Pass-produsent saksøkt for salg av våpen.

(Artikkelen er sist oppdatert: fredag, 17 ,jun, 2022 15:34)

Selskapet Thales, som blant annet produserer pass til Norge, er saksøkt for salg av våpen som brukes i krigen i Jemen. Det er ikke første gang dette selskapet skaper overskrifter i media. Selskapet ble vurdert som den dårligste kandidaten da Norge skulle få ny leverandør av pass og ID-kort. De sikret seg likevel kontrakten ved å kjøpe opp vinneren av anbudskonkurransen.

Nå er de i følge nyhetsbyrået AP, saksøkt av frivillige organisasjoner for salg av våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. De frivillige organisasjonene anklager selskapene Dassault Aviation, Thales Group og MBDA France for å selge våpen og utstyr til koalisjonen ledet av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater siden 2015, til tross for omfattende bevis på våpnene ble bevisst brukt mot sivile mål.
Det skal i følge nyhetsbyrået være Det europeiske senteret for konstitusjonelle og menneskerettigheter ECCHR, Sherpa og den lokale jemenittiske menneskerettighetsgruppen Mwatana, støttet av Amnesty International, som står bak søksmålet.

I ett tilsvar til avisen Vårt Land (betalingsmur) sier kommunikasjonssjef Camille Heck i Thales Groups forsvarsdivisjon at “Thales overholder alle gjeldende lover og forskrifter om eksportkontroll strengt. Denne policyen er en del av en omfattende tilnærming til etisk praksis og bedriftsansvar som innfrir de strengeste industristandardene”.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.