“Napalm-jenta” Phan Thị Kim Phúc, endelig ferdig med brannskade-behandlingen etter 50 år

(Artikkelen er sist oppdatert: lørdag, 9 ,jul, 2022 13:57)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


I 1972 fanget fotojournalisten Nick Ut fra nyhetsbyrået AP øyeblikket da ni år gamle Phuc flyktet fra et flyangrep på film. Landsbyen hennes, Trảng Bàng, hadde blitt truffet av en napalmbombe, som kostet to av jentas familiemedlemmer livet. Selv ble hun påført alvorlige tredjegradsforbrenninger, så alvorlige at legene lenge trodde hun ikke ville overleve.

Bildet viser den livredde niåringen løpe naken nedover veien etter at klærne hennes hadde begynt å brenne fra amerikanernes napalm-bomber.
Foto: Nick Ut, Associated Press/Wiki (PD)

Den nå 59 år gamle Phan Thị Kim Phúc har nå mottatt sin siste hudbehandling for skadene hun ble påført for 50 år siden.

“Nå, 50 år senere, er jeg ikke lenger et offer for krig. Jeg er ikke Napalm-jenta. Nå er jeg en venn, en hjelper, jeg er bestemor og nå er jeg en overlevende som roper etter fred”.

Phúc i et intervju med CBS.

 

Den nå pensjonerte AP-fotografen Nick Ut tok det verdensberømte bildet av Phuc 8. juni 1972.  Bildet skulle senere gi ham en Pulitzer pris.

Forrige uke ble Nick Ut med til Miami for å markere slutten på behandlingen hennes.

Bare en uke etter at Phan Thị Kim Phúc mottok siste behandling mot brannskadene, hjalp hun 236 ukrainske flyktninger til Canada.

Mandag fulgte Kim Phúc sammen med ektemannen Bui Huy Toan, 236 ukrainske flyktninger med fly fra Polen til Canada, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flyktningene ble flydd inn til Regina, som er hovedstaden i den canadiske provinsen Saskatchewan.

Phan Thị Kim Phúc, som nå er canadisk statsborger, ønsker at historien hennes og arbeidet for flyktninger skal være et budskap om fred.

.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!