3,3 millioner nordmenn kan være berørt av dataangrep

(Artikkelen er sist oppdatert: tirsdag, 10 ,mai, 2022 18:50)

Selskapet Norkart er utsatt for et dataangrep. Persondata for opp mot 3,3 millioner innbyggere er på avveie. I følge selskapet skal det være persondata som informasjon som navn, adresse og fødselsnummer som er på avveie.

Administrerende direktør Leif Arne Brandsæter i Norkart sier til til NRK at de ikke vet nøyaktig hvor mange som er rammet av angrepet, men at alle som står oppført som eiere, eller tidligere eiere, eller festere av eiendom i Norge er rammet. Det utgjør rundt 3,3 millioner personer. I en pressemelding skriver selskapet blant annet at: ”

“Innbruddet i søketjenesten ble avdekket 05.05.22 kl 13:12. Søketjenesten ble umiddelbart stengt, og sårbarheten utbedret kl 13:29 – samme dag. Datainnbruddet er politianmeldt og etterforskning pågår.

Ukjente aktører utnyttet en sårbarhet i en søketjeneste som henter kopidata fra Norges offisielle eiendomsregister. Fra søketjenesten ble informasjon lastet ned av uvedkommende. Sårbarheten skyldtes en feil i konfigurasjonen av brannmur for søketjenesten, som ga uautorisert tilgang til tjenesten.

Selv om hendelsen ble raskt avdekket, kan uvedkommende ha tilgang til informasjon om deg. Informasjon som navn, adresse og fødselsnummer for tidligere- og eksisterende eiere samt festere og eiere av boretter er berørt. Personer med fortrolige adresser og/eller skjermede bygg er ikke omfattet av hendelsen.

Norkart har ikke holdepunkter som tilsier at overnevnte opplysninger er forsøkt misbrukt.”

Fra Norkart`s pressemelding

Angrepet ble altså oppdaget 5. mai. Oslo Politikammer etterforsker saken.

Hackerne skal ha utnyttet en sårbarhet i søketjenesten som henter data fra Norges offisielle eiendomsregister. Fra søketjenesten ble informasjon lastet ned av uvedkommende. Sårbarheten skyldtes en feil i konfigurasjonen av brannmur for søketjenesten, noe som ga uautorisert tilgang til tjenesten i følge Norkart.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.