Erling Lorentzen er død

(Artikkelen er sist oppdatert: tirsdag, 9 ,mar, 2021 17:32)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Erling Sven Lorentzen ble født 28. januar 1923, og var en norsk skipsreder og industrigründer. Lorentzen ble utdannet Master of Business Administration ved Harvard Business School i 1948. Han etablerte flere virksomheter i Sør-Amerika. Fra 1958 til 2008 drev Lorentzen stort innenfor rederivirksomhet samt brasiliansk tømmer.
I 1968 grunnla Lorentzen industriforetaket Aracruz Cellulose i Brasil. Selskapet ble etter hvert et milliardkonsern og ble verdens største produsent av bleket kortfibret cellulose. Dette selskapet solgte familien i 2008 til Votorantim for flere milliarder kroner.

Under annen verdenskrig var han motstandsmann og offiser i Kompani Linge. Da tyskerne angrep Norge i 1940 meldte 17 år gamle Erling Lorentzen seg som frivillig i Gudbrandsdalen.
Etter å ha tatt examen artium tok han seg over til Storbritannia hvor han gjennomgikk trening i Skottland som del av militæravdelingen, Kompani Linge. I 1944 ble han militær områdesjef i Hallingdal (på vegne av Norges regjering – i eksil).

Under andre verdenskrig samarbeidet han blant annet med motstandsmannen Gunnar Sønsteby.

Giftet seg kongelig

Han var livvakt for kongefamilien, fra båten kom til kai i Oslo den 7. juni 1945. Det var slik han møtte sin tilkommende kone, Ragnhild – kronprins Olavs eldste datter. Prinsessen og Lorentzen skrev brev til hverandre mens Lorentzen gikk på skole i USA.
«Gradvis seilte han opp som en beiler for kongsdatteren. Han fikk høre at han ville bli et problem for kongefamilien.

«Jeg visste jo at en kongelig ikke skulle gifte seg med en plebeier som meg. Det var uhørt, hadde ikke skjedd i Norge på 600 år.»

Erling Lorentzen

Lorentzen valgte derfor å snakke med kongen selv.

«Vi hadde en åpen samtale. Han ga meg ingen velsignelse. Jeg forsto senere at han hadde tatt det opp med statsministeren og stortingspresidenten»

Erling Lorentzen

15. mai 1953 giftet de seg i Asker kirke. På vei til alteret ble Lorentzens tilkommende kone ledsaget av sin far, daværende kronprins Olav, som var iført admirals gallauniform.

Paret bosatte seg i Brasil etter bryllupet. Planen var at de skulle være der i ett år, men de ble der for godt. De fikk tre barn, Haakon Lorentzen (født 1954), Ingeborg Lorentzen (født 1957) og Ragnhild Lorentzen (født 1968)

For sin krigsinnsats mottok han St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltagermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje.

I 1977 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Lorentzen ble i 2005 tildelt Kongehusets 100-årsmedalje og i 2016 ble han tildelt Kong Harald Vs jubileumsmedalje 1991–2016. Han er også innehaver av Den brasilianske Sydkorsordenens storkors.

Han støttet også «Norges forsvarsevne»-kampanjen med en million kroner.

Lorentzen var i 2013 med på etableringen av Gunnar Sønstebys Minnefond, sammen med Asbjørn Lysgård, Hans Herman Horn og familien Steensland. Fondet arbeider for en styrking av forsvarsviljen, demokrati og ytringsfrihet, og er aktive med formidling til ungdommen.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!