“Frank” herjer. 1000 abonnenter uten strøm i Nordland

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 21 ,jan, 2021 21:02)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Uværet “Frank” har ført til mange stengte fjelloverganger og fergeinnstillinger, og landet er i praksis delt i to.

Statsforvalter (tidl. Fylkesmann) Tom Cato Karlsen i Nordland opplyser at rundt 1000 abonnenter er nå uten strøm i Nordland. “Det viktigste for folk nå er å sørge for en alternativ varmekilde”, sier han.


Beiarn barne- og ungdomsskole vil være stengt fredag, opplyser kommunen på sine nettsider. Barnehagen vil drifte som normalt.


E6 er stengt på to steder. Over Saltfjellet og ved Mjåvatnet i Vefsn kommune. Det samme gjelder E10 over Bjørnfjell, Rv77 Graddis og E12 over Umbukta. Trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Håvard Langmo, sier at det også er flere øysamfunn som sliter.

“I tillegg til fjellovergangene, så er det også mange ferger og hurtigbåt-samband som er innstilt. Blant annet Bognes – Lødingen og Moskenes – Bodø.” sier han.

Totalt er det et titalls samband langs kysten og innover i fylket som ikke går på grunn av været, noe som betyr at enkelte samfunn kan være helt isolert.

“Det er nok verst for dem som står sør eller nord for Saltfjellet, og som ikke kommer seg dit de skal. Flere av de andre veiene har omkjøringsmuligheter, men det er selvfølgelig ingen muligheter for dem som skal til eller fra en øy”, sier Langmo.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!