Nick Ut, kjent for bildet “Vietnam Napalm”/”The Terror of War” er tildelt “National Medal of Arts”

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 14 ,jan, 2021 08:36)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


National Medal of Arts, som nå altså er tildelt Nick Ut, er den høyeste utmerkelsen gitt til kunstnere av styresmaktene i USA. Nominasjoner inngis til det nasjonale kunstrådet (The National Council on the Arts). Den rådgivende komiteen gir deretter forslag/anbefalinger til det hvite hus, og den amerikanske presidenten gir deretter utmerkelsen.

“Vietnam Napalm”/”The Terror of War”
9 år gamle Phan Thị Kim Phúc løpende naken på en vei etter å ha blitt alvorlig forbrent på ryggen av napalm i Vietnam
Foto: Nick Ut (Huỳnh Công Út) / The Associated Press

Fotografiet til venstre ble tatt 8. juni 1972, etter at sydvietnamesiske fly slapp en napalmbombe på landsbyen Trảng Bàng, som var blitt angrepet og okkupert av nordvietnamesiske styrker.

Den avbildede jenta var del av en gruppe sivile landsbyboere og sydvietnamesiske soldater som flyktet fra landsbyens caodaitempel til trygge områder holdt av sydvietnamesiske styrker.

Piloten fra Syd-Vietnams flyvåpen misoppfattet gruppen som fiendtlige soldater og gikk inn for angrep. Bombeangrepet drepte to av jentas familiemedlemmer og to andre landsbyboere.

Jenta fikk tredjegradsforbrenning etter at klærne tok fyr.  Nick Ut tok med seg den 9 år gamle Phan Thị Kim Phúc, som var alvorlig brannskadd, og sørget for medisinsk behandling for henne.

Nick Ut, fotografen som sto bak, ble belønnet med en Pulitzerpris for dette ikoniske og verdenskjente bildet, Han er nå også tildelt USAs nasjonale kunstmedalje, “National Medal of Arts“, som er en pris/utmerkelse og tittel, opprettet av nasjonalforsamlingen i USA i 1984, med hensikten å hedre kunstnere.

Prisen ble først utdelt i 1985. Fotoet vant også World Press Photo of the Year i 1972.

National Medal of Arts, som nå altså er tildelt Nick Ut, er den høyeste utmerkelsen gitt til kunstnere av styresmaktene i USA. Nominasjoner inngis til det nasjonale kunstrådet (The National Council on the Arts). Den rådgivende komiteen gir deretter forslag/anbefalinger til det hvite hus, og den amerikanske presidenten gir deretter utmerkelsen.

Prisen skulle egentlig utdeles i mars i fjor, men ble utsatt på grunn av pandemien.

Hvem er Nick Ut?

Han ble født i Long An , Vietnam datidens Fransk Indokina, og begynte som 16 åring å ta bilder for Associated Press. Dette skjedde ikke lenge etter at hans eldre bror Huynh Thanh My , en annen AP-fotograf, ble drept i Vietnam. Nick Ut selv ble såret tre ganger i krigen. Han har siden jobbet for Associated Press i Tokyo, Sør-Korea og Hanoi og opprettholder fortsatt kontakt med Phan Thị Kim Phúc , som nå er bosatt i Canada.

Før han leverte filmen med Phan Thị Kim Phúc-bildet, tok han henne med til sykehus. Publiseringen av bildet ble forsinket på grunn av AP-byråets debatt om å overføre en naken jentes bilde over ledningen:

En redaktør ved AP avviste bildet av Kim Phuc som løp nedover veien uten klær fordi det viste frontal nakenhet. Bilder av nakenbilder i alle aldre og kjønn, og spesielt frontvisninger, var et absolutt nei-nei i Associated Press i 1972.  Horst argumenterte ved telex med hovedkontoret i New York at det må gjøres et unntak, med kompromisset som ingen nærbilder av jenta Kim Phuc alene ville bli overført. New York-billedredaktøren, Hal Buell , var enig i at nyhetsverdien av fotografiet overstyrte eventuelle forbehold om nakenhet.

Nick Ut

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!