Fritidsklubbene corona-stenges i Oslo, som også innfører rødt smittevernnivå i ungdomsskolen

Coronatrusselen henger tungt over Oslo
(Artikkelen er sist oppdatert: mandag, 16 ,nov, 2020 20:07)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Forbudt med all innendørs organiserte fritidsaktiviteter for ungdom. Dermed der det ut til at Oslo kommune har måttet ta den tunge avgjørelsen som helsemyndighetene har forsøkt å utsette i det lengste, nemlig å skåne barn og unge mest mulig fra innskrenkende smitteverntiltak.

Det ble klart da Oslo kommune i dag la frem de nye smittevernstiltakene for Oslo. Ikke uventet er det blant de unge som smitten nå sprer seg raskest. Alle som har observert en skolegård, ikke bare i Oslo ville ha forventet dette, da det er lite “metere” å se.

Tvert i mot, ett raskt blikk inn i en nærmest hvilken som helst skolegård avslører at aktiviteten er akkurat slik den var før pandemien brøt ut. Det er rett og slett ingen som bryr seg, eller så har de bare glemt at coronaen eksisterer.

Idretten får enkelte unntak

Idrett er også ett område hvor smitten lett kan spre seg, og derfor er det innført forbud også der.  Det kan riktignok virke underlig at det innføres forbud mot innendørs breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år, altså den sunnere delen av idretten, mens toppidretten for de under 20 år får fortsette som normalt.

Lavterskeltilbud til ungdom rammes hardt.

Fritidsklubbene rammes hardt, igjen. Fritidsklubbene som er ett lavterskeltilbud, kanskje først og fremst rettet mot de ungdommene som ikke deltar i annen aktivitet, må nemlig stenge ned sin ordinære virksomhet.

Her er tiltakene som innføres:

  • Forbud mot innendørs organiserte fritidsaktiviteter for ungdom mellom 13 og 19 år. Det vil ramme kor, korps, teater, speider, dans og annet lignende organisasjonsliv. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder.
  • Forbud mot innendørs breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder eller utendørsidretter. Forbudet vil heller ikke gjelde de som driver med toppidrett, men er under 20 år.
  • Fra gult til rødt nivå i smitteverntiltak på skoler med ungdomstrinn. Det innebærer blant annet at elevene deles inn i mindre kohorter og at kontakt mellom kohortene skal unngås. Det vurderes fra skole til skole om det skal bli begrensninger i oppmøte og ulike oppmøtetider for elevene.
  • Fritidsklubbers ordinære virksomhet stenges. Oslo kulturskole stenges for elever som er over barneskolealder. Det vil fortsatt være mulig å ha et svært begrenset tilbud under strenge smittevernregler med adgangsbegrensning, avstandsregler, gruppestørrelse og krav om munnbind.

 

“Vi skulle gjerne ha skånet fritidsaktivitetene for barn og unge fra nedstenging, men med dagens situasjon er det ikke mulig”

Raymond Johansen Byrådsleder i Oslo.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!