Dronning Elisabeth II fyller 96 år.

Queen Elizabeth II
Photo: Jacob King/PA Wire/PA Images.
(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 21 ,apr, 2022 13:23)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Dronning Elisabeth II’s bursdag ble torsdag feiret i London. Den britiske monarkens 96-årsdag ble markert med salutt på Tower of London.

Dronningen har sittet på tronen i 70 år, og har i år trappet ned fra offisielle oppdrag på grunn av bekymringer rundt helsen til 96-åringen.

Bursdagen tilbringer hun på godset i Sandringham.

Lang regjeringstid, og mange gjøremål på tronen

Elizabeth ble født i Mayfair i London. Faren var prins Albert, hertug av York (senere kong Georg VI), nest-eldste sønn av kong Georg V og dronning Mary. Moren var hertuginnen av York (født lady Elizabeth Bowes-Lyon), datter av Claude Bowes-Lyon, 14. jarl av Strathmore og Kinghorne.
Da faren ble kong Georg VI i 1936 etter at broren Edvard VIIIs abdiserte, ble hun først i den britiske tronfølgen.

Prinsesse Elizabeth foretok sin første offisielle utenlandsreise i 1947. Den gikk til Sør-Afrika der hun og faren besøkte blant annet Cape Town og Taffelberget. Statsminister Jan Smuts var vert for besøket.

Kroningen av Dronning Elizabeth II

Den 6. februar 1952 døde Elizabeths far, kong Georg VI. Elizabeth og Philip befant seg da i Kenya, som da var en britisk koloni. Prinsesse Elizabeth ble utropt til dronning Elizabeth II. Hun ble kronet den 2. juni 1953 i Westminster Abbey. Kroningsseremonien var den første i Storbritannia som ble fjernsynsoverført.

Dronningen har regjert lenger enn noen annen monark i britisk historie, og har blitt en høyt elsket og respektert skikkelse over hele verden. 

Hennes lange regjeringstid har gjort at hun har kunnet reise mer enn noen annen monark, og Dronningen har gjennomført mange historiske utenlandsbesøk.

Hun har vært en viktig gallionsfigur for Storbritannia og Det Britiske Samveldet i tider med enorme sosiale endringer.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!