Regjeringen ba om unnskyldning til skeive

(Artikkelen er sist oppdatert: onsdag, 20 ,apr, 2022 21:05)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


En samlet regjering står sammen med skeive. Vi skal gjøre vårt for skeives rettigheter og vilkår. Men først og fremst vil vi i dag si unnskyld. Jeg vil på vegne av den norske regjeringen si unnskyld for at skeive personer ble kriminalisert og straffeforfulgt av norske myndigheter, og unnskyld på vegne av det norske fellesskap, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre.
Foto: Sondre Steen Holvik / NTB scanpix Produksjon

Støre sa også “Det er 50 år siden Stortinget avskaffet paragrafen i straffelovens § 213 som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. Regjeringen beklager at skeive ble kriminalisert og straffeforfulgt av norske myndigheter.

Vi snakker ofte og gjerne om at alle skal ha rett til å være den de er, og elske hvem de vil. Men i år er det på sin plass å kikke bakover i historien.

Mellom 1902 og 1950 ble 119 menn i Norge dømt for å ha hatt seksuell omgang med en annen mann. 119 mennesker fikk kjærlighetslivet sitt kriminalisert og straffet. De måtte gjennom rettssaker, domfellelse og soning. De møtte offentlig skam og fordømmelse.

At norske myndigheter straffeforfulgte og dømte 119 mennesker for deres seksualitet og kjærlighetsliv, er i seg selv grunn god nok til å beklage. Men straffelovens paragraf 213 rammet så mange flere. I § 213 slo norske myndigheter fast at homoseksualitet var kriminelt og straffbart.”

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!