Flytypen som styrtet i Beiarn har så langt vært involvert i 28 ulykker.

V-22 Osprey
Foto: Theodor Haugen, Forsvaret
(Sist oppdatert: lørdag, 19 ,mar, 2022 14:01)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Flyet som styrtet i Beiarn i Nordland, skal ha vært av typen Bell-Boeing V-22 Osprey, og vært involvert i så mange som 28 ulykker siden den ble tatt i bruk i 2007, ifølge Aviation Safety Network.

Seks av ulykkene har så langt krevd mange menneskeliv. Gjennom årene har over 40 personer har mistet livet i Osprey-ulykker etter at flyet ble tatt i bruk. Den hittil siste av ulykkene med flytypen er flyet som styrtet fredag kveld i Gråtådalen i Beiarn. Det var fire personer om bord i flyet. Alle er bekreftet omkommet. Flyet deltok på Nato-øvelsen Cold Response, og tilhørte den amerikanske marinen.

Bell Boeing V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt (VTOL) eller på en kort rullebane (STOL) som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Det amerikanske marinekorpset er den forsvarsgrenen som har ansvaret for utviklingen av luftfartøyet. Korpsets versjon, MV-22, er et taktisk transportfartøy for tropper, utstyr og forsyninger i stand til å operere fra skip. Den amerikanske marinens versjon, HV-22A, bygges for søk og redning i strid, innsettelse og uthenting av spesialstyrker og logistikkstøtte til flåten. Den tredje versjonen, CV-22, brukes av det amerikanske luftforsvaret for spesialoperasjoner og søk og redning i strid.

osprey betyr vanligvis «fiskeørn».

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!