Moskva-politikere ber Putin om å gå av

(Artikkelen er sist oppdatert: tirsdag, 13 ,sep, 2022 12:22)

TV-ankeret Dmitrij Kiselyov åpnet søndagens sending med å si at det hadde vært en svært vanskelig uke ved fronten. Han rapporterte at russiske styrker hadde blitt nødt til å flykte fra tidligere «frigitte områder» på grunn av press fra overlegne fiendtlige styrker.

Den tidligere politikeren Boris Nadezhdin har oppfordret til umiddelbare fredssamtaler da han var gjest på et talkshow på kanalen NTV.

Nadezhdin uttalte at Putin har blitt villedet av sine rådgivere til å tro at Ukraina ville overgi seg umiddelbart.

Også i Russiske aviser er det nå tegn til kritikk.

Nezavisimaja Gazeta poengterer at forsvarsdepartementet har unnlatt å kommentere «ekstremt opprørende rapporter» fra Ukraina overfor dem i dagevis.

Avisen legger til at samtidig som ukrainske styrker nærmer seg Russlands vestlige grense, har den russiske militærledelsen arrangert en årlig øvelse for 50.000 tropper lengst øst i landet.

Lokalpolitikere ber Putin gå av

Lokalpolitikere i Moskva og St. Petersburg har undertegnet et opprop der de ber Russlands president Vladimir Putin gå av «av hensyn til den nasjonale sikkerheten», melder blant andre Moscow Times.

«President Putins handlinger er ødeleggende for Russlands fremtid og dens borgere. Vi krever at Vladimir Putin går av som president for Den russiske føderasjonen», står det i oppropet som ble offentliggjort gjennom Twitter på mandag.

Det er Ksenia Torstrem, folkevalgt for bydelen Semenovskyj i St. Petersburg, som har publisert meldingen på Twitter.

Oppropet er undertegnet av 19 ulike lokalpolitikere fra St. Petersburg og Moskva, og oversatt (Google translate) sier meldingen følgende:

Mundeps krever Putins avgang Kommunale varamedlemmer fra 18 forskjellige distrikter i Moskva, St. Petersburg og Kolpino krever Putins avgang. Teksten i begjæringen er kortfattet og “miskrediterer” ingen. Er du mundep og vil være med er du velkommen.

Det fulgte også med en invitasjon til andre lokalpolitikere om å slutte seg til kravet om Putins avgang.Ifølge Torstrem vil ytterligere 84 skrive under oppropet og sjekker nå ut at navnene er ekte.

Vil stille Putin for riksrett

I St. Petersburg-bydelen Smolninskij skal syv representanter, etter en avstemning i det lokale bydelsrådet, ha gått sammen om å skrive et brev til Statsdumaen,  med krav om å stille Putin for riksrett.

De mener presidenten har begått forræderi mot fedrelandet.

Ifølge brevet til Statsdumaen anklager de Putin for å være ansvarlig for at unge soldater dør i krigen, for at Russlands økonomi ødelegges, for at NATO utvides og for at Ukraina mottar moderne våpen fra Vesten.

De syv representantene som stemte for riksrettskravet ble nærmest umiddelbart kalt inn til politiavhør, anklaget for å vanære det russiske militæret. Alle de syv er nå løslatt, men flere av dem kan trolig vente seg bøter.

“Det finnes ikke presedens for å dømme noen for å sende et forslag til et statlig kammer. Russisk lov utelukker den muligheten”, hevder Dmitrij Paljuga, en av de syv, og står fast på at de har gjort det rette.

– Vi ser ikke på utvidelsen av NATO som en direkte trussel til Russland, men vi forsøker å appellere til ulike grupper i Russland med ulike argumenter, for å overbevise dem om at hele denne krigen må ta slutt, sier Juferjev til Deutsche Welle, hvor de ble intervjuet i helgen.

De sier mange russere er kritiske til krigføringen i Ukraina og det som skjer i Russland under Putins stadig mer autoritære styre. Og at det er viktig å vise folk at det finnes politikere som deler dette.

Et lokalråd i hovedstaden Moskva har også vedtatt kritikk av Putin.

«Dine synspunkter og din styringsmodell er håpløst utdatert og hindrer utvikling av Russland og dets borgere» heter det i kritikken.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!