Estonia skal undersøkes på nytt

(Sist oppdatert: onsdag, 29 ,des, 2021 21:10)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Etter at dokumentarserien til Dplay og Monster avslørte ett gigantisk hull i skipssiden på Estonia, har nå Den svenske havarikommisjonen sagt at de vil analysere skipsvraket av Estonia på nytt.

Hullet, som ble presentert i dokumentarserien til Dplay og Monster ble ikke nevnt i de offisielle rapportene om forliset. Ifølge produksjonsselskapet er hullet i skroget minst fire meter høyt og opp mot 1,2 meter bredt. Den svenske havarikommisjonen utelukker ikke nye dykk ved vraket i følge Sveriges Radio.

Fergen sank da den i 1994 var på vei over Østersjøen fra Tallinn i Estland til Stockholm. 852 passasjerer mistet livet i forliset. Siden den gang har fergen og flesteparten av passasjerene ligget begravet på havets bunn.

Arbeidet med den foreløpige vurderingen, som ulykkeskommisjonene i Estland, Finland og Sverige jobber med, er i full gang. Ifølge Jonas Bäckstrand, visedirektør i SHK, Den svenske havarikommisjonen, vil det kreve enda mer tid fordi det er mye materiale å gå gjennom, både fra tidligere etterforskninger og rapporter om ulykken og ny informasjon som etterforskerne trenger.

Blant annet arbeides det nå med å skaffe til veie skipets tegninger, men også undersøkelser av bunnforholdene på stedet.

Den svenske havarikommisjonen ønsker nå å undersøke skipets skrog. Det er såkalte metallurgiske analyser og analyser av skrogkonstruksjonen som må gjøres, sier han til Sveriges Radio.

Til å begynne med handler det om, basert på tegninger og annen informasjon om skipets konstruksjon og materialet i skipet, å analysere hvilke krefter som trengs og hvilke scenarier som sannsynligvis vil forårsake hullene i skipet. Spørsmålet om nye fremtidige dykk, vi er ikke der ennå. Men vi utelukker ingenting, sier Jonas Bäckstrand.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!