Stort smitteutbrudd i Vesterålen, med mulig spredning til Lofoten.

Tettstedet Melbu, hvor smitteutbruddet startet
(Sist oppdatert: søndag, 6 ,des, 2020 19:21)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


17 personer regnes som smittet i Hadsel kommune etter at utbruddet på Melbu ble oppdaget torsdag.

Hele Melbu skole og ett skoletrinn ved Andøy skole stenger.

En elev ved åttende trinn på Andenes skole er nærkontakt av en person som er bekreftet smittet med koronaviruset. For å være føre var har kommuneoverlegen, i samråd med skolen, satt alle elever og ansatte ved åttende trinn i karantene inntil videre, melder skolen.
14 personer har testet positivt på koronaviruset i Hadsel i Nordland siden torsdag, opplyser kommunen søndag ettermiddag. Tre personer regnes også sannsynlig smittet. Alle har kjent smittevei. Melbu skole er stengt ut uken. Elever og lærere samt én bedrift er satt i karantene.

«Vi har fortsatt et smitteutbrudd som ikke er under kontroll og dette er en alvorlig situasjon.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin

 Fortsetter testingen

Hadsel kommune fortsatte med testing av nærkontakter lørdag kveld, etter fem nye positive koronatester lørdag.

Med dagens innkomne prøvesvar øker antallet positive koronatester til 14, men hele 17 regnes som smittet i kommunen. Alle knyttes til utbruddet som allerede er kjent. To av testene er analysert i Bodø, mens tre av testene er hurtigtester.

Kommunens beredskapsledelse har vært samlet fredag og smittesporingsteamet arbeider for å få oversikt over og kontakte nærkontakter.

«Grunnen til at vi setter i verk så alvorlige tiltak, er at vi ikke har oversikt over situasjonen ennå. Vi er heller ikke sikre på smitteveien og kan ikke utelukke at det er smitte i samfunnet som vi ikke kjenner til», sier smittevernlege Martin Larsen Drageset.

Kommunen har innført følgende tiltak fredag:

  • Melbu skole stenges og elevene skal ha hjemmeskole hele uke 50. Det vil bli gjort en ny vurdering rundt åpning av skolen neste fredag, den 11.12.
  • Alle elever og lærere ved Melbu skole skal være i karantene til minimum tirsdag. Ny vurdering vil komme tirsdag. Vi presiserer at karantene ikke gjelder hele husstanden, men elever og lærere.
  • De som ikke har fått beskjed om at de er nærkontakter skal avvente testing. Om du har symptomer skal du testes.
  • Alle arrangement og all organisert aktivitet skal avlyses inntil ny beskjed tirsdag.
  • Alle bedrifter oppfordres til å ha hjemmekontor så langt det lar seg gjøre.
  • Det er ikke laget lokale regler for antall personer som kan treffes, de nasjonale reglene gjelder, men vi oppfordrer sterkt til at folk har så få sosiale kontakter som mulig til vi har oversikt over situasjonen.

Holder Stokmarknes skole åpen.

Stokmarknes skole holdes åpen til tross for at avstanden mellom de to tettstedene, Melbu og Stokmarknes, på den lille øya i Vesterålen ikke er stor. Oppvekstsjef i Hadsel kommune, Line Jeanette Pedersen sier til Vol.no at det er trygt å gå på skolen.

Mulig spredning til Vestvågøy i Lofoten

Lørdag kveld meldte Vågan kommune på sin Facebook-side, at kommunen har 1 bekreftet smittet, og nærkontakter som er knyttet til smitteutbruddet i Hadsel.

Kommunen sier at det foreløpig ikke er aktuelt å endre på smitteverntiltakene i Vågan, men bekrefter at kommunen har nærkontakter i Vågan som er knyttet til positive tilfeller i Hadsel.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!