Jake Angeli er pågrepet

Foto: Metropolitan Police Department

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Jacob Anthony Angeli Chansely , også kjent som Jake Angeli, Yellowstone Wulf og QAnon-sjamanen er pågrepet etter stormingen av, eller det mange nå kaller terroranslaget mot Kongressen.

Mannen, som fremstår som spåmannen fra Asterix og Obelix, i sitt “arbeidsantrekk”, der han kler seg ut med horn og ansiktsmaling, stormet som kjent capitol denne uken sammen med flere andre Trump-supportere, ble pågrepet lørdag.

Med den latterlig identifiserbare bekledningen, var Jake Angeli lett å få øye på på diverse bilder og video som verserte i både etablerte medier og sosiale under stormingen.

Påtalemyndigheten i Washington D.C. opplyser i en pressemelding at Angeli er pågrepet.

Angeli, som egentlig heter Jacob Anthony Chansley, er siktet for å med overlegg ha tatt seg inn i og oppholdt seg på forbudt område. Han er også siktet for å ha brukt vold og for ordensforstyrrelse på føderal grunn.

Sa han kom etter oppfordring fra presidenten

Ifølge rettsdokumenter skal Angeli på eget initiativ ringt politiet dagen etter opprøret.

Han fortalte da at han var del av en gruppe fra Arizona som hadde reist til Washington D.C. på oppfordring fra presidenten om at alle patrioter skulle komme til byen.

I et intervju med NBC News før pågripelsen, ga han uttrykk for at han var stolt over sine egne handlinger.

Det faktum at vi fikk en gjeng med forrædere til å sette seg på huk, ta på seg gassmasker og rømme til bunkeren i kjelleren, ser jeg på som en seier“, sier den høyreekstreme Angeli.

Angeli har i intervjuer åpenlyst erklært at han er tilhenger av konspirasjonsteorien «QAnon». Han har også forklart at han bruker bøffelhatten og ansiktsmalingen for å få oppmerksomhet, noe som har gitt ham tilnavnet «Q-sjamanen»

QAnon er en amerikansk konspirasjonsteori og kultliknende internettbevegelse som oppstod i oktober 2017. Teoriene omfatter en mengde påstander fra ulike høyreradikale og alternative grupper. Tilhengerne hevder særlig at det i flere tiår har eksistert en “dyp stat” (deep state) i USA, et slags hemmelig nettverk av mektige personer i statsapparatet og samfunnet ellers som styrer verden. Det er naturlig nok ingen bevis for at disse konspirasjonsteoriene er sanne.

Ifølge QAnons poster på Internett ledes det verdensomspennende nettverket av en elite som knyttes til satanisme, pedofili, sexhandel med barn og kannibalisme. Bevegelsen har ansett Donald Trump, USAs president 2017–2021, som «folkets redningsmann» som i det skjulte har kjempet mot de angivelig perverterte og kriminelle samfunnstoppene. QAnon tror at Trump kommer til å avsløre den “globale konspirasjonen” og sørge for en massearrestasjon av folkets fiender, som demokratiske politikere, journalister fra mainstream media, kjendiser fra filmindustrien i Hollywood og andre “venstrevridde” og liberale maktpersoner.

QAnon skal ha millioner av tilhengere, visstnok også flere tusen i Norge. Disse latterlige konspirasjonsteoriene har blant annet ført til spredning av uriktige opplysninger om coronaviruset.

Hvem er så denne litt latterlig fremtonende figuren som har disse forskrudde ideene?

Han er faktisk en relativt veltalende, tidligere skuespiller. Han kunne ha valgt en helt annen retning i livet enn å stå med en bøffelhatt på podiet i kongresshallen, og sikkert kunnet påvirket seriøs politikk på en bedre måte enn han gjør i dag.

Tidligere lørdag ble det klart at Adam Johnson som ble avbildet da han forsøkte å stikke av med Nancy Pelosis talerstol, ble pågrepet i Florida.

Sent fredag kveld ble også den republikanske politikeren Derrick Evans fra West Virginia pågrepet av FBI for å ha deltatt i opprøret.

Han er siktet for de samme forholdene som Angeli og Johnson.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!