Plastposen er bedre for miljøet enn papirposer og bomullsbager

(Sist oppdatert: tirsdag, 20 ,okt, 2020 15:53)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Plastposen er mye bedre enn sitt rykte. En stor dansk miljørapport knuser alle påstander som miljøbevegelsen og miljøvernere har kommet med. Men det er noen forbehold.

Miljøbevisste mennesker, som de fleste av oss jo nå er, har blitt lurt av politikere og forskere med sin sammenblanding av begreper. Hva er forskjell på kamp for miljøet, og kamp for klimaet? Hva med plasten i havet? Vi har jo alle sett skremmende bilder av plastforsøpling, og slik vi vi jo ikke ha det?

Problemet, eller forvirringen dukker opp når vi blander begrep, og tror at klima og miljø er det samme. Klimaet er en del av miljøet, og derfor blir det slik at dersom vi jobber med miljøet, jobber vi også for klimaet. Å jobbe ensporet med klima, kan faktisk være miljøfiendlig.

Blekede papirposer er dårligere for klimautslipp enn plastposer. De ublekede er bittelitt bedre enn plastposer med tanke på klimautslipp, men….

Tar man derimot hensyn til hele miljøaspektet, ikke bare klimagassutslipp, er det plastposen som er overlegent mest miljøvennlig, faktisk 43 ganger så miljøvennlig som den ublekede bæreposen også.
Du bør altså ikke velge papirpose for miljøets skyld.

Hva med gjenbrukbare handlenett i bomull?

Bomull er ett naturlig materiale, og svært miljøvennlig heter det seg. Er den egentlig det? Klimamessig, altså med tanke på utslipp til atmosfæren nå du bruke ett handlenett hele 52 ganger for å ta igjen plastposen i miljøvennlighet. Hvis vi regner med hele miljøet, ikke bare klima, ser tallene enda verre ut for bomullsnettet. Bomullsproduksjon bidrar blant annet til skader på Ozonlaget. Tallene er faktisk så ille at det e vanskelig å ta det innover seg.

Ett enkelt handlenett i bomull gir i følge tallene fra den danske forskningsrapporten det samme miljøavtrykket som utrolige 7100 plastposer!

Handlenett med Økologisk bomull bør jo være bra, eller?

Absolutt ikke! Dette er verstingen i miljøsammenheng. Økologisk betyr i utgangspunktet at bomullen dyrkes på en mindre effektiv måte, og dermed setter den ett større miljøavtrykk. Det gjør et Økologisk handlenett 20.000 ganger verre enn en plastpose.

Bomull, en miljøversting

Det forutsettes jo at vi bruker plastposen slik vi vanligvis bruker den. Altså en gang på tur hjem fra butikken med varer, og så til en gjenvinningsstasjon som søppelpose. Bruker du plastposen flere ganger, blir selvsagt plastposens fordeler enda større.

Hvordan være miljøvennlig med økologiske handlenett?

Det finnes bare ett svar på det. Vel, kanskje to, men det ene er litt urealistisk. Hvis du gir bort et økologisk handlenett til Konfirmanten, som bruker dette hver dag til butikken, vil konfirmanten, og du, ha gjort en innsats for miljøet omtrent når konfirmanten fyller 70 år.

Som man kan se, dette var det urealistiske svaret. Det realistiske er enklere. Ikke kjøp økologisk hvis miljøet betyr noe for deg!

Betyr det at plastposen er det mest miljøvennlige? Nei, det er ikke slik. Men plast er. Vinneren i miljøsammenheng er nemlig gjenbrukbare handlenett i polyester, som er ett annet plastprodukt.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!