Stor politiaksjon på Kongsberg: – Flere skadde og omkomne personer

(Artikkelen er sist oppdatert: onsdag, 13 ,okt, 2021 23:24)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Sist oppdatert kl 22:57

Flere personer er skadet og drept etter at en mann skjøt rundt seg, blant annet inne i en Coop-butikk med pil og bue i Kongsberg onsdag kveld.

Hendelsene knytter seg blant annet til en Coop Extra-forretning i Kongsberg sentrum.

Det var klokken 18.13 som politiet fikk inn flere meldinger fra personer i Kongsberg sentrum om at en person beveget seg rundt med et våpen. Våpenet skal ha vært en pil og bue.

– Det er flere skadde og også omkomne, sier politisjef på Kongsberg, Øyvind Aas, på en pressekonferanse onsdag kveld. Gjerningsmannen har beveget seg rundt med et våpen, og det er derfor flere åsteder, opplyser Aas.

Politiaksjonen fortsetter med full styrke. Et ukjent antall politibiler, ambulanser, brannbiler, politibiler på Vestsiden. Også beredskapstroppen «Delta» er på stedet. Dette er den norske Politi- og lensmannsetatens spesialtrente innsatsstyrke.

En av pilene som ble brukt av gjerningsmannen.
Foto: innsendt

– Vi bistår med nasjonale bistandsressurser som politihelikopter, bombegruppe og mannskaper fra Beredskapstroppen, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt.

– PST er orientert. Vi er i tett dialog med ordinært politi, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen

Statsminister Erna Solberg kalte onsdag kveld inn til pressekonferanse.

Hun omtalte angrepet slik:

“Gjerningsmannen har gjennomført fryktelige handlinger mot flere personer. Hendelsene ryster oss”

Hun sa også at det er for tidlig å si om det er et politisk motivert angrep, og at politiet vurderer om det er snakk om terrorangrep.

Solberg understreket under pressekonferansen at:

“I mange land over lang tid har organiserte angrep blitt avverget på grunn av godt politiarbeid, men at dette med enkeltpersoner er vanskelig. Om dette er en slik situasjon må vi vite mer om først.”

Politisperringer på Kongsberg
Foto: innsendt

Justisminister Monica Mæland sier at politiet over hele landet har fått midlertidig ordre om å være bevæpnet, og at påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre er varslet.

Kommunen har opprettet krisestab, og det er et mottak på Gyldenløve hotell for de som trenger støtte fra kommunen. På mottaket er kommunens psykososiale team på plass.

SISTE:
Politiet utelukker ikke terror – NRK melder at minst fem skal være drept.

Pressemelding fra Politiet kl 22:01

 

Klokken 18.13 fikk politiet flere meldinger fra personer i Kongsberg sentrum at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue.

Politiet kan dessverre bekrefte at det er omkomne. Flere skadde er fraktet til sykehus for behandling.

Mannen er pågrepet, og det er i øyeblikket ikke aktivt søk etter flere personer.

– Situasjonen var uoversiktlig, og vi fikk raskt flere ressurser til stedet. Ut fra de opplysningene vi har nå, så er dette en person som har utført disse handlingene alene, sier politiinspektør Øyvind Aas i Sør-Øst.

Personen som er pågrepet er en mann, og han er kjørt til Drammen politistasjon.

– Det er fortsatt stor politiaktivitet i området. Det skyldes at gjerningspersonen har beveget seg over et stort område, og vi jobber nå blant annet med å sikre spor, og innhente mest mulig informasjon om det som har skjedd, sier Aas.

Kongsberg kommune er varslet og har satt kriseteam, og bistår av oppfølging av de som trenger det.

Det er dessverre lite informasjon politiet kan dele om selve hendelsesforløpet nå. Vi vil komme tilbake til dette når vi har et bedre overblikk over situasjonen.

 

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!