NOMA: Glemt, dødelig, og stigmatiserende. Stort sett barn er utsatt

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 9 ,jun, 2022 23:00)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Det er fremdeles lite forskning og kunnskap rundt årsaken til hvorfor den dødelige sykdommen noma oppstår, men sykdommen starter med en infeksjon i munnen.

Bakteriene angriper vev i munnen, og i løpet av dager råtner store deler av ansiktet på barna, som uten behandling går en smertefull død i møte. Angrepet kommer plutselig og forverres raskt. Slimhinnene i munnen utvikler munnsår, og raske vevsforandringer følger.  Tannkjøtt og innsiden av kinnet blir betent og utvikler åpne blemmer og sår.

Infeksjonen sprer seg til huden, og hud og kjøtt i munn og kinn dør. Kjevebein kan også ødelegges, og pasienten får vanskeligheter med å åpne munnen og puste.

Infeksjonen kan spre seg til øynene og også genitaliene, såkalt noma pudendi.

Noma er, i motsetning til de fleste infeksjoner, i stand til å spre seg gjennom anatomiske barrierer som muskler, noe som trolig bidrar til den raske utvikli

De rammede blir svært syke med høy dødelighet og i hovedsak rammes barn under tolv i de fattigste landene i Afrika. Barn i Asia og enkelte land i Sør-Amerika er også berørt.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår antall globale årlige utbrudd til å være ca 140 000. Herav er 100 000 mellom 1 og 7 år gamle og bor i Afrika sør for Sahara.

Noma har nesten forsvunnet i den industrialiserte verden etter 1900.

Ble studert av Nazi-legen “Dødsengelen” Josef Mengele

Sykdommen ble studert av nazilege Josef Mengele i nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig hvor det ble foretatt grusomme eksperimenter på fangene av Mengele. Han pådro seg raskt kallenavnet Dødsengelen, nettopp på grunn av sine grusomheter og sadistiske drap.

Årsaken til sykdommen

I mange tilfeller har pasienten hatt en nylig sykdom som meslinger og noen ganger herpes, vannkopper, skarlagensfeber, malaria og tuberkulose før noma bryter ut. Det er også sett kobling til kreftformer som leukemi og immunsuppressive tilstander som hiv-infeksjon eller intens immunsuppressiv behandling.

De som blir rammet av sykdommen noma vil derfor risikere å få deformasjon i ansiktet, ved at munn, lepper og kinn spises opp av bakterier og etterlater omfattende arr.

Uten behandling vil opp til ni av ti dø, og de som overlever vil få livslange komplikasjoner. 

Leger uten grenser møter denne sykdommen, og trenger din hjelp.

Klikk på logoen over for å komme til Leger uten grenser sin nettside om NOMA

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!