Tidligere utlendingsminister Inger Støjberg stilles for riksrett

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 14 ,jan, 2021 10:17)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Partiet De konservative i Danmark har stemt ja til at tidligere utlendingsminister Inger Støjberg stilles for riksrett.

Forslaget begrunnes i en ulovlig instruks fra 2016 om at alle asyl-par hvor den ene var under 18, skulle adskilles ved ankomst til Danmark.
Med sosialdemokratenes stemmer ble det nå flertall i Folketinget for å innlede den første nasjonale domstolen på mer enn 25 år.

Statsminister Mette Frederiksen understreker at dette er en veldig alvorlig beslutning.

Den Danske statsminister Mette Fredriksen
Foto: News Øresund – Johan Wessman ©

“En statsrett er – og det må være – det siste og mest ultimate verktøyet i Folketingets parlamentariske kontroll over en regjering. Det er derfor en avgjørelse som krever nøye og grundig behandling og en avgjørelse som skal baseres på en klar, uavhengig og grundig saksframstilling og vurdering. Den er nå tilgjengelig i form av Instruksjonskommisjonens delrapport og den påfølgende vurderingen som foreligger fra de uavhengige advokatene som er bedt om å gi Folketinget råd i saken, «sier hun i en pressemelding.

Stilles for Riksrett: Inger Støjberg

Kommisjonen fant ikke noe grunnlag for å konkludere med at Inger Støjberg direkte hadde gitt en ordre til tjenestemennene om å iverksette ett ulovlig administrasjonsvedtak, men tjenestemennene handlet i samsvar med Inger Støjbergs “uttrykte ønske”, – et ønske som Inger Støjberg opprettholdt til tross for flere muntlige advarsler .

Argumentasjonen hennes har alltid vært at hun ønsket å beskytte de såkalte “barnebrudene”, selv om de i de fleste tilfeller var store tenåringsjenter hvis ektemenn bare var noen få år eldre, og som etter eget utsagn ønsket å bo sammen.

Totalt 23 asylpar, der jenta var 15-17 år, ble skilt fra menn i alderen 18-32 år. Flere av parene hadde flyktet fra krigen i Syria og hadde små barn eller forventet et barn sammen.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!