Jon Herwig Carlsen er død. Han var en bauta i kommentator-bua

(Sist oppdatert: tirsdag, 12 ,apr, 2022 16:01)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Jon Herwig Carlsen døde 10. april 2022 etter ett lengre tids sykeleie. Han sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg, opplyste sønnen Jon Christian Herwig Carlsen til NRK.

Jon Herwig Carlsen var ansatt i NRK mellom 1967 og 2007, og som frilanser til 2012. Han kommenterte skiskyting, langrenn, skihopping, ishockey, motorsport, seiling, padling, roing, sykling og curling, og var programleder for sports- og trafikksendinger i fjernsynet.

Carlsen vokste opp på Kampen i Oslo, utdannet seg som lærer, og jobbet som lærer på Kampen skole. Han var også norgesmester i både ishockey og håndball; han ble juniornorgesmester i ishockey i 1955, for Gamlebyen IF, og norgesmester i håndball utendørs i 1962 og innendørs i 1963 for Grønland IF.

Carlsen begynte i NRK TV som trafikkmedarbeider i 1967, og ledet da programmet Trafikkposten.

Carlsen kommenterte langrenn og skiskyting i OL og VM fra 1970-tallet. Frem til 2008 kommenterte han sammen med Kjell Kristian Rike.

Vi glemmer ikke limerickene

En sentral del av sendingene var Carlsens opplesning av limericks. «Nordigarden», som er et pseudonym som benyttes av Per Nørgaard Sørensen, var limerick-leverandør for Jon Herwig Carlsen, på hobbybasis. Samarbeidet begynte så smått i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Sammen har de to gitt ut boken Poeski for sportsidioter.

I tiden før Kjell Kristian Rike ble langrenns-kommentator, kommenterte Carlsen som regel idrettsgrenen sammen med Rolf Hovden.

Etter at Rike døde i 2008 ble Andreas Stabrun Smith hans nye kommentator-makker i skiskyting. Carlsen hadde sin siste sending som skiskytter-kommentator 18. mars 2012, som var sesongavslutning. Senere samme år kommenterte han seiling under OL i London 2012.

I tolv år kommenterte Carlsen skihopp sammen med Arne Scheie.

Jon Herwig Carlsen har også kommentert ishockey, motorsport, seiling, padling, roing, sykling og curling for NRK, samt vært programleder for sportssendingene i fjernsynet.

Under Gullruten 2007 fikk Carlsen og Rike hedersprisen for sin innsats som sportskommentatorer på NRK.

Carlsen var også fast speaker under Asker herrelags hjemmekamper på Føyka stadion.

Den folkekjære sportskommentatoren og TV-personligheten ble 84 år.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!