Kurt Oddekalv er død

(Artikkelen er sist oppdatert: tirsdag, 12 ,jan, 2021 00:02)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Miljøaktivisten Kurt Willy Oddekalv omkom mandag etter å ha gått gjennom isen på Bahusvatnet på Kalandseidet i BergenDet ble opplyst i en pressemelding mandag kveld.

De pårørende er varslet om dødsfallet, og navnet frigis derfor i samråd med dem.

Familien vil komme med en uttalelse i løpet av de nærmeste dagene, opplyser politiet.

Politiet meldte først om at de undersøkte om en person hadde gått gjennom isen i en pressemelding klokken 17.17. En snau halvtime senere kom meldingen om funnet en omkommet person.

Klokken 21.52 kom nok en pressemelding, der politiet opplyste om hvem den omkomne var.

Oddekalv var utdannet tømrer. Før Oddekalv ble miljøverner på heltid tidlig på 1990-tallet, jobbet han ti år som byggmester. Han var også innom Heimevernet. I sin tid i militæret ble han sersjant, og var en periode befal for senere statsminister Jens Stoltenberg, og skal ha uttalt: “Jeg husker at jeg tildelte ham en del armhevinger for ikke å ha orden på skoene sine

Oddekalv ble først kjent i media for å ha ledet en gruppe miljøaktivister i å stenge et avfallsdeponi i Fana. Han kjempet også mot sprøytemidler i jordbruket, Hardangerbrua og Norzink på 1990-tallet. Senere har han hatt mye fokus på oppdrettsnæringen, siden 2008 med katamaranen MS «Miljødronningen».

Oddekalv var tidligere leder av Naturvernforbundet Hordaland, men trakk seg fra vervet i 1993, etter intern uenighet, og ble i juni samme år ekskludert av landsmøtet i Norges Naturvernforbund. Sammen med andre utbrytere fra Naturvernforbundet startet han Norges Miljøvernforbund i mai 1993.

I 2008 ble Oddekalv politianmeldt av teleselskapet MTU etter at han hadde ødelagt en av deres mobilmaster i Oslo. I 2010 ble han dømt for hærverk og måtte betale 39.000 kr i erstatning.

Rammet av hjerneslag

Oddekalv fikk det første hjerneslaget i 2016 mens han var på tokt langs norskekysten med katamaranen «Miljødronningen» for å filme 44 oppdrettsanlegg. Det andre slaget kom i våren 2019. Etter disse var han erklært 60 prosent ufør.

 2014 ble Oddekalv ilagt 50.000 kr i bot etter et stunt fra 2011 hvor han sprøytet en melkeblanding mot et oppdrettsanlegg fra båten “Miljødronningen”.

På forhånd hadde han varslet media om at han kom til å sprøyte rotenon, noe som i så fall ville ha drept de 770.000 ørretene som var i oppdrettsanlegget.

Oddekalv uttalte i 2015 at han tror på “chemtrails”, konspirasjonsteorien om at noen i hemmelighet oversprøyter befolkningen med skadelige kjemiske stoffer fra fly.

Han har også stilt seg kritisk til vaksiner.

Kurt Willy Oddekalv døde 11. januar 2021 etter å ha gått gjennom isen på Bahusvatnet ved Bergen.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!