Restaurant i historiske omgivelser risikerer å stenge. Arbeidstilsynet mener at det er for lavt under taket.

Screendump fra Instagram
(Sist oppdatert: tirsdag, 23 ,feb, 2021 16:24)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Kokken Halvar Ellingsen (34) har bygd opp en restaurant med kortreist gourmetmat på gården tipp-tipp-oldefaren engang eide i Hadsel, Vesterålen. Til tross for at han allerede har hatt lov til å ha åpent i lengre tid, risikerer han nå å måtte stenge, og sende arbeidsstokken på NAV  – fordi taket , i følge Arbeidstilsynet, er for lavt.

På Kvitnes Gård i Hadsel i Vesterålen serverer den tidligere norgesmesteren i kokkekunst mat i et 200 år gammelt hus.

«Det er et historisk bygg fra 1850. Vi har jobbet hardt for å tilbakeføre gården til fordums stolthet. Det har blitt akkurat slik både vi, bygda og Statsforvalteren (tidl. Fylkesmannen. Red anm.) har ønsket det»

Halvar Ellingsen.

Det har tatt fire år å renovere Kvitnes gård, og for ett år siden kunne mesterkokken åpne dørene, med alle papirer i orden, i hvertfall midlertidig.

Oppstarten, og første års drift har gått over all forventning. Restauranten har fått masse nasjonal medieomtale og godt med bookinger. Gården har blitt en stolthet for hele Vesterålen, i følge Ellingsen.

Restauranten har det siste året vært drevet på nåde. Arbeidstilsynet ber nemlig om at det rettes opp i tre ting før de gir en endelig driftstillatelse, i følge Bladet Vesterålen som omtalte saken først.

De tingene som Arbeidstilsynet nå krever endret er:

  • Inneklima og ventilasjon på arbeidsplassen (I ferd med å bli utbedret)
  • Avstand til toalett for de ansatte (I ferd med å bli utbedret)
  • Takhøyde 

De to første punktene er Kvitnes Gård i gang med å utbedre. Det tredje punktet er det verre med. Takhøyden i restauranten er 220 centimeter, mens Arbeidstilsynet krever at den gjennomsnittlige romhøyden er minst 240 centimeter.

Dette er en historisk bygning, et antikvarisk smykke. Takhøyden er slik den er. Verken gjestene eller de ansatte opplever takhøyden som et problem. Det problemet ser det ut som det bare er Arbeidstilsynet som har.

Den gamle ærverdige gården har gårds og bruksnummer 1, og har vært hovedsete i Hadsel sogn.

«Det første formannskapet som ble holdt i Hadsel kommune ble avholdt på Kvitnes gård. Det å ta vare på denne kulturperlen, har vært hovedpoenget for oss. sier Asbjørn Haugdal, som er byggeleder til NRK, som også har omtalt saken

Haugdal forteller til statskanalen at det har vært et møysommelig arbeid å tilbakeføre gården til slik den så ut i 1850.

Arbeidet har blitt gjennomført i nært samarbeid med kultur- og bevaringsmyndighetene.

«Dersom vi blir nødt til å jekke opp taket for å passe til regelverket, vil det være brudd på de retningslinjene vi har fått hos Statsforvalteren. For det andre vil det ødelegge bygget. Det vil ikke lenger være en gammel nordlandsgård», sier Haugdal til NRK.

Arbeidstilsynet kan, dersom de fortsetter å stå på kravet om 20 cm mer takhøyde, greie å sparke beina under det mange kaller det største kulturtiltaket som er gjort i Hadsel kommune, etter at kulturhuset ble åpnet på Stokmarknes for rundt 20 år siden.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!