Kronikk: Trump holder skjebnevalgkampmøte i Pennsylvania

Offisielt foto The White House
Foto:Shealah Craighead
(Sist oppdatert: tirsdag, 23 ,mar, 2021 13:08)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Staten anses son en svært viktig vippestat i det nært forestående presidentvalget. Joe Biden har på meningsmålingene hatt ett forsprang på Donald Trump i Pennsylvania. I kveld holder Trump er valgkampmøte som er svært viktig for ham i delstaten.

I New York Times kunne denne overskriften leses: “Trump er den største trussel mot amerikansk demokrati siden krigen”. The New York Times advarte nemlig på lederplass amerikanske velgere mot å gjenvelge Donald Trump. Vil Donald Trump klare å overbevise velgerne i delstaten at dette ikke stemmer, eller vil de ha større tro på Joe Biden og artikkelen i New York Times.

Spørsmålet er om Donald Trump vil være i stand til å ta igjen Joe Biden i Pennsylvania. Vi får snart svaret. Det som er helt sikkert er at Trump må nå gjennom til flere enn sine egne velgere i Pennsylvania for å vinne denne viktige vippestaten.

Hvor går USA etter valget?

Polariseringen i USA har blitt mye sterkere etter 4 år med Trump. Typisk for møter mellom Republikanere og Demokrater for tiden er f.eks at på den ene siden av gaten står Trump-tilhengerne med amerikanske flagg og roper ut sin hyllest til presidenten: Fire nye år!

På den andre siden har du de som løfter plakater med Black Lives Matter og skriker at presidenten er rasist.

Republikanske velgere, ingen med munnbind skriker mot demokratiske velgere, og stadig flere på begge sider frykter borgerkrig etter valget. Ett skremmende scenario, men hvor realistisk er dette scenarioet? Borgerkrig ligger forhåpentligvis ett stykke unna, men det er ingen grunn til å tro at den sterke polariseringen vi gå over med det første, uansett hvem som vinner valget. Til det har Trump fyrt opp under polariseringen for hardt. Det vil også kunne skade ham selv, for selv egentlig usikre velgere er til dels bastante i enkeltsaker.

Spørsmålet nå er ikke bare om hvem som vinne valget, men hvor mye valgkampen har ødelagt samholdet på tvers av partigrenser i USA. Så langt er det ingenting som tyder på at Trump har klart å holde løftet sitt fra forrige valg, “Make America Great Again”, heller tvert i mot.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!