Snåsamannen er død

(Sist oppdatert: fredag, 18 ,jun, 2021 12:42)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, ble født 11. april 1926, og var kjent som angivelig synsk og helbreder med såkalte «varme hender». Gjerstad var fra Snåsa i Trøndelag, og var kjent som «Snåsamannen», eller som «Snåsakallen» («Snåsakaill’n»).

Gjerstad ble født i enkle kår og fikk bare fem års skolegang, han kom til verden som nummer seks i søskenflokken som etterhvert skulle bli åtte barn. Han har arbeidet på Snåsa meieri og 16 år som klokker i Den norske kirke. Gjerstad har skrevet flere lokalhistoriske bøker, i tillegg til selvbiografier. Han har vært lokalpolitiker, blant annet varaordfører for Arbeiderpartiet.

Gjerstad kunne fortelle at han alt som barn skjønte at han hadde evner utenom det vanlige. Han sa at det gikk synskhet i slekten hans og denne evnen til å se var sterk hos ham selv. I tillegg hevdet han å kunne kurere folk. Han fortalte videre at han lenge prøvde å skyve bort evnene som tidvis var tunge å leve med. Men som 21-årig soldat i Tysklandsbrigaden ble han spådd av en eldre kvinne han tilfeldig møtte at han ville bli kjent over hele Norge gjennom å hjelpe folk.

Siden har han behandlet tusenvis av mennesker gjennom femti år – og angivelig helbredet mange av dem med sine varme hender og diagnostiserende synskhet.

Gjerstad har avslått å la seg teste av «vitenskapsfolk eller annen ekspertise». Hans påståtte evner er derfor ikke påvist utover anekdoter om helbredelser og spådommer. Til tross for at det er anslått at han har behandlet 50 000 personer er det få registrerte tilbakemeldinger på ham i NAFKAMs register for eksepsjonelle sykdomsforløp. Gjennomganger av hans spådommer har vist at han ikke treffer bedre enn hva man kunne forvente av ren gjetning. Norske forskere er skeptisk til ham og til den ukritiske responsen i norsk medier. Den amerikanske skeptikeren James Randi tilbød Gjerstad en million dollar premie hvis han kunne demonstrere sine evner under kontrollerte forhold.

En rekke kjente personer har søkt hjelp hos Gjerstad, blant annet skal Petter Northug ha søkt hjelp hos ham per telefon under Tour de Ski i 2009. Bjarne Håkon Hanssen fikk samme år kritikk fordi han som helseminister uttalte at Snåsamannen hadde kurert hans sønn for kolikk i 1997.

Joralf Gjerstad har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv. Han ble i 2006 utnevnt til årets trønder av NRK Trøndelag. Høsten samme år sendte NRK en egenprodusent dokumentarfilm om ham med tittelen Kjenner du varmen?. Høsten 2008 utgav Ingar Sletten Kolloen biografien Snåsamannen. Boka ble en bestselger etter få uker, og førte til at Gjerstad ble kjent utenfor Trøndelag. I 2012 kom en bok som går kritisk gjennom hans virke: Profeten fra Snåsa av Ronnie Johanson. Denne konkluderer med at han ikke er synsk, men at resultater er bare kroppens selvhelbredende evner, placeboeffekt.

I januar 2016 hadde Margreth Olins dokumentarfilm Mannen fra Snåsa premiere. Ifølge økonomitidsskriftet Kapital, har forlag, bokhandlere, forfattere, regissører, filmselskap og kinoer hatt en omsetning på 120 millioner kroner knyttet til merkevaren Snåsamannen.

Joralf Gjerstad døde den 18 Juni 2021 95 år gammel.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!