Thailand har legalisert marihuana, men røyking er fortsatt forbudt.

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 9 ,jun, 2022 17:24)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Thailand legaliserte dyrkingen av marihuana og forbruk av det narkotiske stoffet i mat og drikke på torsdag. De er det første asiatiske landet som gjør dette, i følge nyhetsbyrået Reuters.

Det vil fremdeles være forbudt å røyke stoffet.

Europa har store forskjeller i regelverket

I Europa er det i praksis store forskjeller mellom de ulike landene; i enkelte land selges cannabis over disk, i andre kan det benyttes fengselsstraff ved gjentatt befatning med mindre mengder. De fleste håndterer mindre overtredelser med bøter.

Selv om det blir lov med både produksjon og salg, er det på ingen måte fritt frem i landet av den grunn.

Personlig bruk av cannabis er fremdeles forbudt, og salg av produkter med mer enn 0,2 prosent av virkestoffet THC er heller ikke tillatt.

Det er ventet at man ikke lenger vil bli straffet for å være i besittelse av marihuana, noe som kan ses på som et tiltak for å redusere antallet innsatte i thailandske fengsler.

– Planen er videre å slippe fri rundt 4000 fanger som sitter fengslet for cannabisrelaterte lovbrudd, sier de thailandske myndighetene.

Stoffet anses for å være relativt trygt, og mindre skadelig enn tobakk og alkohol. Giftvirkningen både på kort og lang sikt er lav, og det forekommer ikke overdoser. På grunn av potensialet cannabis har til å forverre symptomer hos schizofrene, frarådes pasienter med schizofreni å bruke cannabis.

Det er mulighet for en økt risiko for å utvikle psykose dersom bruken starter i tenårene eller det finnes en historie med mentale lidelser i familien, og mulighet for negative kognitive virkninger dersom bruken starter i tenårene. Dette gjør at unge og de som har en slik familiehistorikk bør unngå stoffet.

Det er tvilsomt om det er trygt å røyke stoffet.

Hos regelmessige brukere kan cannabis forårsake bronkitt, og det er mulig at forskningen i fremtiden kan påvise sammenheng med lungekreft. Virkningene cannabis har på hjertet gjør at stoffet utgjør en risiko for hjertepasienter. Det anbefales også å avstå fra cannabis under graviditet.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!