FHI er bekymret for økt smittespredning

(Sist oppdatert: lørdag, 2 ,jan, 2021 16:18)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Folkehelseinstituttet er bekymret for at økt smittespredning i jule- og nyttårshøytiden kan forsterkes når hverdagen starter i neste uke.Overvåkningen av epidemien tyder på at smittespredningen kan ha økt i julehelga og trolig også i nyttårshelgen. Tallene er imidlertid vanskelige å tolke ettersom det har vært begrenset testtilbud mange steder.

Økning i antall positive tilfeller

I uke 49 ble det meldt 2524 tilfeller, i uke 50 2714 tilfeller, i uke 51 2934 tilfeller og uke i 52 3277 tilfeller. Per fredag 1. januar var det i uke 53 meldt 2357 tilfeller med prøvetakingsdato denne uka, mens antallet på samme tidspunkt i forrige uke var 2101.

Fra mandag 28. til tirsdag 29. desember var det 1 465 av totalt 22 866 tester for koronavirus positive, noe som tilsvarer 6,4 prosent. Andelen for de samme to dagene uka før lå på 2,2 prosent.

R-tallet på 1,3
Instituttets modellering antyder at R-tallet for uke 52 var rundt 1,3.

Antall inneliggende på sykehus med koronasykdom har imidlertid ligget nokså stabilt mellom 120 og 150 siden midten av november hvorav mellom 10 og 25 med respiratorbehandling.

Se Antall innlagte pasienter på sykehus med påvist covid-19 (Helsedirektoratet)

– Vi er bekymret for hva som vil skje når mange innbyggere nå kommer hjem fra reiser i utlandet eller i andre deler av landet, og hverdagslivet begynner igjen, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Kommunene må være årvåkne

Kommunene går nå inn i en krevende uke der de har tre store oppgaver: de skal drive utstrakt testing og eventuelt smittesporing, de skal følge opp og teste personer som er i karantene etter utenlandsreise, og de skal starte vaksinasjon av den eldste befolkningen.

– Det er viktig at kommunene nå er årvåkne og kan tilby testing til mange. Det er avgjørende å oppdage og få kontroll på utbrudd tidlig, forklarer Vold.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!