institute for the study of war ISW bekrefter angrepet gjennom russiske kilder, og at det skal ha ført til tap på russisk side. TU-22M3 er et fly av en eldre type som har blitt oppgradert og modernisert. Denne flytypen er den samme som tidligere har blitt brukt til å sende krysserraketter mot Ukraina. Det ses som en stor seier for Ukraina at landet har klart å angripe mål langt inne i Russland.

 • Den irske artisten og låtskriveren Sinéad O’Connor er død, 56 år gammel. Dødsårsaken er foreløpig ukjent. O’Connor har vært svært åpen i mediene om sine psykiske lidelser. – Det er med stor sorg at vi kunngjør bortgangen til vår kjære Sinéad. Hennes familie og venner er knust og ber om respekt for privatlivet i denne svært vanskelige tiden, sier familien i en uttalelse, ifølge irske RTE. Hun er mest kjent for sin versjon av Prince-låten «Nothing Compares 2 U» fra 1990, som for alvor satte fart på karrieren. Hun ga ut 10 album gjennom karrieren. O’Connor har vært gift fire ganger, og fikk et barn med hver av ektemennene. I fjor mistet hun sin 17 år gamle sønn. Hun etterlater seg ellers tre barn, skriver Irish Times. O’Connor har gjennom flere år vært åpen om sine problemer med den mentale helsen. For albumet The Lion and the Cobra fikk hun en Grammy-pris for beste kvinnelige rock-vokal.

 • Hun ble regnet som en av verdens mest populære artister og ble ofte omtalt som The Queen of Rock ‘N’ Roll. Da hun døde hadde Turner solgt over 200 millioner plater. Anna Mae Bullock, som var hennes egentlige navn, startet sin karriere i 1956 sammen med Ike Turner og The Kings of Rhythm, der hun sang B.B. Kings «You Know I Love You». Etter den kvelden ble hun fast medlem av bandet og ble bare kalt Little Ann. I 1958 spilte de inn og ga ut sin første singel «Boxtop». Gjennombruddet kom i 1960 med sangen «A Fool in Love». Hun ble gitt navnet Tina i forbindelse med utgivelse av singelen, og bandet ble da hetende The Ike & Tina Turner Revue. I 1966 spilte hun inn sangen «River Deep – Mountain High» som ble produsert av Phil Spector og regnes som en av rockemusikkens klassikere. Hun ga ut sitt første soloalbum i 1974, Tina Turns the Country On!. Turner har gjort en del coverversjoner på låter av blant andre Kris Kristofferson, Bob Dylan, Olivia Newton-John, James Taylor og Dolly Parton. I 1975 spilte hun rollen som The Acid Queen i rockeoperaen Tommy og ga ut albumet Acid Queen senere. Albumet Rough ble gitt ut i 1978. Love Explosion ble gitt ut i 1979. Våren 1984 gjorde Turner stor suksess med albumet Private Dancer som solgte over 20 millioner kopier verden over. Albumet fikk også tre Grammypriser i 1985. Senere samme år kom filmen Mad Max Beyond Thunderdome ut, der hun spilte rollen som Aunty Entity. Hun var også med på sangen «We Are the World» og spilte inn en egen sang på albumet We Are the World som het «Total Control». 13 juli sto hun på scenen på John F. Kennedy Stadium i Philadelphia under Live Aid. Selvbiografien I, Tina, ført i pennen av Kurt Loder, ble utgitt i 1986. Disney kjøpte rettighetene til boka som de i 1993 brukte for å lage filmen Tina, What’s Love Got to Do with It. Senere samme år kom albumet Break Every Rule som ble tildelt en Grammy i 1987. 27. august 1986 fikk hun en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Albumet Foreign Affair ble gitt ut i 1989. I 1991 ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av duoen Ike & Tina Turner. Filmmusikken til selvbiografien Tina, What’s Love Got to Do with It spilte Turner inn selv og ga den ut som sitt åttende album, What’s Love Got to Do with It, i 1993. I 1995 spilte hun inn «GoldenEye», tittellåten til James Bond-filmen med samme navn. Dette ble begynnelsen på Turners album Wildest Dreams som kom i 1996. Hennes siste album, Twenty Four Seven, ble spilt inn og gitt ut i 1999. I mars 2000 la Turner ut på sin Twenty Four Seven Millennium Tour. Den 28. september 2002 ble en del av Tennessee State Route 19 døpt Tina Turner Highway. I 2008 la hun ut på sin avskjedsturne 50th Anniversary Tour. Sin foreløpige siste konsert ble avholdt 5. mai 2009 på Sheffield Arena i Storbritannia. I april 2013, i en alder av 73 år, var Turner på forsiden av den tyske utgaven av magasinet Vogue. Hun er den eldste personen i verden som har vært på forsiden av Vogue. 4. juli samme år giftet Turner seg med Erwin Bach, som hun hadde vært sammen med siden 1986. Den 21. mars 2018 var det verdenspremiere på musikalen Tina – The Tina Turner Musical. Sommeren 2018 fikk hun Grammy Lifetime Achievement Award, og i oktober 2018 kom hennes selvbiografi My Love Story. Den 17. juni 2020 ga Kygo og Turner ut singelen «What’s Love Got to Do with It». Høsten 2020 kom det to bøker; den første var en bilde-biografi med tittelen That’s My Life, og den andre var en bok om Turners innstilling til livet og de problemene hun hadde opplevd i årenes løp, med tittelen Happiness Becomes You. Den 27. mars 2021 hadde dokumentaren Tina premiere på HBO. Den 31. oktober ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som soloartist.