Salmonella–utbrudd i Europa trolig knyttet til Kinder-sjokolade

(Artikkelen er sist oppdatert: tirsdag, 5 ,apr, 2022 16:49)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Det pågår et utbrudd i Europa forårsaket av mage-tarmbakterien monofasisk Salmonella Typhimurium. Så langt er det påvist smitte hos 126 personer fra åtte ulike europeiske land, inkludert ett tilfelle fra Norge.
Kinder-sjokolade, inkludert Kinderegg, er mistenkt smittekilde. Det er Folkehelseintituttet som melder dette i en pressemelding.

Mattilsynet undersøker om produktene er kommet til Norge.

Siden begynnelsen av 2022 er det rapportert 126 personer med utbrudds-bakterien i Europa. De fleste av tilfellene er under 10 år. Flere av barna i utbruddet har vært innlagt på sykehus.

– I Norge er det påvist smitte hos én person. Vedkommende ble syk i slutten av februar og var smittet med samme monofasiske Salmonella Typhimurium-stamme som ble påvist i utbruddet i Storbritannia, sier seniorrådgiver Heidi Lange i FHI.

– Salmonella-infeksjon gir vanligvis diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Infeksjonen går over av seg selv uten behandling. I enkelte tilfeller kan noen utvikle mer alvorlige symptomer som f.eks. blodig diaré og man bør da ta kontakt med lege, sier Lange.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!