Skytingen ved utesteder i Oslo sentrum etterforskes som terror

(Artikkelen er sist oppdatert: lørdag, 25 ,jun, 2022 14:44)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


To personer er bekreftet døde og en person er pågrepet etter skytingen i Oslo. Den tragiske hendelsen etterforskes som terror, melder Oslo politidistrikt i en pressemelding.

“Hendelsen i Oslo er alvorlig og etterforskes som en terrorhandling. Basert på informasjon fra PST og Oslo politidistrikt har vi derfor besluttet å innføre midlertidig bevæpning. Jeg ønsker å uttrykke stor medfølelse med de som er direkte berørt av det som har skjedd i Oslo, og alle de som nå føler på en frykt, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

I natt ble alle politidistrikter og særorgan varslet kort tid etter hendelsen i Oslo. Politidirektoratet følger situasjonen nøye og det pågår nå et etterretningssamarbeid mellom politiet og PST (Politiets sikkerhetstjeneste).

Politidistriktene vil vurdere sikkerhet knyttet til lokale Pride-arrangementer gjennom helgen.”

Pressemelding fra Politidirektoratet

Kjent for PST og politiet fra tidligere

Gjerningsmannen er nå siktet for drap, drapsforsøk og terror. Han var også kjent for PST og politiet fra før, meddelte politiet på en pressekonferanse.

– “Men det er ikke store ting, noe domfellelser av mindre forhold”, sier påtaleansvarlig Christian Hatlo og legger til at de tidligere domfellelsene dreier seg om å bære kniv og en narkotikadom.

I en samlet vurdering antar politiet at gjerningsmannen hadde som motiv å skape alvorlig frykt. Psykiatri er også en teori, ifølge påtaleansvarlig Hatlo.

Den 42 år gamle mannen er bosatt i Oslo sentrum. Han er en norsk statsborger, men opprinnelig fra den kurdiske delen av Iran. Han kom til Norge på starten av 90-tallet sammen med resten av sin familie.

Kriminalteknikere har også gjennomsøkt boligen hans. Mannen er fremdeles ikke avhørt, men er i dialog med den oppnevnte forsvareren sin.

Ifølge Dagbladet ønsker den siktede John Christian Elden som forsvarer.

– Jeg har fått underretning fra politiet om at sikrede vil ha meg oppnevnt som offentlig forsvarer, og jeg har derfor akseptert oppdraget. Jeg kjenner ikke siktede fra før, og har ingen opplysninger om saken før jeg har snakket med han. Jeg er på vei til arresten i løpet av formiddagen, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Pridemarkeringen som skulle gå i hovedstaden i dag er avlyst, men publikum samlet seg likevel på Grønland, og ett spontant tog har går i skrivende stund fra Oslo kretsfengsel til London Pub hvor skytehendelsen fant sted.

Statue foran Stortinget kledd i pride-farger

I tillegg har det vært en rekke stille samlinger på forskjellige steder i Oslo.

Mannens motiv er foreløpig ukjent, men politiet utelukker ikke at handlingen kan settes i sammenheng med siktedes helse.

– I en samlet vurdering antar politiet at gjerningsmannen hadde som motiv å skape alvorlig frykt. Psykiatri er også en teori, sier påtaleansvarlig Christian Hatlo

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!