Hurtigruten opererer med “slavelønninger” på ekspedisjonsskip

Illustrasjonsfoto
(Artikkelen er sist oppdatert: fredag, 11 ,sep, 2020 20:47)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Hurtigrutens ekspedisjonsskip drives av sjøfolk fra Filippinene med lønninger helt ned mot  utrolige 35 kroner i timen. Selskapet avviser kritikken.For en månedslønn på 10.000 kroner skal sjøfolkene måtte jobbe åtte måneder i strekk om bord. Kursen på Amerikanske dollar svinger veldig for tiden. Utfra dagens kurs har de om bord med lavest lønn ca 35 kroner i timen. Det var NRK som omtalte denne saken først.

I følge dokumenter NRK refererer fra, skal sjøfolkene ha jobber i oppvasken, i messa, med servering eller renhold av lugarene på cruisebåtene til Hurtigruten. I dag har rederiet fire slike skip. På et av skipene er 123 av 196 ansatte om bord fra Filippinene. Flere av disse skal altså motta en lønn på ca 35 kroner pr time.

“Dette er det jeg kaller en slavekontrakt. Her legges det opp til en kynisk utnyttelse av ansatte fra lavkostland, som slik bidrar til Hurtigrutens lønnsomhet”

sier Thomas Benson, som er advokat og partner i Angell Advokatfirma og universitetslektor ved Nord universitet til statskanalen.

Hurtigruten mottar 5,12 milliarder kroner i statlig støtte til driften for perioden 2012–2019. Eventuelle støtteordninger i forbindelse med koronautbruddet er ikke tatt med i denne summen.

“Å omtale dette som slavekontrakter er direkte useriøst og en forvrengning av virkeligheten. Advokaten må ha fått feil premisser fra journalisten for å uttale seg. Eller så har han ikke god nok innsikt i internasjonal skipsfart”.

sier Tarjei Kramviken, som er pressevakt i Hurtigruten til NRK.

I følge fagbladet Frifagbevegelse  er grunnlønnen for en servitør 2.487 dollar i måneden på tariffavtalen som gjelder NOR-registrerte skip, mens på NIS-registrerte skip er den på 858 dollar for utenlandsk mannskap.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!