Stor sannsynlighet for brexit uten avtale for Storbritannia

(Artikkelen er sist oppdatert: fredag, 11 ,des, 2020 14:05)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Storbritannias statsminister Boris Johnson sier i kveld at det er «stor sannsynlighet» for at Storbritannia ikke kommer fram til en handelsavtale med EU. Får de ingen avtale, mister Storbritannia alle fordelene de har hatt ved å være med i EU. 

Johnson sier at  “nå er tidspunktet” da næringslivet og befolkningen må forberede seg på at det ikke blir noen avtale.

Statsminister Boris Johnson

Statsministeren sier også at forhandlingene med EU fortsetter, men toner ned forventningene til at de skal komme i mål.

Det kom ikke til noe gjennombrudd under samtalene med EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, i Brussel i går.

For de andre EU landene er det ikke så viktig å få til en avtale mellom Storbritannia og EU, siden Storbritannia utvilsomt er den parten som har hatt størst fordel av ett medlemskap, noe som har gjort forhandlingene svært vanskelige for Storbritannia.

Boris Johnson anklager EU for å ville “straffe” Storbritannia dersom landet ikke tilpasser seg det som måtte komme av nye lover i EU, skriver nyhetsbyrået AFP.

Overgangsperioden etter brexit går ut ved nyttår. Storbritannia har hatt et år på seg til å komme fram til en handelsavtale som skal gjelde fra 1. januar 2021 etter at de forlot EU for snart ett år siden.

Så langt har de ikke klart å komme til enighet, og det går derfor mot en såkalt “Hard Brexit”, noe som i verste fall kan føre til blant annet kø og kaos på grenseoverganger mellom EU og Storbritannia.

Landbruket vil rammes hardt

Britiske småprodusenter frykter nå å miste markedsadgangen sin til det viktigste markedet, Europa. Et eksempel på dette er den berømte britiske Stilton-osten.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!