Filmselskapet Warner Bros vil slippe filmer rett ut på strømming og kino samtidig. Kinoene lider.

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 10 ,des, 2020 02:14)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Hollywood-filmstudioet Warner Brothers går nye veier når neste års filmpremierer skal lanseres. I det amerikanske markedet skal 17 av filmene deres, blant annet forventede blockbusters, slippes på kino samtidig som de blir tilgjengelige på strømmetjenesten HBO Max.

Filmregissøren Christopher Nolan er blant dem som reagerer sterkt på denne avgjørelsen. Han har laget en rekke filmer for Warner, men Warner har ikke fortalt ham om disse planene.

Også her i Norge diskuterer filmbransjen nå hvilke konsekvenser dette vil kunne få for kinoene.

Warner Bros har hele tiden bedyret hvor viktige kinoenes visninger er for filmene. Det føles som et svik for kinoene. Samtidig er det unntakstilstand. Kinoene i USA er stengt og filmselskapene får dermed ikke vist filmene sine der. Filmselskapene vil ikke slippe filmene på kino i andre land så lenge de ikke kan vises i USA. Dermed blir kinoer i land som har åpne kinoer, som vi har i Norge, skadelidende.

Kinoene er bekymret

Det kinoene nå er bekymret for, er at dersom filmene vises på streamingtjenestene samtidig som de tilbys kinoene, vil besøksgrunnlagene for kinoene bli så lave at det vil kunne ta livet av kinoene. Dermed vil det ikke være mulig å se storfilmer på kino lenger, fordi kinoene, i verste fall, er lagt ned på grunn av sviktende besøkstall.

Filmregissør Erik Poppe, som er kjent for filmer som «Kongens Nei» og «Utøya 22. juli», mener det er strømmeselskapene som presser frem denne utviklingen, og at den utviklingen også ses i Norge.

– Også her har det kommet henvendelser fra strømmeselskaper om å kjøpe en film, ta den ut av kinomarkedet og rett på visningsplattform. Og det vil nok skje igjen, sier han.

Poppe sier det er det er en trist utvikling som til syvende og sist går mest utover publikum.

 

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!