Albert Uderzo er død

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 9 ,apr, 2020 23:11)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Albert Uderzo, en av skaperne av den franske tegneseriefiguren Asterix, er død. Han ble 92 år gammel.
Albert Uderzo døde mens han sov, av et hjerteinfarkt som ikke er knyttet til korona. Han var svært sliten de siste ukene“, fortalte svigersønnen Bernard de Choisy til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med René Goscinny skapte Uderzo figurene i og historiene om den lille men hardføre gallerlandsbyen som kjemper innbitt mot romerne og erkefiende Julius Cæsar. Styrkedråpene som produseres av den aldrende druiden Miraculix gjør dem uovervinnelige, til store og mange fortvilelser for Julius Cæsar. I historiene møter vi krigeren Asterix, og hans gode venn og bautasteinhogger Obelix og hans hund Idéfix.

Albert Uderzo foreldre var fra Italia; faren fra provinsen Vicenza og moren fra Toscana. Albert fikk fransk statsborgerskap i 1934, seks år gammel. Han ble kjent med René Goscinny i 1951 og de bestemte seg for å samarbeide fra 1952.

Opprinnelig tegnet Uderzo Asterix til Goscinnys manuskripter, men etter Goscinnys død i 1977, startet han å skrive seriene i tillegg.

Forsidene sier fremdeles at historiene er laget av Goscinny og Uderzo. I 1959 ble Goscinny redaktør og Uderzo ble kunstenrisk leder for tegneseriemagasinet Pilote, som hadde ungdommer som målgruppe. Magasinets første utgave introduserte Astérix og gallerlandsbyen.

Astérix ble en stor suksess, og 1961 kom det første Astérix-album, Astérix le gaulois (Asterix og hans tapre gallere) ut som en egen serie.

Fra 1967 jobbet Albert Uderzo på heltid med Astérix og tegnet et nytt album circa hvert år. Etter Goscinnys død i 1977 fortsatte Uderzo å utgi Astérix, men brukte tre til fem år å tegne hvert tegneseriehefte.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!