I 2022 er det 50 år siden man for første gang kunne elske den man ville i Norge

(Artikkelen er sist oppdatert: mandag, 13 ,des, 2021 22:03)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Det tok lang tid, til og med dyr hadde forstått prinsippet om å knytte bånd uavhengig av kjønn før mennesket forsto det. En av de beste filmene som virkelig viser den råtne tankegangen og diskrimineringen arten mennesket har stått for er “The imitation game”, som er basert på en sann historie om matematikeren Alan Turing, som spilte en nøkkelrolle i å knekke det nasjonalsosialistiske Tysklands krypteringssystem Enigma, og hjalp de allierte å vinne andre verdenskrig.

Han ble senere strafferettslig forfulgt på grunn av nettopp homofili. Filmen skildrer kappløpet mot tiden da Alan Turing og de britiske kode-knekkerne ved Storbritannias topphemmelige kodeknekker-base ved Bletchley Park prøver å knekke det tyske krypteringssytemet Enigma. Filmen spenner over flere viktige perioder av Turings liv, fra hans år på kostskole som tenåring, hans hemmelige arbeid som kode-knekker under andre verdenskrig, og til han ble straffet for homofili som den tiden fremdeles var en straffbar handling. Han ble etter det dømt for fengsel i 10 år. Han ble posthumt benådet. I 2022 er det altså 50 år siden det i Norge ble lovlig å elske den man ønsket.

3FM Norge har gjort det til en viktig og prioritert sak å støtte opp om Pride, og all annen urettferdighet.

De fleste samfunn er i dag heteronormative, det vil si at de baserer seg på antagelsen om at alle mennesker er heterofile. I disse samfunnene er det sosialt og juridisk vanskelig eller umulig for personer av samme kjønn å inngå åpne forhold til hverandre, og det er derfor vanlig for homofile personer å gifte seg og få barn med personer av motsatt kjønn for å skjule sin orientering. I homonormative samfunn skjer det motsatte, at personer med hovedsakelig heterofil orientering likevel deltar i homoseksuelle forhold. Hvorfor er det slik?

Må det være slik? Hvem har noe med hvem DU elsker? Vi mener at den eneste som har noe med det, er den du elsker.

Kim Friele
født 27. mai 1935, død 22. november 2021

2022 er ett år vi snart går inn i hvor vi for alvor kan feire 50årsjubileet for begynnelsen av fullstendig aksept. En aksept som burde være en selvfølge. Bare så synd at Kim Friele ikke fikk oppleve jubileet. Hun døde i november 2021.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!