Jahn Teigen har gått bort

(Sist oppdatert: torsdag, 9 ,apr, 2020 23:35)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Den folkekjære musikeren og sangeren Jahn Teigen døde på Ystad Sykehus i Sverige mandag kveld.
Gjennom sin karriere i norsk musikk- og underholdningsliv siden 1970-tallet, etablerte Teigen seg som en markant, fargerik og folkekjær artist og rikskjendis i Norge. Han ga ut over 40 album, mer enn 60 singler og spilte i flere band i sin karriere.

Teigen er også sterkt knyttet opp mot Melodi Grand Prix, og han deltok i 14 finaler – mer enn noen andre. Han representerte dessuten Norge i Eurovision Song Contest tre ganger og fikk enorm oppmerksomhet i 1978 da han fikk null poeng med «Mil etter mil». Blant andre kjente Jahn Teigen-låter er «Optimist», «Det vakreste som fins», «Do re mi» og «Min første kjærlighet».

Teigen har vunnet en rekke priser for sitt virke i musikk- og underholdningsbransjen, og han mottok hedersprisen under Spellemannprisen i 1983 og 2009.
I 2010 ble Jahn Teigen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 2012 ble han innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Han ble senere også hyllet med en egen plass og en skulptur av seg selv hjemme i Tønsberg, og med TVNorge-serien En hyllest til Jahn Teigen, der kjente artister sang sine versjoner av Teigens sanger.

Teigen var gift med sangeren Anita Skorgan fra 1984 til 1987, og sammen har de datteren Sara Skorgan Teigen.

Etter 2006 levde Jahn Teigen et tilbaketrukket liv i Skåne, men han dukket opp i rampelyset med jevne mellomrom – senest som pauseinnslag i Melodi Grand Prix 2016 og som hedersgjest i En hyllest til Jahn Teigen høsten 2016.

 

Kulturminister Abid Raja skriver på Twitter at det er en nasjonalskatt som nå har gått bort.

– Nasjonalskatten vår har gått bort. Hele Norge hadde et kjært og nært forhold til Jahn Teigen, og musikken hans har satt spor i oss alle. Takk for ditt fantastiske bidrag til norsk kulturliv; du vil savnes. Våre tanker går til hans familie. Hvil i fred!

Statsminister Erna Solberg kommenterer Teigens bortgang slik til NRK:

– Han har gitt oss så utrolig mange gode minner, som vil være der fortsatt gjennom musikken og hans fantastiske tv-opptredener. Jeg tror veldig mange i min generasjon, de som er litt yngre og eldre har opplevd Jahn Teigen som en av de største norske artistene som bidro til å gjør vår hverdag hyggeligere.

Solberg sier til NRK at ett av hennes beste musikkminner var da Jahn Teigen kom og spilte på Høyres kommunalkonferanse i Tønsberg for noen år siden.

– For å si det sånn, det var mange ordentlige høyrefolk jeg ikke har sett sånn før, de var oppøst av musikken og store gleder over ungdomstiden.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!

More Innlegg for Show: