42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for terroren i Oslo

Zaniar Matapour blir holdt i bakken av forbipasserende, kort tid etter skytingen.
FOTO: PRIVAT/Skjermdump
(Artikkelen er sist oppdatert: lørdag, 25 ,jun, 2022 15:58)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


42-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terror. To personer er drept og flere er skadet etter skyteepisoden som rammet hovedstaden i natt.

Gjerningsmannen skal i følge PST ha en lang historikk med vold og trusler.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake til 2015, med bekymring om at han blir radikalisert og inngikk i et ekstremt, islamistisk kontaktnettverk i Norge, sier PST-sjef Roger Berg.

PST hadde samtaler med gjerningspersonen så sent som i mai, men det ble da ikke konkludert med at gjerningspersonen hadde voldsintensjoner.

I følge NRK skal Zaniar Matapour i 1999 ha blitt dømt til 10 måneder i fengsel for en knivstikking på en nattklubb. Da ankesaken gikk i lagmannsretten ble han frikjent på flere av tiltalepunktene. Retten fant det ikke bevist at det var han som førte kniven, men han ble dømt til 30 dagers fengsel for slag og spark, noe retten betegnet som grov gatevold.

I dommen kommer det også fram at domstolen tok hensyn til hans lave alder og “åpenbare psykiske problemer”. Han ble da dømt til 30 dagers fengsel.

I februar 2016 ble han dømt for å ha oppbevart 100 gram kokain, men disse forholdene ligger flere år tilbake i tid.

Han fikk for disse forholdene 30 dager ubetinget fengsel, og 90 dager ubetinget fengsel. Han måtte også betale til sammen 21.500 kroner i inndragning og saksomkostninger.

I 2019 ble Matapour pågrepet og siktet etter at det ble skutt mot en bolig i Oslo, men han skal ikke ha blitt dømt for dette forholdet.

I september 2020 ble han dømt for å ha gått med en foldekniv på et offentlig sted, og fikk 12.000 i bot.

Vi understreker at det ikke foreligger dom mot Zaniar Matapour for nattens tragiske hendelser, men vi har valgt å gå ut med informasjonen da den er av stor allmennyttig betydning. På bakgrunn av dette, og at andre medier har valgt å gå ut med identifiserende informasjon, velger vi å publisere.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!