R-tallet opp til 1,4, og Regjeringen utreder grunnlag for portforbud

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Reproduksjonstallet til coronaviruset i Norge har økt til 1,4. Det melder Folkehelseinstituttet. Forrige uke det meldt om 3740 coronatilfeller i Norge, en økning på 16 prosent fra uka før. Justisminister Monica Mæland sier den muterte versjonen av coronaviruset gir grunn til bekymring. Hun sier det det likevel ikke er aktuelt å innføre portforbud per i dag. Regjeringen har utredet portforbud siden november, og vil sende lovforslag om dette til Stortinget.

Per i dag er det ikke aktuelt å innføre et portforbud eller noe som ligner. Det er bare aktuelt i ekstreme tilfeller, som hvis det er veldig høy smittespredning og et sprengt helse- og omsorgssystem

Justisminister Monica Mæland

Mæland ønsker en bred debatt om et så inngripende tiltak velkommen, og sier hun ønsker å gi Stortinget mulighet til å oppheve en eventuell portforbud-beslutning. Dette er grunnen til at et lovforslag blir sendt ut på høring til Stortinget denne uken.

Samtidig forlenger smitteverntiltakene med én dag fram til 19. januar. Grunnen til dette er at Statsminister Erna Solberg skal redegjøre for Stortinget om situasjonen dagen før.

– Statsministeren har bedt om å få redegjøre for Stortinget om situasjonen og tiltakene 18. januar. Det er derfor naturlig at Stortinget orienteres først om veien videre. Derfor forlenges de nåværende tiltakene til ut 19. januar, sa helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen.

Blant byene med mest smitte er Oslo med 204 nye tilfeller og Stavanger med 50 positive coronaprøver. R-tallet, som viser hvor mange personer en smittet person gjennomsnittlig smitter videre, har økt til 1,4, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Forrige uke ble det meldt om 3.740 coronatilfeller i Norge. Det er en økning på 16 prosent fra uka før.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!