Ekstremværet Frank er på vei, RØDT farevarsel utstedt for deler av Nord-Norge.

Screendump: Yr.no
(Artikkelen er sist oppdatert: onsdag, 20 ,jan, 2021 12:47)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Fra torsdag ettermiddag øst og sørøstlig storm med ekstremt kraftige vindkast lokalt på 35-50 m/s.
Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel for ekstremt kraftige vindkast på 35-50 m/s lokalt for Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms siste del av torsdag og første del av fredag. Det blir også svært kraftige eller kraftige vindkast i tilgrensende områder.

På grunn av stor trykkforskjell på kort avstand får man et kraftig øst-sørøstlig vindfelt i Trøndelag og Nord-Norge torsdag og fredag.

Meteorologisk institutt forventer at det vil gi øst-sørøst storm med ekstremt kraftige vindkast på 35-50 m/s lokalt på Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms. Det ventes sterkest vind fra torsdag ettermiddag fram til fredag ettermiddag.

Det vil være store variasjoner i vindstyrke. Noen steder vil få veldig lite vind, mens andre steder får ekstremt kraftige vindkast. I tillegg vil temperaturen på utsatte steder kunne komme ned i -10 til -15 grader. Kombinasjonen storm og lave temperaturer vil kunne gi utfordringer for strømforsyningen, potensiale for stor forfrysningsfare og fare for moderat til sterk ising på skip.

Høytrykket som ligger nordøst for Svalbard har et forventet lufttrykk ved havnivå på rundt 1040 hPa, og et kraftig lavtrykk over Vestlandet har forventet lufttrykk ved havnivå på rundt 955 hPa.

Meteorologisk institutt sier at værsituasjonen minner mye om ekstremværet Ylva i november 2017, men at temperaturen i dette tilfellet er lavere.

Meteorologisk institutt har også utstedt  et oransje farevarsel på øst-sørøst storm og svært kraftige vindkast på 30-40 m/s lokalt på Sør-Helgeland og Namdalen.

For indre strøk av Sør-Trøndelag, Lofoten, Vesterålen og Vest-Finnmark forventer Meteorologisk institutt kraftige vindkast på 27-35 m/s torsdag og fredag, og har derfor utstedt gult farevarsel for dette området.

Store  variasjoner innenfor små områder. Det ventes sterkest vind fra torsdag ettermiddag fram til fredag ettermiddag. Det vil være store variasjoner i vindstyrke. Noen steder vil få veldig lite vind samtidig som andre steder får ekstremt kraftige vindkast. I tillegg vil temperaturen på utsatte steder kunne komme ned i -10 til -15 grader. Kombinasjonen storm og lave temperaturer vil kunne gi utfordringer for strømforsyningen.

Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett. Stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer kan stenges. Takstein og takplater blåser av hus og bygninger. Mange reiser vil kunne få betydelig lenger reisetid. Strømforsyningen lokalt vil bli betydelig påvirket. Mange veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!