Kommuner ønsker ny kraftlinje. Vil ødelegge viktig kulturhistorie.

DI3 på Fagernes
Foto: Phil Richards
(Artikkelen er sist oppdatert: søndag, 24 ,jul, 2022 23:17)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Ordførere i seks kommuner på Østlandet vil rasere resten av Valdresbanen, til tross for at en bedrift, Valdresbanen A/S, og en frivillig organisasjon, Nye Valdresbanen, jobber hardt for å bevare denne historiske jernbanestrekningen.

Bakgrunnen er at kraftlinjen mellom Åbjøra i Valdres og Gjøvik i følge nettselskapet Elvia må byttes ut, etter at den ble satt opp for 60–70 år siden. Nå ønsker ordførerne å rive banelegemet som representerer en viktig bit av norsk samferdsels-historie, for å legge strømkabel i jernbanetraseen.

Ola Tore Dokken er ordfører for Senterpartiet i Nordre land, og en av de som ønsker å fjerne samferdsels-historie for blant annet å kunne selge strøm ut fra kommunen. Vi har ønsket å stille noen spørsmål til ordføreren, men han har ikke svart på våre henvendelser. Noen av spørsmålene vi ønsket svar på er gjengitt her:

  • Hvordan kan Senterpartiet gå i mot bevaring av kultur-verdier i distriktene?
  • Har ordførerens ønske om å ikke bygge kraftlinjer gjennom skog noen sammenheng med mulige egeninteresser, eller kollegers egeninteresser i skogsdriften?
  • Hvorfor ønsker ordføreren å velge den klart dyreste løsningen, noe forbrukerne må betale for gjennom økt nettleie?
  • Hvorfor virker det som om ordføreren ikke ser verdien Valdresbanen representerer gjennom fremtidig turist-tog og dresin -utleie?

Dette er noen av spørsmålene vi har forsøk å få svar på, men vi har ikke mottatt noe tilsvar på dette. Da saken er såvidt viktige lar vi spørsmålene foreløpig stå åpne, og valgte å publisere saken uten å ha mottatt tilsvar.

Et tilsvar vil naturlig nok publiseres her, når/hvis det kommer.

Mye dyrere, du og jeg må betale

Prosjektleder i Elvia, Jan Olav Grønvold, sier det blir mye dyrere å legge kablene i bakken i stedet for å ha kabler i luften.

Den regningen er det folket som får, om ordførerne får det som de vil.

 

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!