30 år siden mordbrannen på Scandinavian Star

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 9 ,apr, 2020 23:11)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Natt til 7. april 1990 ble det påsatt branner ombord på «Scandinavian Star» underveis fra Oslo til Frederikshavn. Det var 383 passasjer og 99 besetningsmedlemmer ombord på skipet. 159 mennesker omkom, om man regner med et ufødt barn i mors liv.

Scandinavian Star var altså underveis fra Oslo til Frederikshavn da det brøt ut brann ombord mellom klokka 01.45 og kl. 02.00. Det var da påsatt brann i en bylt sengetøy utenfor en lugar. Denne brannen ble raskt slokket av passasjerer ombord, som også slo alarm.

En ny brann startet sannsynligvis noe etter kl 02.00. Arnestedet var etter all sannsynlighet i korridorområdet i nærheten av en lugar, like ved inngangen til trappeløp 2 på styrbord side av dekk 3.

Politiet gikk ganske raskt ut å skyldte på en tidligere pyroman, som selv omkom i brannen, til tross for at pyromanen døde lenge før de siste brannene oppsto. Det har kommet frem i ettertid at tidligere politimester Willy Haugli i Oslo, var en av pådriverene for denne raske oppklaringen, hvor feilaktig den beviselig måtte være.

Minnesmerket etter Scandinavian Star-ulykken. Foto: Tristan Schmurr, 2011

.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!