12–13 år gamle jenter selger nakenbilder på nett. Politiet ber foreldre ta ansvar

Illustrasjonsfoto (Avbildet person er over 18)
(Sist oppdatert: fredag, 16 ,okt, 2020 14:42)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Dei siste månedene har politiet avdekket at unge jenter selger nakenbilder av seg selv til voksne menn. De yngste jentene er helt nede i 12–13 års alderen.Slike bilder regnes som overgrepsbilder og barneporno, siden jentene er under 18 år, som er grensen for å lovlig kunne ha slike bilder. For de som ber om slike bilder, kan derfor konsekvensene bli store med tanke på straff.

Politiet sier at det er en del unge jenter som selger/tilbyr ulike seksualiserte bilder. De går aktivt ut mot menn og får vippset penger for bildene. Andre ganger er det menn tar direkte kontakt med jenter og vil kjøpe bilder.

Den siste tiden har politiet over heile landet sett en økning i antall slike saker.

Det er per definisjon foreldrene som eier mobiltelefonen og slik sett kan ta litt mer kontroll. Samtidig er dette er ett vanskelig tema i forhold til privatlivets fred, som selvsagt ungene har krav på. Det kan derfor være vanskelig å vite hvor langt man kan gå som foreldre. Det må man nesten kjenne på selv.

Ofte kommer man langt dersom man har et godt og tillitsbasert forhold med de unge, slik at de ikke er redd for å snakke med foreldrene sine om alt, men av erfaring snakker vi ofte med foreldre som føler de har ett slikt forhold overfor barna, samtidig som barna klart gir uttrykk for at de ikke tør å snakke med foreldrene om absolutt alle ting.” sier en ungdomsarbeider vi har snakket med.

Det finnes mange eksempler på hvor unge har vært på fest uten foreldrenes viten, og ikke tør å reise hjem av frykt for å få kjeft, til tross for at foreldrene mener at ungene kan snakke med de om absolutt alt, og har ett godt tillitsforhold.” tilføyer han, og avslutter med:

“Som forelder/foresatt må man engasjere seg i ungdommenes liv, og ikke være naiv. Det må bli rådet de voksne tar inn over seg.”

Når voksne kjøper seksualiserte bilder av mindreårige, blir det juridisk sett regnet som overgrep.

Strafferammen for hvert tilfelle er inntil ett års fengsel.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!