Israelske My Heritage bryter konsekvent Norsk lov. Nå er de anmeldt.

Foto: My Heritage
Foto: My Heritage
(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 9 ,apr, 2020 23:12)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Brukervilkårene til den nye DNA-testen fra MyHeritage, bryter Norsk lov. Det er konklusjonen til Forbrukerrådet etter at juridiske eksperter har sett på brukervilkårene til det Israelske firmaet.

Over 300.000 nordmenn skal ha sendt DNA-et sitt til forskjellige selskap som lover å kunne fortelle deg alt fra hvor du opprinnelig kommer fra, til hva slags sykdommer du kan få i framtiden.

Nå er ett av disse selskapene, israelske MyHeritage, meldt til Datatilsynet og Forbrukertilsynet for brudd på norsk lov. MyHeritage er veldig hemmelighetsfulle med å si hva de vil bruke DNA-informasjonen til, eller om de vil dele den med andre.

DNA-informasjon om nordmenn vil, med brukervilkårene til My Heritage kunne havne på ville veier, noe vi har eksempler på fra tidligere ved at legemiddelindustrien har klart å utnytte denne type data ved å kjøpe genetisk informasjon om deg.

DNA-et er noe av det mest sensitive vi har, og forteller alt om vårt genmateriale. Men ikke bare ditt eget genmateriale: når du sender inn denne type DNA-test, så sender du også inn sensitive opplysninger om hele din familie og slekt. Dermed bryter du deres rett til personvern.

My Heritage på sin side påstår at norske forbrukere kan stole på at de ikke nå eller noen gang i framtiden vil dele DNA-informasjonen deres.

Forbrukerrådet viser til en annen setning i vilkårene, som tilsynelatende sier det motsatte: «MyHeritage kommer aldri til å oppgi noen av dine persondata med unntak av i svært begrensede tilfeller som nevnt nedenfor», etterfulgt av fire avsnitt med unntak som spenner vidt.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!