Løgner, løgner og flere løgner. Slik forsøker Putin å endre historien under sin 9.mai tale.

(Sist oppdatert: mandag, 9 ,mai, 2022 18:06)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Hva sa egentlig Putin på sin tale i dag?

Vi har brukt Google Translate for å oversette, og gjengi Putins tale på Den Røde Plass i dag (kilde: russische-botschaft.ru), og har tillatt oss å merke med rødt, det som vi vet er løgn, historieforfalskning, eller i beste fall en alvorlig misoppfatning av historiske fakta hos den Russiske presidenten. Han foretar i sin tale en systematisk omskriving av historien. Dersom du finner feil vi har gjort, vil vi gjerne vite om det.

 Kjære veteraner,
Kameratsoldater og sjømenn, sersjanter og sersjantmajorer, midtskipsmenn og offiserer, Kameratoffiserer, generaler og admiraler,
Jeg gratulerer deg med dagen for den store seieren!
Forsvaret av vårt moderland når dets skjebne sto på spill har alltid vært hellig. Det var følelsen av ekte patriotisme at Minin og Pozharskys milits sto opp for fedrelandet, soldater gikk til offensiv ved Borodino-feltet og kjempet mot fienden utenfor Moskva og Leningrad, Kiev og Minsk, Stalingrad og Kursk, Sevastopol og Kharkov.
I dag, som tidligere, kjemper du for vårt folk i Donbass, for sikkerheten til vårt moderland, for Russland.
9. mai 1945 har vært nedfelt i verdenshistorien for alltid som en triumf for det forente sovjetiske folket, dets samhold og åndelige kraft, en enestående bragd i frontlinjene og på hjemmefronten.
Seiersdagen er svært kjær for oss alle. Det er ingen familie i Russland som ikke ble brent av den store patriotiske krigen. Minnet forsvinner aldri. På denne dagen marsjerer barn, barnebarn og oldebarn til heltene i en endeløs strøm av det udødelige regimentet. De bærer bilder av familiemedlemmene sine, de falne soldatene som forble unge for alltid, og veteranene som allerede er borte.
Vi er stolte av den u-erobrede modige generasjonen av seierherrene, vi er stolte av å være deres etterfølgere, og det er vår plikt å bevare minnet om de som beseiret nazismen og betrodde oss å være årvåkne og gjøre alt for å hindre redselen til en annen global globalisering. krig.
Derfor, til tross for alle kontroverser i internasjonale relasjoner, har Russland alltid tatt til orde for etableringen av et likeverdig og udelelig sikkerhetssystem som er kritisk nødvendig for hele det internasjonale samfunnet.
I desember i fjor foreslo vi å signere en traktat om sikkerhetsgarantier. Russland oppfordret Vesten til å føre en ærlig dialog i søken etter meningsfulle og kompromitterende løsninger, og å ta hensyn til hverandres interesser. Alt forgjeves. NATO-landene ønsket ikke å lytte til oss, noe som betyr at de hadde helt andre planer. Og vi så det.
En annen straffeoperasjon i Donbass, en invasjon av våre historiske land, inkludert Krim, var åpenlyst i støpeskjeen. Kiev erklærte at de kunne oppnå atomvåpen. NATO-blokken startet en aktiv militær oppbygging på territoriene ved siden av oss.
Dermed ble det stadig skapt en absolutt uakseptabel trussel mot oss rett ved våre grenser. Alt tydet på at et sammenstøt med nynazister og banderitter støttet av USA og deres undersåtter var uunngåelig.
La meg gjenta, vi så den militære infrastrukturen bygges opp, hundrevis av utenlandske rådgivere begynte å jobbe, og regelmessige forsyninger av banebrytende våpen ble levert fra NATO-land. Trusselen vokste for hver dag.
Russland startet et forebyggende angrep på aggresjonen. Det var en tvungen, rettidig og den eneste riktige avgjørelsen. En beslutning av et suverent, sterkt og uavhengig land.
USA begynte å hevde sin eksepsjonalitet, spesielt etter Sovjetunionens kollaps, og nedverdiget dermed ikke bare hele verden, men også satellittene deres, som må late som de ikke ser noe, og lydig tåle det.
Men vi er et annet land. Russland har en annen karakter. Vi vil aldri gi opp vår kjærlighet til vårt fedreland, vår tro og tradisjonelle verdier, våre forfedres skikker og respekt for alle folk og kulturer.
I mellomtiden ser det ut til at Vesten er innstilt på å oppheve disse tusen år gamle verdiene. En slik moralsk fornedrelse ligger til grunn for de kyniske forfalskningene av andre verdenskrigs historie, eskalerende russofobi, hyller forrædere, håner ofrenes minne og krysser ut motet til de som vant seieren gjennom lidelse.
Vi er klar over at amerikanske veteraner som ønsket å komme til paraden i Moskva faktisk ble forbudt å gjøre det. Men jeg vil at de skal vite: Vi er stolte av dine gjerninger og ditt bidrag til vår felles seier.
Vi hedrer alle soldater fra de allierte hærene – amerikanerne, engelskmennene, franskmennene, motstandskjempere, modige soldater og partisaner i Kina – alle de som beseiret nazismen og militarismen.
Kamerater,
Donbass-militsen sammen med den russiske hæren kjemper på deres land i dag, hvor prinsene Svyatoslav og Vladimir Monomakhs beholdere, lodde under kommando av Rumyantsev og Potemkin, Suvorov og Brusilov knuste fiendene deres, der heltene fra den store patriotiske krigen Nikolai Vatutin, Sidor Kovpak og Lyudmila Pavlichenko sto til slutt.
Jeg henvender meg til våre væpnede styrker og Donbass-militsen. Dere kjemper for vårt moderland, dets fremtid, slik at ingen glemmer leksjonene fra andre verdenskrig, slik at det ikke er plass i verden for torturister, dødsskvadroner og nazister.
I dag bøyer vi våre hoder for det hellige minnet om alle de som mistet livet i den store patriotiske krigen, minnene om sønner, døtre, fedre, mødre, bestefedre, ektemenn, koner, brødre, søstre, slektninger og venner.
Vi bøyer våre hoder for minnet om Odessa-martyrene som ble brent levende i Fagforeningshuset i mai 2014, til minnet om de gamle menneskene, kvinnene og barna i Donbass som ble drept i grusom og barbarisk bombing av nynazister . Vi bøyer hodet for våre kampkamerater som døde en modig død i den rettferdige kampen – for Russland.
Jeg erklærer et minutts stillhet.
(Et minutts stillhet.)
Tapet av hver offiser og soldat er smertefullt for oss alle og et uopprettelig tap for familiene og vennene. Regjeringen, regionale myndigheter, bedrifter og offentlige organisasjoner vil gjøre alt for å pakke slike familier inn i omsorg og hjelpe dem. Spesiell støtte vil bli gitt til barna til de drepte og sårede våpenkameratene. Presidentens eksekutivordre om dette ble signert i dag.
Jeg ønsker en rask bedring til de sårede soldatene og offiserene, og jeg takker leger, ambulansepersonell, sykepleiere og ansatte ved militærsykehus for deres uselviske arbeid. Vår dypeste takknemlighet går til dere for å ha reddet hvert liv, og ofte sparer dere ingen tanke på dere selv under beskytningen i frontlinjen.
Kamerater,
Soldater og offiserer fra mange regioner i vårt enorme moderland, inkludert de som kom rett fra Donbass, fra kampområdet, står nå skulder-til-skulder her, på den røde plass.
Vi husker hvordan Russlands fiender prøvde å bruke internasjonale terrorgjenger mot oss, hvordan de prøvde å spire mellom etniske og religiøse stridigheter for å svekke oss innenfra og splitte oss. De mislyktes totalt.
I dag kjemper våre krigere av forskjellige etnisiteter sammen, og beskytter hverandre mot kuler og splinter som brødre.
Det er her Russlands makt ligger, en stor uovervinnelig makt til vår forente multietniske nasjon.
Du forsvarer i dag det dine fedre, bestefedre og oldefedre kjempet for. Velferden og sikkerheten til deres hjemland var deres toppprioritet i livet. Lojalitet til fedrelandet vårt er hovedverdien og et pålitelig grunnlag for Russlands uavhengighet også for oss, deres etterfølgere.
De som knuste nazismen under den store patriotiske krigen viste oss et eksempel på heroisme for alle aldre. Dette er generasjonen av seierherrer, og vi vil alltid se opp til dem.
Ære til våre heroiske væpnede styrker!
For Russland! For seier!
Hurra!

Feil på feil på feil

Flere har kommentert Putins tale, deriblant Norges Statsminister.

Statsminister Jonas Gahr Støre

President Vladimir Putin påsto i sin tale under paraden i Moskva i dag at Nato er en trussel mot Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser dette, i ett intervju med NRK.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!