NASA melder om vellykket landing på asteroide

(Artikkelen er sist oppdatert: onsdag, 21 ,okt, 2020 02:49)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Fartøyet Osiris-Rex landet på asteroiden Bennu, som ligger 330 millioner kilometer unna og er full av store steiner. Asteroiden har en radius på rundt 250 meter.

Landingen ble bekreftet av NASA klokken 00.12 norsk tid, rundt 18 minutter etter at landingen faktisk skjedde, på grunn av avstanden til asteroiden.

Som eksempel vil ett radiosignal bruke ca 8 minutter fra solen til jorden, og ca 1 sekund fra månen.
Romfartøyet landet ikke mange sekundene før det reiste videre, og målet med den korte landingen var å samle inn støv og stein fra bakken og returnere de små bitene av asteroiden tilbake til jorden.

Det var andre gang prøver har blitt samlet inn fra en asteroide, første gang var det Japan som vellykket samlet inn prøver fra en asteroide.

Romfartøyet Osiris-Rex er på størrelse med en varebil og gjennomførte landingen på et område om lag så stort som en tennisbane i krateret Nightingale.

En arm på fartøyet “støvsuget” til seg støv og steiner fra overflaten, noen sekunder før reisen gikk videre. Det kan ta uker før forskerne vet hvor mye, om noe, som ble samlet inn eller om det må gjøres et nytt forsøk.

De innsamlede prøvene kan tidligst være tilbake på jorden i 2023.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!