Bodø Glimt trosser Regjeringen og FHI sine reiseråd og drar på treningsreise til Spania

(Artikkelen er sist oppdatert: tirsdag, 23 ,mar, 2021 13:06)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Om to dager reiser Bodø/Glimt på treningsleir til Spania. Det til tross for at UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Hvordan et fotballag kan tolke reiserådene dithen at dette er en nødvendig reise, har mange nå stilt seg spørsmål om. Og er det slik at idretten generelt skal ha løsere tøyler?

KRONIKK

av Jarle Falk Reiss

25. februar pakker Bodø/Glimts A-lag koffertene og setter seg på flyet til Marbella. Der har de planlagt treningsleir frem til 15. mars, I følge deres pressemelding.

Her er pressemeldingen


Beslutningen er tatt etter grundige vurderinger internt på styrenivå og i dialog med NFF, NTF og kommunale smittevernsmyndigheter.  
Klubben står overfor en sportslig svært viktig sesong. Glimt har siden nyttår gjennomgått to perioder med karantene som følge av intern smitte av covid-19. I den grad klubben påny skulle komme i en tilsvarende situasjon, vil dette forringe klubbens muligheter til å kunne forberede seg til kommende sesong på en tilfredsstillende måte. Klubben har derfor sett det som nødvendig å gjøre det vi kan for å optimalisere treningshverdagen til vårt A-lag, samt sikre at vi gjør det vi kan for å unngå smitte inn mot seriestart og viktige kvalifiseringskamper til Champions League.
I løpet av torsdag 25. februar vil derfor A-laget og deres støtteapparat reise til Marbella på treningsleir. I første omgang er dette oppholdet berammet frem til 15. mars, men klubben vil gjøre løpende vurderinger om å forlenge oppholdet dersom det viser seg å være behov for dette.
Klubben har i sin planlegging lagt til grunn at vi må ivareta alle nødvendige hensyn til smittevern, og samtidig forholde oss til alle gjeldende regler og retningslinjer for smittevern. I så måte kan følgende tilkjennegis:
  • Klubben vil reise med charterfly.
  • Transport til og fra flyplassen vil foretas i egne innleide busser, og en vil minimere all kontakt med andre personer på flyplassen.
  • Innleide busser vil bare være til klubbens disposisjon under hele oppholdet.
  • Bussjåfør vil måtte fremvise negativ PCR-test, og vil bare oppholde seg på A-lagets område, og i deres kohort, under hele oppholdet. Busselskapet vil måtte forholde seg til “UEFA return to play protocol” hva gjelder desinfisering av buss.
  • Alle ansatte på hotellet skal dokumentere negative PCR-tester, bruke munnbind og holde nødvendig avstand til våre spillere, trenere og støtteapparat.
  • Hotellet klubben skal disponere har akseptert å møte alle de standarder som er definert i “UEFA return to play protocol” med hensyn til vårt opphold. Dette innebærer blant annet rengjøring av rom, vask av tøy, matlaging og service.
  • Både spillere, trenere og støtteapparat vil ikke kunne forlate hotellet eller treningsfasilitetene under hele oppholdet. Dette for å kunne sikre at A-laget ikke kommer i kontakt med personer utenfor deres kohort.
  • I forkant av hver eneste treningskamp er det avtalt at både lag og støtteapparat må ha avlagt negativ PCR-test.
  • En ansvarlig i klubbens medisinske apparat vil ha ansvar for å sikre at motstander i treningskamper har oppfylt sine forpliktelser i forhold til “UEFA return to play protocol”.
  • Laget vil ved retur til Norge imøtekomme og tilpasse seg alle de regler og retningslinjer som gjelder testing og karantene fra norske myndigheter på dette tidspunkt.
Klubben har fremlagt sine planer til smittevernsansvarlig i Bodø kommune. I en kommentar sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen dette:
– Bodø/Glimt har gjort gode og grundige vurderinger, og de har presentert en plan for gjennomføring av et slikt treningsopphold som ivaretar alle nødvendige hensyn til smittevern. Det å kunne dra til et sted og leve i slike isolerte omgivelser vil være den beste måten for klubben å unngå smitte. Det er selvfølgelig viktig at de ved retur til Norge igjen følger de regler og retningslinjer som vil være på dette tidspunkt i forhold til testing og karantene.

Hva har Bodø Glimt misforstått? Verken Fotballforbundet, Norsk Toppfotball, eller lokale smittevernsmyndigheter kan overstyre statlige norske myndigheters smittevernregler. FHI har fremdeles Spania som ett rødt land, og “unnskyldningene” Bodø Glimt her kommer med i pressemeldingen for å bryte anbefalingene er mildest talt svake.

Helsedirektoratet ønsker ikke å kommentere saken overfor pressen, men opplyser på generelt grunnlag at de er tydelig på sine råd og anbefalinger. Er en full stans i tilførselen av statlige midler det eneste idretten forstår dersom denne omgåelsen? Så langt har det virket som at ski-idrettene har klart å følge retningslinjene som er fastsatt, men på meg virker det som at fotballen stadig tar seg til rette. Mitt forslag blir da, å fjerne alle økonomiske hjelpetiltak og fast støtte, inkludert tippemidler, til de delene av idretten som ikke følger sunn fornuft og smittevernsregler og anbefalinger.

Det skal da ikke være slik at den vanlige personen, herunder barn, og unge, serveringsbransjen, og kulturlivet forøvrig skal være de som “tar støyten” mens idretten, og kanskje fotballen spesiellt tar seg til rette.

Hvem kan ikke si at “Det er nødvendig”?  Har suksessen gått til hodet på Bodø Glimt?

 

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!