Rettsaken om løslatelse av terroristen Fjotolf Hansen er i gang.

(Sist oppdatert: tirsdag, 18 ,jan, 2022 15:32)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Med lapper påført nazipropaganda på dressen og en veske han bar, ankom terroristen gymsalen i Skien fengsel, for anledningen omgjort til provisorisk rettsal, klokken 09.58 i dag, før han gjorde nazihilsen til rettens medlemmer og pressen.
Fjotolf Hansen, tidligere Anders Behring Breivik har bedt om å bli prøveløslatt, siden minstetiden på forvaringsstraffen er over.

Tegning av terroristen Fjotolf Hansen av Solarislv

Før Hansen satte seg på plassen sin i lokalet, viste han fram en plakat med teksten «Stop your genocide against our white nation», en kjent frase fra en konspirasjonsteori som florerer blant høyreekstreme.
De færreste tror nok at Fjotolf Hansen ville blitt satt fri før denne noe spesielle ankomsten, og spørsmålet blir nå om retten nå tror at han er ufarlig nok til at han trygt kan slippes ut i samfunnet igjen.
Det er nemlig spørsmålet retten må ta stilling til.
Er terroristen som drepte 77 mennesker 22. juli 2011, fortsatt så farlig at samfunnet trenger ekstra beskyttelse mot ham, eller kan han settes på frifot.

3FM-Norge har besluttet som hovedregel å ikke vise bilder av Hansen/Breiviks høyreekstreme budskap og nazihilsener. Vår redaksjon er tydelige på at 3FM-Norges dekning ikke skal bære preg av å være noen som helst talerstol for terroristen.

Forklaringen

I sin innledende forklaring sa Fjotolf Hansen at han nå tar avstand fra all vold og terror.

«Jeg ber om forståelse for det, at man kan være nazist uten å være militant. Jeg tar i dag sterk avstand fra vold og terror samt objektivene i manifestet. Jeg gir dere herved mitt æresord på at dette er bak meg for all tid»

Fjotolf Hansen / Anders Behring Breivik

Hansen forklarte videre at han enten vil kjempe for noe han kalte sivil «kreativitet i den nordiske motstandsbevegelse de neste 50 årene» eller å starte sin egen ikke-militante nasjonalistbevegelse i Europa, og tilføyde «Om retten krever at jeg sier fra meg politikk er jeg villig til å gjøre det. Jeg er villig til å gjøre alt retten krever».

I retten i dag fremsatte Hansen også en ytring som fremstår som en trussel:

«Fengsel for meg er ikke straff, straffen for meg starter først etter prøveløslatelse. Jeg tilgir dere om dere tilgir meg. Ytre høyre vil ikke vise dere nåde i fremtiden, om dere ikke viser ytre høyre nåde»

Fjotolf Hansen / Anders Behring Breivik

I følge NRK var terroristen tydelig opptatt av oppmerksomhet og skal flere ganger ha gått frem til tilstedeværende presse og vist frem det han hadde skrevet.

Etter at han hadde vist fram teksten, skal han ha spurt om noen hadde spørsmål.

Da en av journalistene spurte om han angret på det han gjorde 22. juli 2011, svarte han ikke direkte, men skal ha kommet med nazistiske synspunkter og et lengre politisk budskap om borgerkrig i Europa.

 

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!